גברים, לוחמים, בני 32. ארכיון (צילום: חדשות 2)
גברים, לוחמים, בני 32. ארכיון | צילום: חדשות 2

לרגל סיום חודש ההוקרה לחיילי המילואים, פרסם הערב דובר צה"ל נתונים אודות מערך המילואים לשנת 2013. מהנתונים עולה כי משרתי המילואים עדיין מהווים את עיקר הכוח הצבאי. על פי ההתפלגות בכוח האדם של צה"ל, 73% מהחיילים בצה"ל הם מילואימניקים לעומת 27% בלבד מכוח האדם המשרת בשירות סדיר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

עוד עולה מהנתונים כי 60% מהמילואימניקים הם לוחמים, ו-40% האחוזים הנותרים משרתים במערכים אחרים. 83% מהמילואימניקים המשרתים כיום הם גברים, ו-17% בלבד מאנשי המערך הן נשים. הגיל הממוצע של המילואימניקיות הוא 26, ואילו הגיל הממוצע של הגברים משרתי המילואים הוא 32.

ובכל זאת, לא כל המילואימניקים שירתו שירות פעיל בשלוש השנים האחרונות. רק 34% מהם ביצעו לפחות 20 ימי מילואים בתקופה זו. השאר - 66% - לא צברו 20 ימי מילואים בשלוש השנים הללו ולכן הם מוגדרים כמשרתי מילואים שאינם פעילים.

בצה"ל מסבירים כי השיקולים הכלכליים משפיעים לא מעט על מערך המילואים. כחלק מהקיצוץ העמוק בתקציב הביטחון, הוחלט בשנת 1985 על העברת תקצוב ימי המילואים מהביטוח הלאומי לצה"ל. בכך אולץ צה"ל להפחית במידה ניכרת את מספר ימי המילואים ולנהל את מערך המילואים על פי אמות מידה כלכליות יותר. הגיוס למילואים הפך יותר ויותר לגיוס סלקטיבי, ובשורה התחתונה - צה"ל גייס פחות אנשים לאורך השנים האחרונות.

בשנת 1990 בוצעו 10 מיליון ימי מילואים, ובשנת 2002 - 5.5 מיליון ימים. בשנת 2012 כבר ניתן לראות שהנתון עומד על 2.5 מיליון ימי מילואים בלבד.

בניגוד לכל זאת, דווקא תופעת ההתנדבות למילואים נמצאת במגמת עלייה. בצה"ל מספרים כי במהלך העשור האחרון גדל מספר המתנדבים במילואים ביותר מפי ארבעה. בין המתנדבים למילואים נמנים משרתי מילואים שעברו את גיל הפטור, ולמרות זאת בחרו להתנדב ולהמשיך בשירות המילואים.