אילוסטרציה (צילום: רויטרס, חדשות)
שביתת העצירים הסתיימה, ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

שעות ספורות לאחר ההודעה על סיום שביתת הרעב של העצירים הפלסטינים, פרטים ראשונים מההסכם החסוי בינם לבין השב"ס נחשפים: מתברר שהתמורה היחידה שיקבלו הפלסטינים תהיה הימנעות של שירות בתי הסוהר מהעמדתם לדין בעקבות השביתה, שאיימה להצית את השטח.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על פי הערכות בישראל, מאחורי החלטת האסירים להפסיק את שביתת הרעב שבה לקחו חלק 75 עצירים - חודש הרמדאן שמתחיל בשבוע הבא, וההבנה בקרב העצירים כי במציאות שנוצרה לאחר חטיפת שלושת הנערים ביהודה ושומרון, אין סיכוי של ממש שישראל תדון באפשרות להפסיק את המעצרים המנהליים.

לפני כחודשיים פתחו העצירים בשביתה במחאה על אחזקתם במעצר מנהלי מבלי שהוגשו נגדם כתבי אישום, והכריזו כי לא ישובו לאכול מזון עד שישוחררו מהכלא הישראלי. כעת צפויים עשרות העצירים שאושפזו בבתי החולים לחזור למתקני הכליאה, זאת בכפוף לבדיקה רפואית שתאשר לשחררם מבתי החולים.

בהודעה שפורסמה הלילה מטעם האסירים שובתי הרעב, נאמר כי הם קיבלו את ההחלטה לחתום על ההסכם לאחר שניהלו משא ומתן עם גורמים בבתי הכלא הישראלים ולמרות תוקפנות צה"ל כלפי העם הפלסטיני בגדה ובעזה. רמז להחלטה ניתן היה לקבל כבר לפני כשבועיים, כשחסן סלאמה, עבאס א-סייד, ומחמוד שרייתח, מבכירי אנשי החמאס הכלואים בישראל חדלו מלשבות רעב.

בשב"ס אישרו הבוקר כי אכן התקבלה החלטה בקרב האסירים להפסיק את השביתה, אך בשלב זה מסרבים להתייחס להבנות שהושגו עמם. "עדיין אין בידנו נתון שכולם אכן חזרו לאכול", הבהירו היום גורמים בארגון, "בכל מקרה, השובתים יישארו בשלב הראשון למעקב בבתי החולים".

השר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ שוחח עם נציב השב״ס רב גונדר אהרון פרנקו ושיבח את התנהלות הארגון וסוהריו בימי השביתה. "מתחילת שביתת הרעב הוגדרה על ידי מדיניות ברורה בנושא אשר עיקרה שמירת חיי אדם מחד, ומאידך עמידה נחושה וללא פשרות אשר מטרתה לא לאפשר לשובתים להשיג את מטרותיהם באמצעות לחץ השביתה", אמר אהרונוביץ'. "סיום השביתה ללא כל הישג ובייחוד בכל הנוגע לעצם המעצר המנהלי מהווה נקודת ציון חשובה לעמידה של מדינת ישראל על זכותה להגן על עצמה בכל הכלים ובהם המעצר המנהלי ככל שתידרש לכך".

העונשים נגד אנשי חמאס כבר מיושמים: לא יצפו במונדיאל

במקביל להחלטה שלא להעמיד לדין את העצירים המנהליים, בפועל כבר מיושמים צעדי הענישה נגד אסירי חמאס, צעדים שעליהם הוחלט בשבוע שעבר בישיבת הקבינט בעקבות המתיחות בגדה וחטיפת שלושת הנערים. בישראל כלואים כ-1,200 אסירים המוגדרים כפעילים של ארגון הטרור העזתי, שכעת מקבלים אפשרות לרכוש בקנטינה מוצרים ב-400 שקלים, זאת במקום 1,200 שקלים עד כה.

בנוסף משטר ביקורי המשפחות כבר צומצם עבורם לפעם בחודשיים במקום פעם בשבועיים ומספר ערוצי הטלוויזיה שנקלטים בתאים צומצם לשלושה - ערוץ 10, 2 וערוץ ערבי נוסף. המשמעות של ההחלטה היא שמסוף השבוע, לא יוכלו האסירים לקלוט את מרבית משחקי המונדיאל המשודרים בערוץ הראשון.