"ישראל הייתה צריכה ליזום את הפעולה להרס המנהרות ולצאת למלחמת מנע" - כך אומר היום (שבת) אלוף (מיל') יום-טוב סמיה, שכיהן בעבר כאלוף פיקוד הדרום ומשרת במילואים כסגן אלוף הפיקוד. הוא הפנה אצבע מאשימה כלפי הדרג המדיני בנוגע לאופן הטיפול באיום המנהרות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בריאיון שהעניק ל"פגוש את העיתונות" טען סמיה, ששימש במהלך מבצע "צוק איתן" כסגנו של אלוף פיקוד הדרום, סמי תורג'מן, כי הדרג המדיני היה צריך להטיל את משימת הטיפול במנהרות בעזה על צה"ל - ללא קשר לירי הרקטות מצד חמאס מעזה. "כשיש איום שנחשב כמהותי כמו המנהרות, על הדרג המדיני לשקול ולאשר לצה"ל לבצע טיפול שוטף במנהרות גם אם הוא חוצה גבול בשגרה. "בנוסף היה צורך גם בקבלת החלטה - מהו המועד הסופי הבלתי נסבל מבחינת צה"ל וישראל שלאחריו לא יוכלו לקבל את האיום בשטחה של המדינה".

את אופן הפעולה שבו נדרש צה"ל לנקוט באזור, הגדיר האלוף סמיה כ"מלחמת מנע". "תפקידו של הדרג המדיני הוא להחליט לבצע מבעוד מועד ובמקביל להסביר אותה בעולם ובישראל - שנאלצה לפעול בלית ברירה לאחר שהתברר ש-32 מנהרות נחפרו מתחת ליישובים שלנו".

האלוף סמיה השווה את הצורך בנקיטת פעולה מוקדמת, ללא כל קשר לפעולת חמאס, לפעילות צה"ל במלחמת ששת הימים. "הצבא יצא אז למתקפת מנע נגד הצבא המצרי והצבא הסורי", הזכיר סמיה. "צה"ל הרגיש אז מאוים והגיע למצב שבו הוא לא יכול להמתין זמן נוסף - ולכן יצא לפעולה".

"צה"ל קיבל הנחיות ברורות בעניין המנהרות"

כשנשאל בנוגע למאזן הכוחות בין ישראל והפלסטינים שבו הסתיים מבצע "צוק איתן", טען האלוף (מיל') סמיה כי חמאס ספג מכה אנושה שהשלכותיה יתבררו בעתיד. "הציבור בישראל עדיין לא מודע לחלוטין לפגיעה שחמאס חטף במבצע הזה", הסביר. "חמאס הגיע למצב שאין לו מה להפסיד והוא מתחנן להפסקת אש, וכי הוא מסכים להסדרים שהוא לא היה מסכים להם בעבר".

בנוסף טען סמיה כי לעניות דעתו, לא בוצע שינוי בהגדרות המבצע מרגע שהתחיל ועד לרגע שבו יצאו כוחות צה"ל משטח הרצועה. "אין זה מתפקידו של ראש הממשלה להגיד לחמאס מהן מטרותיו הברורות של המבצע מבעוד מועד", אמר. "את המטרות הוא פורס בפני צה"ל. מה שנאמר לצבא בהיבט המבצעי היה מאוד ברור. הייתי בשלושת המבצעים האחרונים וזו הפעם הראשונה שיש הגדרה הניתנת לכימות ומדידה של הדרג המדיני לצבאי בנושא המנהרות.", הבהיר סמיה.