החיזוק האסטרטגי של חיל הים בניסוי כלים: ישראל רכשה לאחרונה שלוש צוללות מתקדמות מגרמניה שצפויות לשדרג משמעותית את יכולות חיל הים, וכעת אנו מפרסמים תמונות ראשונות מניסוי צלילה שנערך להן תחת מעטה חשאיות בשיתוף בין חיל הים הישראלי לאנשי מספנות HDW בעיר קיל שבגרמניה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בצילומים נראות הצוללות אח"י תנין ואח"י רהב במהלך הצלילות הראשונות במים רדודים, צלילות שבוחנות את יכולת הציפה והצלילה, איטום ובחינת המערכות השונות בגוף הצוללת. עבודות התקנת המערכות על הצוללות הסתיימו והן החלה בניסויים ימיים תחת מעטה חשאיות כבד. ספינות שיטור וספינות של המספנה מלוות אותן בכל רגעי הניסוי.

הצוללות נצפו מספר פעמים לאורך הים באזור ההררי באזור קיל, ולקראת הקיץ הן צפויות להתחיל בניסוי מים עמוקים באזור הפיורדים של דנמרק. על תהליך הבנייה מפקחים נציגי חיל הים ומשרד הביטחון אשר אמונים על האינטרסים הישראלים בכל הקשור לדרישות של החיל מהצוללות באספקטים של ביטחון ואבטחת מידע.

עלות כל צוללת: 400 מיליון אירו

במשרד הביטחון ובחיל הים מציינים כי מדובר בצוללות מהמתקדמות בעולם, וכי הן ירחיבו את יכולות הפעולה של צה"ל הרחק מגבולות ישראל בזכות כושרן להתאים את עצמן למשימות חשאיות של תקיפה ואיסוף מודיעין. על פי פרסומים זרים, צוללות הדולפין נושאות טילים גרעיניים.

עלותה של כל צוללת כ-400 מיליון אירו ושליש ממחירה ממומן בידי ממשלת גרמניה. חלק ניכר מהמערכות שמותקנות בצוללות מפותחות ומיוצרות בישראל. גורמים ביטחוניים אמרו כי בעקבות ההצטיידות בצוללות מקיימת גרמניה רכש גומלין בחברות אזרחיות וביטחוניות בישראל.

צוללת הדולפין במהלך הרכבתה, ארכיון (צילום: העיתון קילר נחריכטן)
צוללת הדולפין במהלך הרכבתה, ארכיון | צילום: העיתון קילר נחריכטן

לקראת קליטת הצוללות בחיל הים הוקם בסיס ייחודי, "בסיס הפולינום", ובו רציף הצוללות החדש בנמל חיפה. ייחודה של צוללת הדולפין החדשה, שעתידה להגיע לישראל בחצי השני של שנת 2014, הוא שהיא מתבססת על טכנולוגיית שאינה מונעת על ידי אוויר. כך היא יכולה לשהות מתחת לפני המים בצורה שאינה נגלית למשך פרק זמן ממושך אף יותר ממה שמסוגלות הצוללות הקיימות כיום.

פעילותה המבצעית של שייטת הצוללות מהווה כשליש מהמבצעים המיוחדים של חיל הים בשגרה, וכ-60% משעות הצלילה. ״מדובר בכלי בעל יכולות ייחודיות, ביניהן יכולת איסוף מידע לאורך זמן", אמר באחרונה אל״מ ג', מפקד שייטת הצוללות, שייטת 7.

לקראת קליטת הצוללות החדשות הגבירו בשייטת את תהליכי מיון, הגיוס וההכשרה של החיילים. קורס צוללן הוא קורס ייחודי המסתיים פעמיים בשנה ובמסגרתו מוכשרים כמה עשרות חניכים לשרת כלוחמים בצוללת. שינוי תצורת ההפעלה של שייטת הצוללות ורכש הכלים החדשים מביאים כעת להכפלת גודל קורסי הצוללן.