הקמת חטמ"ר אילת (צילום: דובר צה"ל)
הקמת חטמ"ר אילת | צילום: דובר צה"ל

"מגנים על עיר הנופש" - חטמ"ר אילת

תאריך הקמת החטיבה: 26.12.2012

מדוע נבחר השם? החטיבה עוסקת בהגנה על העיר אילת.

למה הוקמה החטיבה? בגלל הצורך במתן מענה מבצעי והגנה למרחב העיר אילתפעולות מיוחדות שהחטיבה עושה: שיתוף פעולה עם גורמי הביטחון באילת וכן אימוץ בית הספר "בגין" בעיר אילת.

למה כדאי להתגייס לחטיבה? משמעות השירות בחטמ"ר אילת היא לקיחת חלק בהנעת תהליכים חדשים בצה"ל, מדובר בחטיבה קטנה בעלת אווירה משפחתית חזקה המאפיינת אותה. חשוב מכל, שירות בחטמ"ר אילת משמעו לקיחת חלק בשמירה על ביטחון העיר אילת, עיר נופש תוססת אותה פוקדים אלפי תושבים ותיירים מהעולם בכל עת.

דבר המפקד, אלוף-משנה רועי בארי: "משימת החטיבה עומדת לנגד עינינו והיא הגנה על תושבי העיר אילת וסביבתה, מתן ביטחון ותחושת ביטחון. תהליך הקמת החטיבה שהחל לפני מספר חודשים הוא משימה שטומנת בחובה אתגרים מבצעיים, פיקודיים ומנהיגותיים ואין לי ספק שנעמוד בכל המשימות והאתגרים שיעמדו בפנינו".

אילוסטרציה (צילום: דו"צ)
לוחמות גדוד איתם | צילום: דו"צ

"אוספים מודיעין בנגב" - גדוד איתם

תאריך הקמת הגדוד: 19.3.2012

מדוע נבחר השם? ישנן שתי סיבות לבחירת השם, הראשונה היא ש"איתם" הייתה התחנה השנייה של בני ישראל בצאתם ממצרים. השנייה, היא שהמילה "איתם" מרכיבה בתוכה שתי מילים- איסוף תמיד.

למה הוקם הגדוד? כחלק משינוי תפיסת ההפעלה בגבול המערבי, הוקם הגדוד על מנת לתת מענה איסופי ברמה גבוהה בגזרה.

מפקד חטמ"ר אילת (צילום: דובר צה"ל)
מפקד חטמ"ר אילת | צילום: דובר צה"ל

למה כדאי להתגייס לגדוד? בגדוד ישנם מספר תפקידים מגוונים: תצפיתניות, לוחמי איסוף המתפעלים כלי איסוף ניידים ובלון איסוף מיוחד, ולוחמות האיסוף שנמצאות בפלוגה ייחודית שיכולות להסתוות בצורה מושלמת עם כל תוואי הקרקע במדבר.

דבר המפקד, סגן-אלוף ארז סביון: "בשנה האחרונה נכנסו אמצעי איסוף חדשים שמסייעים בפעילות הגדוד. לגדוד יש את כל מה שהצבא יודע לתת הכי טוב ללוחמי איסוף קרבי, מדובר ביכולת איסופית פנטסטית. יש לנו פלוגת לוחמים רכובה-ניידת, ופלוגה נוספת רגלית ייחודית של לוחמות".

"לוחמי החילוץ החדשים" - גדוד תבור

תאריך הקמת הגדוד: 1.11.2012

מדוע נבחר השם? השם תבור הינו על שם "מחוז תבור" שהיה קיים בתקופת הג"א (התגוננות אזרחית), ונסגר עם הקמת הפיקוד בשנת 1992. השם חודש משום התאמתו לגדוד. להר תבור שני פנים - מדרום מערב הוא נראה מעוגל ומתון, ואילו מצפון מזרח מתגלה פסגה הנראית מחודדת מאוד. כך גם לגדוד: מצד אחד עוסק בהצלת החיים וסיוע לאזרח, ומצד שני כשירות הלחימה והתעסוקה המבצעית.

בנוסף, להר תבור היסטוריה עשירה במסורת היהודית, עליו נערכו קרבות רבים החל ממלחמת ברק וסיסרא ועד לכיבושו במלחמת העצמאות. בשל צורתו המיוחדת והבולטת, מתקשר השם "תבור" במסורת היהודית לסמל של כוח ועוצמה: "כתבור בהרים וככרמל בים יבוא" (ירמיהו מ"ו, י"ח). תיאורו של ירמיהו לקראת מלחמתו של נבוכדנצר במצרים. פסוק זה נבחר כסיסמת הגדוד.  תחת גדוד תבור 3 פלוגות: תבל, ברק וראם, היוצרות יחד את ראשי התיבות של הגדוד.

לוחמי חילוץ. גדוד תבור (צילום: דובר צה"ל)
לוחמי חילוץ. גדוד תבור | צילום: דובר צה"ל

למה הוקם הגדוד? בעקבות לקחי מלחמת לבנון השנייה, מבצע "עופרת יצוקה" והבנת האיומים המתגברים על עורף המדינה, הוקם גדוד תבור כחלק מהעצמת המענה המבצעי לעורף והחשיבות בשיפור זמינות המענה לאזרחים בתרחישים שונים. זאת מתוך כוונה להפוך את הגדודים לנפה סדירה, היכולת לתת מענה איכותי, זמין ומהיר להצלת חיים.

למה כדאי להתגייס לגדוד? לוחם חילוץ והצלה הוא לוחם לכל דבר, פועל תחת תנאים של לוחם, נמצא תחת איום טילים וסכנת חיים ותופס קו כמו כל הגדודים. לוחם חילוץ והצלה הוא גם לוחם חי"ר, גם לוחם חילוץ וגם לוחם אב"ך- 3 דברים המהווים אתגר מקצועי עבור כל לוחם בפלוגת חילוץ והצלה. גדוד תבור הוא גדוד חדש, והחייל המגיע לגדוד זוכה לקחת חלק בעיצוב תרבות הגדוד, להשפיע ולהיות חלק מדור המייסדים של הגדוד. חיילים הופכים להיות תוך שנה מפקדים והשפעתם על הגדוד גדולה מאוד. לא בכל יום מקימים גדוד חדש וזה אתגר מעניין שונה וייחודי.

דבר המפקד, סגן-אלוף דרור שאול: "בגלל שהגדוד חדש, אנו נדרשים ליותר והאחריות היא על כולם, מרמת החייל ועד רמת המג"ד. על כולם לגרום לכך שהגדוד יתחיל ברגל ימין ויהיה הגדוד הטוב ביותר והמצטיין. כדי שהגדוד יעמוד איתן, חייבים להיות הכי טובים שיש בפעילות המבצעית, באימונים וגם בשגרה. דווקא בגלל שהגדוד חדש, זו החובה המוטלת עלינו בתור הדור שמעצב את הגדוד. זה מה שיפה שבעשר אצבעותינו אנו מחויבים לשאוף למצוינות כך שהדורות הבאים ימשיכו להצטיין ולהוביל את הגדוד לשיאים חדשים".

"מספר הפלות נ"מ הכי גדולות" - גדוד רם

תאריך הקמת הגדוד: הגדוד הוקם כגדוד נ"מ ב-01.04.1971. הוא הוסב לגדוד פיקוד העורף ב-9 אוגוסט 2012.

מדוע נבחר השם? על שם רכס רמים בגליל העליון בו היתה ממוקמת מפקדת הגדוד בעת היותו גדוד ברקן בחיל האוויר במחנה רמות נפתלי.

למה הוקם הגדוד? הגדוד הוקם כגדוד נ"מ לאור הצורך בהקמת יחידת נ"מ ניידת כמענה לאיום תקיפות מטוסי ומסוקי אויב. לאחר מכן הגדוד הוסב לנוכח הירידה בצורך להגנת נ"מ טקטית על אוגדות היבשה והקמת מערך גדודים סדירים לחילוץ ואב"כ בעורף.
פעולות מיוחדות שהגדוד השתתף בהם כגדוד של פקע"ר: הגדוד משתלב באופן מובנה בתעסוקות מבצעיות בגזרות המורכבות באוגדת יהודה ושומרון.

הגיעו מחיל האוויר. חיילי גדוד רם (צילום: דובר צה"ל)
הגיעו מחיל האוויר. חיילי גדוד רם | צילום: דובר צה"ל

למה כדאי להתגייס לגדוד? לגדוד עם מורשת קרב מפוארת: הוא השתתף בהיותו גדוד חיל האוויר במלחמות יום הכיפורים, מלחמת לבנון הראשונה ובתעסוקות מבצעיות רבות בגזרות השונות. לגדוד מספר ההפלות הרב ביותר מבין גדודי מערך הנ"מ, שניים מלוחמיו עוטרו בעיטור המופ"ת וצל"ש מפקד חיל האוויר. כל זאת ממחיש את הניסיון והנורמות המבצעיות שכבר מוטמעות בגדוד שהוסב לגדוד לוחם לחילוץ והצלה בפיקוד העורף. בנוסף, בפתחנו תקופה מרתקת של הסבה, הקמה וכניסה לעידן שבו העורף הופך להיות החזית, ועורף חזק מאפשר לכוחות המתמרנים לנצח.

דבר המפקד, סגן-אלוף דוד עזרא: "שירות בגדוד חילוץ והצלה של פיקוד העורף מאפשר לקיים את השליחות הגבוהה ביותר שלוחם בצה"ל יכול לבצע. ברגיעה הלוחמים משתלבים בהגנה על אזרחי מדינת ישראל בתעסוקות שינוי ייעוד ובמלחמה לוחמי הגדוד מצילים חיי אדם".