כלי התקשורת הרשמיים באירן מדווחים היום על השקתו של קו ייצור חדש של תותחי נ"מ, המסוגלים להפיל טילי שיוט. התותח, בקוטר 40 מילימטרים, מסוגל על פי הדיווחים להגיע לטווח של 12 קילומטרים ולירות 300 פגזים בדקה.

טקס ההשקה המיוחד נערך בהשתתפותו של שר ההגנה האירני, מוסטפה נג'אר. לדבריו, "התותח יותקן בשלב זה על ספינות חיל הים האירני", וכי קו הייצור נוהל וימשיך להתנהל אך ורק על ידי ידיהם של המומחים האירניים.

נג'אר הוסיף כי זוהי ראשיתו של תהליך ייצור מאסיבי בתחום אמצעי לחימה חדשים בחיל הים האירני. "אנו מייצרים סירות קרב מהירות וספינות טילים", אמר שר ההגנה האירני. במקביל, דיווחה הטלוויזיה האירנית כי חיל האוויר ערך ניסוי מוצלח במסוקי קרב חדישים - המיוצרים באירן.

"טיל שעשוי להגיע לישראל"

כור גרעיני באירן (צילום: סוכנות הידיעות האירנית)
שר ההגנה האירני מציג את המערכת החדשה, היום | צילום: סוכנות הידיעות האירנית

רק לפני חמישה ימים הודיעה אירן, וקיבלה לכך גם אישוש באמצעי המודיעין האמריקניים, כי הצליחה לשגר בהצלחה טיל קרקע-קרקע בטווח של כ-2,000 קילומטרים.

"הטיל 'סג'יל 2', בעל טכנולוגיית העילית, שוגר ופגע במטרה בצורה מדויקת", אמר נשיא אירן מחמוד אחמדי-נג'אד במהלך ביקור שערך במחוז סמנן, ובמהלכו בישר על הצלחת הניסוי. באותו המחוז, על פי דיווח סוכנויות הידיעות, נערך השיגור המוצלח.

אם אכן הדיווח הזה נכון, הרי שגם מדינת ישראל נמצאת בטווח הטיל שכן המרחק בין ישראל לטהרן אינו גדול מ-1,500 ק"מ.

ניסוי כזה הינו בבחינת "עליית מדרגה" נוספת במלחמה הצבאית הקרה המתנהלת בין ירושלים לטהרן, כשברקע שאיפתה של אירן להגיע לכדי יכולת גרעינית צבאית שתאיים על ישראל.

אם טווח הטיל "סג'יל 2" הוא באמת בעל טווח של כ-2,000 ק"מ כפי שטוענים האירנים, הרי שהוא כמעט ומשתווה לטיל האירני "שיהאב 3" הנתפס בישראל כאיום המרכזי עליה בלוחמת הטילים.

בישראל - מערכת הגנה תלת שכבתית

מי שמסוגל לשגר לווין מסוגל לדברים אחרים. (צילום: חדשות 2)
ניסוי הטיל האירני החדש, השבוע | צילום: חדשות 2

הרקטות ששיגר חיזבאללה במלחמת לבנון השניה, שנחתו במרכזי האוכלוסיה בצפון, גרמו לקברניטי המדינה להבין כי יש צורך מיידי במערכת שתגן על אזרחי ישראל - ומערכת הביטחון נכנסה במהירות לפיתוח מואץ. לאחרונה התקיים בדרום הארץ ניסוי ראשון מסוגו של מערכת "שרביט קסמים" - עליה תוטל משימת ההגנה מפני רקטות וטילים שישוגרו לעבר ישראל בעתיד. בשבוע שעבר פרסמנו את התמונות הראשונות של מערכת ההגנה.

עד לא מזמן היה מדובר בפרוייקט מסווג, שרק מעט מהנדסים ישראלים, מקביליהם האמריקנים וקומץ מפעילים היו שותפים לתהליך הפיתוח. המערכת תיתן מענה לאיום הרקטות הכבוד: הזילזאל, ה-פת"ח 110 וכן טילי הפאג'ר - שנמצאות באלפים בידי סוריה, החיזבאללה ואירן.

ניסוי במערכת ההגנה שרביט הקסמים (צילום: חדשות 2)
הניסוי ב"שרביט קסמים". רק עוד 4 שנים | צילום: חדשות 2

מנהלת "חומה" במשרד הבטיחון אחראית על פיתוח מערכת הגנה אקטיבית תלת שכבתית: ה"חץ", שכבר הפך מבצעי נגד טילי ה"סקאד" וה"שיהאב", "שרביט קסמים" תתמודד עם הרקטות הכבדות, ומערכת "כיפת ברזל" תתמודד עם טילי הקסאם - ותוצב בעוטף עזה בתוך שנה.

הבעיה טמונה בזמן שניאלץ להמתין עד שתהפוך מערכת "שרביט קסמים" למבצעית. הדבר צפוי להתבצע רק בתוך ארבע שנים. בחיל האוויר אומרים שבשלב זה עדיין לא בטוח שיינתן מענה לכל האיום הרקטי על ישראל, אך בתוך כמה שנים בהחלט לא יהיה משהו שנעמוד בפניו עם ידיים ריקות. הדרך עוד ארוכה למפתחים, ועדיין יש עוד בעיות טכנולוגיות לפתור. ולמרות זאת - ניסוי נוסף של "שרביט קסמים" צפוי כבר בקרוב.

עקבו אחרי הטוויטר של חדשות 2

פרויקט מיוחד: האם ישראל תתקוף באירן?