הרמטכ"ל גנץ באימון חיל הים (צילום: דובר צה"ל)
הרמטכ"ל באימון חיל הים לקראת המשט | צילום: דובר צה"ל

עדיין לא ברור לחלוטין אם המשט הבא לעזה ייצא לפועל - אבל בצה"ל לא לוקחים סיכונים ונערכים לכל אפשרות, בתרגיל מיוחד בלב ים עליו פיקח הרמטכ"ל רב-אלוף בני גנץ.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לוחמי שייטת 13 וחיל הים ביצעו בימים האחרונים שורה של תרגולים הכוללים השתלטות על ספינות. בסרטון שהתיר דובר צה"ל היום לפרסום נראה, בין היתר, שימוש בתותח מים שמטרתו למנוע את התנגדות הפעילים על הספינות ולאפשר השתלטות פשוטה יותר על הסיפון.

עוד ניתן לראות בסרטון את אותו תהליך המוכר לנו מהעבר, הכולל כריזה לספינות הבאות ("אתם נכנסים לאזור בו מוטל סגר ימי"), ורק אז השתלטות בפועל על הסיפון. מטבע הדברים, את הצעדים החדשים שנלמדו בחיל הים בעקבות אירועי ה"מרמרה", ותורות הלחימה החדשות שפותחו מאז - לא מתירים בצה"ל לפרסום.

התרגיל הימי סיכם תקופה של אימונים והיווה מעין "חזרה גנרלית" שבחנה את תפקודם של כל המרכיבים פועלים יחדיו במשולב. בחיל הים תרגלו את היערכות כל מכלול הכוחות והיחידות בהתאם לתסריטים האפשריים. המטרה העיקרית היא שאם אכן יצא המסע לכיוון עזה, תהיה פעולת ההשתלטות על כלי השיט שישתתפו בו יעילה ומוצלחת, עניין מורכב מעצם טיבו - בלב ים.

ישראל חושפת שיניים, בצד השני נתקלים בבעיות

חלק מהניסיונות של צה"ל להבליט את המוכנות הישראלית למשט הוא ניסיון לייצר הרתעה שתמנע את צאת הספינות. בכל מקרה, נראה כי הסיכוי שההשתלטות על הספינות שישתתפו בו תידרדר לרמת אלימות כפי שהייתה אשתקד נמוך ביותר.

המחיר הכבד בנפש שגבתה האלימות על סיפון המרמרה מהטורקים היה מסר שחילחל היטב, ועל כן קשה להאמין שהמוטיבציה לצאת להרפתקה נוספת מסוג זה תהיה גבוהה.

פרט להיערכות המודיעינית והמבצעית הטובה של צה"ל, שהתגבשה הרבה בזכות הפקת הלקחים משגיאות ההשתלטות על המשט הקודם, נתקלים מארגני המשט בבעיות לוגיסטיות רבות.

תכניתם המקורית הייתה לצאת עם 20-30 ספינות, אך כרגע נראה כי רק כחמש כאלה יוכלו להפליג. בממשלת טורקיה התחייבו בימים האחרונים לעשות הכל כדי לסכל את תכנית המשט, בעיקר בשל הסערה בסוריה והרצון שלא להתמודד עם חזית נוספת במקביל.

הצצה נדירה לתרגול ההשתלטות על המשט 

בחודש שעבר הצטרפנו לאימון של תרגיל השתלטות על ספינות המשט, מבצע שכבר קיבל את השם "נאות דשא".

לקחי ההשתלטות הקודמת על ה"מרמרה" מצריכים הערכות של יחידות ושיתוף פעולה בין חיל האוויר לקומנדו הימי, בעיקר כדי לצמצם את סיכויי הפגיעה באזרחים. "זה מצב מאוד מורכב", הסביר לנו סגן ר', טייס מסוק בטייסת "החרב המתהפכת". "התרגיל הזה דורש תשומת לב של הצוות והגורמים השונים כדי לתת התראות שונות בזמן אמת", הוא הוסיף.

במשט צפויים להשתתף מאות פעילים בארגון הטורקי IHH ובהם גם אנשי שמאל רבים מכל רחבי העולם. בישראל כבר עוקבים בדריכות אחר הפעילות, בניסיון לשכנע את קפריסין, טורקיה ויוון שלא לאפשר להפלגה לצאת לדרך מחופיהן.

בארגון IHH מנסים גם כן להיערך להיתקלות מול כוחות צה"ל בלב ים, והצהירו כי ינסו להגיע לעזה בכל דרך אפשרית. "ישראל מנסה להרוג אותנו, אבל אנחנו לא פוחדים ליפול שהידים", אמר השבוע אחד מדוברי הארגון.

בצבא מאזינים היטב להתבטאויות הללו וממשיכים במרץ להתכונן להשתלטות. בין היתר, מתרגלים שם שיטות חדשות של נשק שלא הורג וכן שמוש בכלבים. בהכנות למבצע לוקחים חלק גם המשטרה ושב"ס, שמשלבים ידיים עם גופי המודיעין השונים - בתקווה שהפעם זה יסתיים אחרת.