השעה אחת בלילה, עיר במרכז הארץ. בתוך הדירה, צעיר בן 19 נם את שנתו. אך בניגוד לרוב בני גילו, הוא לא ישן בבסיס או בשק שינה, אלא במיטתו החמה בבית. כבר כמה חודשים שהוא עריק. אמש המשטרה הצבאית הגיעה לתפוס אותו. "המשטרה הצבאית פתחה במבצע רחב היקף לעצור את מירב המשתמטים והעריקים", סיפר קצין המשטרה הצבאית הראשית תא"ל מאיר אוחנה. "מדובר במאות והכוונה שלנו להגיע לכל אחד ואחד מהם".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בישראל ישנם בסך הכל 4,200 עריקים. במהלך המבצע שנערך בשבוע שעבר נלכדו 250 צעירים וצעירות שהובאו אחר כבוד לבית המעצר. אחד מהם, עריק כבר 17 שנה, "ארכי-עריק" אם תרצו. הוא כבר לא ישוב לצבא, אלא ילך ישר לכלא.

לא אחת בלשי המשטרה הצבאית מוצאים שהיעד המודיעיני לא בבית. בשלב הזה מתחילה ההתמודדות עם ההורים. "היא לא תתגייס. אני רק מודיע לכם", איים אחד ההורים על השוטרים הצבאיים שתפסו את בתו, "אוי ואבוי לכם ולראשכם אם מישהו ייגע בילדה הזאת. אני אבוא לבית סוהר ואהפוך לכם אותו".

החשוד נעצר, כשברשותו הרכוש. אילוסטרציה (צילום: חדשות 2)
מבצע המעצרים, בשבוע שעבר | צילום: חדשות 2

מרבית ההורים מגנים על הילדים שלהם מפני ציפורני המשטרה הצבאית. אז השוטרים שבאו לעצור, עוצרים ומנסים לשכנע. "הוא יכול לסיים את הסיפור שלו מהר מאוד", הסבירה מפקדת המשטרה הצבאית דן, רס"ן חניט אבן חן, להורים של עריק אחר שנתפס באותו לילה. "כל זמן שעובר זה סתם עוד יום לעריקות שלו. חבל, פשוט חבל".

אין ספק, כחולי הכומתות מתמסרים למטרה. השאלות האם שווה להביא בכוח לצבא אדם שפשוט לא רוצה לשרת, והאם זה משתלם לכלכל אדם שיושב במעצר - פשוט לא עולות. "הצבא כן גורם לשינוי וזאת עובדה", העידה אבן חן בריאיון לחדשות 2. "בעבר, אנשים שסירבו, הצבא גרם להם להיפתח לערכים אחרים ולדרך חדשה שכן מוצאת חן בעיניהם".

מבצע לכידת העריקים הוגדר על ידי הפיקוד כהצלחה. מעניין לראות אם בעתיד נציג תמונות דומות - משכונת מאה שערים בירושלים.