סדרת ההצהרות הפומביות מצד בכירים ישראלים ואמריקנים בנושא בנושא תקיפה באירן, שפורסמו בכל התקשורת בימים האחרונים, מגבירה את ההערכות שמהלך מבצעי שכזה עומד על הפרק, עכשיו מקבלת האופציה הצבאית גם מסגרת זמן: ראש המוסד לשעבר אפרים הלוי, סבור כי פעולה חד-צדדית ישראלית נגד אירן עלולה להתרחש כבר בשלושת הקרובים.

בריאיון לניו יורק טיימס אמר הלוי כי לא היה ישן בשקט בתור אירני. "אם הייתי אירני, הייתי חושש מאוד מ-12 השבועות הבאים", אמר הלוי, שכיהן בעברו גם בתפקיד יועץ לביטחון לאומי. בכתבה מצוטט גם אפרים ענבר, ראש מרכז בגין-סאדאת למחקרים אסטרטגיים באוניברסיטת בר-אילן, שמסביר את שטף ביקורי האמריקנים בארץ: "הם למעשה בייבי-סיטרים, שמוודאים שהילדים לא משתוללים".

האירנים צריכים לתפוס מחסה? (צילום: רויטרס)
האירנים צריכים לתפוס מחסה? | צילום: רויטרס

על פי הדיווח בעיתון, קיימות ספקולציות בישראל לפיהן ישראל תתקוף באירן בספטמבר הקרוב או בתחילת אוקטובר. מלבד החשש של נתניהו מכך שחלון ההזדמנויות של ישראל ייסגר בקרוב, האנליסטים מציינים מספר סיבות ליתרונות של תקיפה בחודשים הקרובים.

הראשונה מתייחסת לכך שישראל לא מעוניינת להילחם בחורף. שנית, מאמינים האנליסיטים, שנתניהו לא יזכה לתמיכה מצד נשיא ארה"ב ברק אובמה אם יבחר לקדנציה נוספת. גם במקרה שמיט רומני יהיה נשיא ארה"ב הבא, סביר להניח שלא יתמוך במבצע צבאי רחב עם תחילת כהונתו.

"אל תגרמו לישראל להאמין שנותרו שתי דקות חצות"

אנשי הגנה אמריקנים ומומחים בישראל מעריכים כי לישראל אין פצצה חזקה מספיק כדי לחדור למתקני העשרת האורניום התת-קרקעיים באירן. לכן הם סבורים שיעברו לפחות עוד שנה או שנתיים עד שתכנית כזו תצא לפועל, אם בכלל - עובדה שגרמה להתנגדות גדולה בקרב גורמי ביטחון בישראל. לפנטגון לעומת זאת, יש את התחמושת, המפציצים, הטילים, והמטוסים שיגרמו נזק רב הרבה יותר משמעותי לתכנית הגרעין האירנית.

אובמה סופג ביקורת (צילום: רויטרס)
נחוש למנוע תקיפה. אובמה | צילום: רויטרס

דיוויד מקובסקי ממכון וושינגטון למדיניות במזרח הקרוב, שחזר לאחרונה משיחות עם בכירים בארץ, מותח ביקורת על הגישה שנוקט הממשל בישראל. לדבריו, הגישה הישראלית של פעולה מתוך הגנה עצמית, הופכת את ההצהרות של ארה"ב על תקיפה צבאית במידה שכל האפשרויות האחרות ייכשלו, לפחות אפקטיבית. לעומת זאת, מקובסקי טוען שישראל צריכה להבין שהאופציה לפעול לבדה מול אירן קיימת תמיד, גם אם תחכה בינתיים.

"אל תגרמו לישראל להאמין שעכשיו שתי דקות לחצות", אמר מקובסקי. "אם ישראל משוכנעת כל-כך שהחלון לתקיפה נסגר, אולי כדאי להגדיל את החלון עבורה. תגידו 'הנה, אנחנו יודעים שיש כמה דברים שאתם צריכים. אבל אנחנו לא רוצים שתשתמשו בהם לפחות כמה חודשים'".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק