"אם מישהו חורג - צריך לטפל בזה" (צילום: רויטרס, חדשות)
היערכות מחודשת סביב גבול עזה | צילום: רויטרס, חדשות

צה"ל נערך חדש בגזרת עזה במטרה להחזיר את תחושת הביטחון לתושבים: יממה וחצי לאחר שהפסקת האש נכנסה לתוקפה, כוחות צה"ל עדיין פרוסים במרחב שסביב לרצועה.
בשטח עדיין נמצאים כוחות חי"ר ושריון הממוקמים בקו הגנה רחב ועבה, ובנוסף להם מסיירות פלוגות אבטחה בכל היישובים במועצות האזוריות בעוטף עזה. בשטח ישנו מאמץ גדול של צה"ל להשיב את תחושת הביטחון לתושבים המודאגים מאוד, ושעדיין לא חשים בטוחים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

לאחר שחרורם של כ-30 אלף חיילי מילואים מחלק מהיחידות, נותרו בשטח כ-55 אלף מילואמניקים. יחד עם כוחות המערך הסדיר, הם נמצאים בשטח למקרה שהשקט יופר - ואז צה"ל יידרש לפעול קרקעית בנוסף לתקיפה מן האוויר. ישראל מעבירה למעשה מסר ברור לפיו מי שינסה להפר את השקט - ייענה בתגובה תוקפנית וחזקה.

אוספים ממצאים מהשטח כדי להימנע מתביעות

בתוך כך, משקיעה ישראל מאמצים רבים במאמץ ההומניטרי ומכניסה משאיות רבות לרצועה שעליהן אלפי טונות של מזון וציוד רפואי. במקביל, נשלמים תיקוני קווי החשמל והמים לתושבים בעזה.
בנוסף, מתקיימת היערכות לאפשרות לפיה יבקשו הפלסטינים לתבוע את ישראל בגין פשעי מלחמה.

בית הדין הבינ"ל בהאג, ארכיון (צילום: אימג'בנק- Getty Images)
בית הדין הבינלאומי בהאג | צילום: אימג'בנק- Getty Images

גורמים ישראלים פועלים לאסוף מודיעין ולהכין תיקי מידע לכל אירוע אפשרי שעלול לגרור תביעה בבית הדין הבינלאומי בהאג. תמונות, ממצאים ושלל הוכחות נאספות - על מנת לנסות ולמנוע את תביעות הפלסטינים שבדרך.

"תושבים עדיין חוששים לשוב לבתיהם"

היום (ד'), כמה דקות לאחר השעה 14:00, 30 שעות לאחר שנכנסה הפסקת האש לתוקפה - נשמעה אזעקת צבע אדום בשטח המועצות האזוריות שער הנגב ושדות נגב. כעבור מספר דקות התברר כי מדובר היה באזעקות שווא שנשמעה כתוצאה מתקלה טכנית במערכת הצופרים, וכי לא נורו רקטות מרצועת עזה לשטח ישראל.

עם זאת, האזעקה עוררה בהלה בקרב תושבי עוטף עזה, שהחלו היום לחזור לשגרת חייהם. "שמענו אזעקה אבל מיד בצבא הודיעו לנו שזו אזעקת שווא, אז לא נכנסנו למרחבים המוגנים", סיפרה אורית, תושבת כפר עזה.

הבוקר החלו תושבי היישובים בעוטף עזה לחזור לשגרה לאחר חודש של לחימה - ועדיין עם חשש מסוים מחידוש הירי ומאיום המנהרות. במועצות האזוריות אשכול, שער הנגב וחוף אשקלון שספגו את מרב הפגיעות של הרקטות ופצצות המרגמה ושמנהרות שנחפרו משטח הרצועה לתוך ישראל התגלו בשטחן, נשמעו הבוקר רגועים יותר - אבל עדיין לא מספיק.

תושבים רבים שנטשו את היישובים והקיבוצים בשטחי המועצות האזוריות הללו והשתכנו ביישובים מארחים בצפון ובמרכז, החלו להתארגן לשיבה הביתה לאחר ימים ארוכים. לעומתם, תושבי הישובים סמוכי הגדר - שם איום המנהרות הוא המוחשי יותר - עדיין חוששים מאוד לשוב.

משפחות רבות חוששות לשוב לדרום (צילום: AP)
משפחות רבות חוששות לשוב לדרום | צילום: AP

"בחלק מהיישובים סמוך לגדר עדיין אין חזרה מוחלטת של תושבים. 60% מהם עזבו ומתחילים לאט לאט לחזור. החשש קיים עדיין וזה ברור", אמר ראש המועצה האזורית חוף אשקלון, יאיר פרג'ון, בשיחה עם חדשות 2 Online. "אנחנו צריכים לעבוד גם על להכשיר אותם לחזרה הביתה וגם על לטעת בהם את הביטחון ואת האמונה לחזור. אנחנו סומכים על הצבא שיחזיר לתושבים שלנו את הביטחון".

אבטחה צמודה ביישובים הסמוכים לגדר הגבול

"80% מהתושבים ביישובים הצמודים לגדר המערכת יצאו מהם במהלך המבצע, עכשיו הם מתחילים לאט לאט לחזור", העידו הבוקר במועצה האזורית אשכול. "194 משפחות יצאו בצורה מסודרת כקהילות ושוהות עדיין ביישובים מארחים. יש משפחות שמתחילות לחזור, אנחנו מקווים שעד סוף השבוע כולם כבר ישובו".

התרעה על איום המנהרות (צילום: דובר צה"ל)
חיילים פרוסים בשטח לספק הגנה לתושבים | צילום: דובר צה"ל

"יש אנשים שעדיין חוששים מאוד", הוסיפו במועצה. "יש משלחות שיוצאות מטעם המועצה ליישובים המארחים כדי לעזור למשפחות לתכנן את השיבה הביתה ולהכין את החזרה לבתיהם. זה קשה יותר בעיקר למשפחות עם ילדים קטנים"