חמאס אוסף מידע אישי על חיילי צה"ל שהשתתפו בלחימה בעזה: תמונות של חיילים במדים, אמצעי לחימה, בסיסי צה"ל וסרטוני וידאו מפעילות מבצעית מופיעים בתקופה האחרונה באתרי אינטרנט, פורומים ובלוגים של ארגוני טרור פלסטיניים, ובראשם החמאס. מרבית התמונות נלקחות מאתרי שיתוף קבצים ישראלים ורשתות חברתיות.

ארגוני הטרור, המפתחים בשנים האחרונות את מה שהם מכנים "זרועות הסברה", פועלים באופן אינטנסיבי מדי יום בסריקה מקיפה של הרשתות החברתיות הישראליות באינטרנט, ובחיפוש אחר תמונות או סרטוני וידאו שמעלים חיילים ישראלים לאינטרנט, על מנת לנסות ולדלות כל פיסת אינפורמציה אפשרית שתוכל לסייע להם באיסוף מודיעין על האויב.

כך למשל, מפרסמים גולשי אחד הפורומים תמונות שצילם אחד מחיילי צה"ל במהלך פעילות מבצעית ברצועת עזה; גם תמונות שצילמו חיילים שהצליחו להגניב מצלמות במבצע "עופרת יצוקה" לתוך רצועת עזה, עולות לאינטרנט - והגולשים מהצד השני מעלים אותן לאתרי החמאס השונים. רק השבוע הועלתה תמונה לפורום פלסטיני, ובה ניתן לראות חייל צה"ל במהלך "עופרת יצוקה" כשהוא משתטה אל מול המצלמה, כשנשק בידו וסרט עם סמל של אחד מארגוני הטרור על מצחו.

בתקופה האחרונה אף הועלו לרשת תיעודי וידאו שונים של חיילי צה"ל במהלך פעילות מבצעית. גם הקטעים הללו נצפו והורדו למחשבים פלסטיניים, והוצגו בפורומים שונים של ארגוני טרור.

הצנזורה: מודעים לתופעה ונלחמים בה בכל המישורים

עוד ניתן ללמוד מעדויות בפורומים הפלסטיניים, כי הגולשים הפלסטיניים אוהבים מאוד לבקר באתר האינטרנט של דובר צה"ל, בחיפוש אחר כל שביב אינפורמציה ממנה ניתן יהיה ללמוד על החיילים, ציודם ואופי פעילותם. גם מעבר לגדר המערכת, כבר הספיקו להבין היטב את משמעותו של המשפט "תמונה שווה אלף מילים".

בצה"ל רואים בתופעת העלאת התמונות לרשתות החברתיות כחמורה ביותר. "אנו מודעים לתופעה ונלחמים בה בכל המישורים", אמרו היום בצנזורה הצבאית. בין השאר, שיגרה הצנזורה בשנה האחרונה מכתבים מיוחדים לחיילים בסדיר ולחיילים שהשתחררו מהצבא, בהם הם נדרשים בכל לשון של בקשה שלא להעלות תמונות משירותם הצבאי לרשתות חברתיות באינטרנט.

מעבר לכך, מנהלים בצה"ל בכלל ובאגף המודיעין בפרט מעקב אחר הרשתות החברתיות. בשנה שעברה אף דווח כי חייל צה"ל המשרת בחיל המודיעין, נתפס לאחר שהעלה תמונות ל"פייסבוק" ונשפט ל-19 ימי מחבוש.

נא להכיר: ה"יוטיוב" של החמאס

את העובדה כי מדובר בכלי תעמולה לכל דבר ידועה לכל, השכילו כבר לפני מספר שנים ארגוני טרור ברחבי העולם, והם מתעלים את השימוש בו לצורכי הסברה, פרסום ה"מצע" ואף גיוס פעילים. היום, יכול גם כל אדם לגלוש למאות ואלפי אתרי אינטרנט, בהם יקבל "שיעור פרטי" מרעול פנים, כיצד להכין מטען חבלה או אפילו רקטה בייצור ביתי.

אתר הוידאו של החמאס (צילום: חדשות 2)
"פאלטיוב". ה-"יוטיוב" של חמאס | צילום: חדשות 2

אתרי האינטרנט של ארגוני הטרור הפכו, בחלק מהמקרים, אפילו ל"מקום המפגש" של כל הפעילים, שלא תמיד יכולים לצאת ולהסתובב בגלוי ברחובות - מחשש ל"סיכול ממוקד" של צה"ל. אלו מתדיינים תחת כינויים שונים ב"חדרי-צ'אטים" להם הם מעניקים שמות בדויים.

באיחור של תקופה לא קצרה, הגיעה מהפכת האינטרנט גם לשטחי הרשות הפלסטינית. הארגונים החמושים הפלסטינים בלטו בשנים האחרונות בחיקוי של ארגוני הטרור העולמיים. בין השאר משקיעים אותם ארגונים בענף האינטרנט, תוך שהם מעתיקים פורמטים קיימים של אתרי אינטרנט ברשת - ו"מלבישים" עליהם מסרים מקומיים.

בשנה האחרונה העלה החמאס שני אתרי שיתוף קבצים לאינטרנט, שבאופיים זהים כמעט לחלוטין לאתר שיתוף הקבצים המוביל בעולם - YouTube. אפילו השם שהעניק החמאס לאחד מהם לא משאיר מקום לדמיון: "פאלטיוב". באתרי האינטרנט הללו מעלים פעילים שונים סרטונים שונים, הכוללים מסרי הסתה נגד ישראל, הטפה לטרור והאדרת החמאס.

בימי מבצע "עופרת יצוקה" תועלו האתרים להעברת מסרים נגד ישראל, והועלו אליהם סרטים הקשורים למבצע - מנקודת מבט פלסטינית. הם עלו תחת כותרות שונות, בהן הוזכרה לא אחת המילה "שואה". האתרים הללו הורדו לא אחת מהשרתים ברשת, אך מפעיליהם השכילו להשיב אותם לרשת תחת שמות אחרים וכותרות אחרות.

חשוב לציין כי הצנזורה הצבאית אישרה את פרסום הידיעה והמידע המופיע בה.

 

תיעוד מיוחד: תושבי רפיח מצלמים את תקיפת המנהרות

תיעוד: הקלות שבמעבר מעזה לרפיח