גם הפרס הכספי לא הועיל במשך 7 שנים. מג'ד (צילום: חדשות 2)
גם הפרס הכספי לא הועיל במשך 7 שנים. מג'ד | צילום: חדשות 2

תחילתה של הפרשה הכאובה, שהגיעה לסופה העצוב עם מציאת שרידי גופתו של החייל מג'די חלבי , הייתה לפני יותר משבע שנים. ב-24 במאי 2005 יצא החייל מביתו בדליית אל כרמל לכיוון הבסיס בו שירת בחיפה, כפי שנהג לעשות. רק שזו הייתה הפעם האחרונה בה נראה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

קרובת משפחה שעברה במקום הייתה, כך מסתבר, האחרונה לראותו, בטרמפיאדה לכיוון חיפה. מאז, החלה המשפחה בניסיונות ומאמצים לאתר מידע כלשהו על מקום הימצאו. לאורך השנים הם לא איבדו תקווה, והמשיכו לטעון כי בנם עדיין חי.

המשטרה הקימה צוות חקירה מיוחד שהמשיך במשך שנים בפעילותו, ללא הועיל. גם עמותת "לחופש נולד" לקחה חלק במאמצי האיתור, והציעה פרס כספי של 10 מיליון דולר, לכל מי שימסור דבר על מקום הימצאו של החייל הנעדר.

המשפחה לא הפסיקה להאמין

תמונתו של מג'די הופצה בכל רחבי הארץ, באינטרנט וגם במדינות ערב, בצירוף הבטחת הפרס הכספי. "משפחת מגד'י חלבי לא עוצרת לרגע אחד, חרטנו על דגלנו להחזיר את מג'די הביתה, בעזרת השם נעשה את זה", אמר אביו של מג'די, נזמי, שלוש שנים לאחר היעלמות בנו. הוא חזר על מסרים דומים לאורך כל השנים שחלפו.

אבל במשך שנים לא נמסר דבר. לפני כ-4 שנים התקשר לבני המשפחה מטרידן שטען כי מג'די חי, נחטף לשטחים ומוחזק ליד שכם. בני משפחתו התעודדו מהשיחה, שבמהלכה גם ציין המתקשר נכונה אילו סיגריות נהג חלבי לעשן. במשטרה מסרו אז כי מדובר באסיר מכלא דמון שנהג להטריד גורמים שונים.

בשנת 2010, טען האסיר יחיא אדואן פרחאן, מי שהורשע בשלושה מעשי רצח ונשפט ל-105 שנות מאסר, כי הגיע לידיו מידע שיכול להוביל לחלבי, בזמן שתפקד כמדובב משטרתי. גם במקרה ההוא, הודיעו במשטרה כי הפרטים שמסר היו שקריים - והיוו ניסיון כושל להמתיק את עונשו.

באוקטובר 2011 פקדה את המשפחה טרגדיה נוספת, כשאחיו הצעיר של מג'די, אדהאם נזמי חלבי נהרג בתאונת דרכים בדאליית אל כרמל.

העסקה: מידע על מיקום הגופה תמורת חנינה

לפני כחצי שנה חשף לראשונה כתבנו גיא פלג, כי המדינה חתמה על הסכם עם שני אסירים מכלא שאטה, שהתחייבו להעביר לידי המדינה מפה שתוביל למקום קבורתו של החייל, תמורת חנינה וביטול קנס.

על פי פרטי העסקה מעוררת המחלוקת שגיבשו אז בפרקליטות המדינה, "המקור" בפרשה, האסיר מרדכי משה השפוט על שני מקרי רצח, הסכים להעביר לרשויות המדינה, באמצעות שני אסירים נוספים, מפה שתוביל למקום בו קבור החייל הנעדר. בתמורה למידע, התבקשה המדינה לשכור עבורו ולממן את שירותיו של עורך דין פלילי שייצג אותו בערעור בבית המשפט העליון בעניינו. עורך הדין שנבחר הוא בועז קניג.

האסיר שהחזיק במידע לטענתו סירב אחר כך להעביר את הפרטים על מקום הימצאות גופת החייל, ושב והעלה דרישות לפני מסירת המפה. גורם המעורב בפרשה סיפר כי מדובר באדם הפכפך. "לא ברור האם יש לו אכן מידע אמין, או שהוא פשוט מהתל בכולם", ציין אז הגורם. "בינתיים הוא משחק עם כולנו ואנחנו בסך הכל ממתינים למוצא פיו".

מדינת ישראל חתמה על הסכם עם עמוס נחום, אסיר עולם שהורשע ברצח, לפיו הוא וחברו אליאס דאלי המוחזקים בכלא שאטה ימסרו את המידע על מיקום גופת חייל נעדר, שקיבלו ממרדכי משה, תמורת חנינה. את ההסכם חתמה ראש מחלקת החנינות במשרד המשפטים אמי פלמור, על דעת בכירי הפרקליטות.

עקרי ההסכם שהושג עם האסירים (צילום: חדשות 2)
עקרי ההסכם שהושג עם האסירים | צילום: חדשות 2

שני האסירים התחייבו למסור מפה

את המשא ומתן מול שני האסירים, נחום, שנידון למאסר עולם בגין רצח, ודאלי, סוחר סמים שנשלח ל-16 שנות מאסר, ביצע פרקליטם עורך הדין בועז קניג מול הגורמים הבכירים ביותר בפרקליטות.

על פי ההסכם בין המדינה לנחום, האסיר הצהיר שבידיו מידע אמין בדבר מיקום הגופה. בנוסף הוא הצהיר שהגופה מצוייה בתחום מדינת ישראל, במקום שניתן להגיע אליה, התחייב בנוסף למסור מפה שבה מצויין מיקום הגופה והצהיר כי לא היה מעורב ברצח של אותו נעדר.

המדינה, מצידה, התחייבה כי אם אכן תימצא הגופה במקום אשר ימסור האסיר, הוא לא ייחקר על זהות המקור. המדינה אף תפעל למתן חנינה לאסיר ותפעל להעניק חנינה גם לחברו, ויבוטל הקנס שהוטל עליו. טרם ידוע אם המפה אכן הועברה בסופו של דבר, והיא שסייעה לאיתור שרידי גופתו של חלבי.

מציאת גופתו של מג'די חלבי - סיקור מיוחד

נמצאה גופתו של מג'די חלבי

"במשפחה היו בטוחים שמג'די יחזור"

מוצא הגופה: חבר ילדות של מג'די