אילוסטרציה (צילום: בשמת בן עמי)
מאות תלונות בשנה. אילוסטרציה | צילום: בשמת בן עמי

ההסברה מקיפה והביקורות הצבאיות רבות, אך בצה"ל עדיין יש דיווחים רבים על פגיעה מינית בקרב החיילים והחיילות. מנתוני יועצת הרמטכ"ל לענייני נשים עולה כי בשנת 2013 דווח על מאות אירועים של פגיעה על רקע מיני, מילולי ופיזי, שמרבית הפניות הן של נשים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בצה"ל אמרו כי ניתוח אירועי פגיעה על רקע מיני מלמד על קשר הדוק וברור בין "אקלים ושיח מטריד" ביחידה, לבין גילויי אלימות ופגיעה על רקע מיני. יועצת הרמטכ"ל לענייני נשים, תא"ל רחל טבת-ויזל ציינה כי על אף פעולות ההסברה והאכיפה הנעשות בצה"ל לצמצום התופעה, מספר הדיווחים מלמד באופן ברור על אי מיגורה.

"זה יכול להיות מליטוף על הלחי ועד דברים קשים הרבה יותר", הסבירה תא"ל טבת-ויזל לחדשות 2 Online, לרגל יום המאבק באלימות נגד נשים שהתקיים אתמול. היא ציינה כי בשנת 2012 הייתה ירידה בתלונות לעומת שנת 2011, אך אמרה כי לאור המודעות למרכז מהו"ת, שמעניק סיוע לחיילים וחיילות שנפגעו על רקע מיני, ייתכן והשנה מספר התלונות יהיה גדול יותר מבשנה שעברה, מה שלא מעיד על מספר האירועים.

במטה יועצת הרמטכ"ל הכינו מערכי שיעור חדשים בנושא ובהם סרט באורך 15 דקות ובו שלושה אירועים, על מנת שהמסרים יחלחלו לחיילים. "אנו מבצעים הרבה ביקורות פתע ויורדים לשטח ועורכים שיחות עם החיילים", הוסיפה היוהל"ן. "מצבנו טוב יותר לעומת הגופים האחרים".

פעולות הסברה רבות. היוהל"ן (צילום: דו"צ)
פעולות הסברה רבות. היוהל"ן | צילום: דו"צ

ב-2012: 9% מהתלונות - של גברים

עם זאת, עדיין ישנם חיילים וחיילות שחוששים לפנות למפקדיהם או למשטרה הצבאית בשל חשש מנקמה, ועל כן הוקם מרכז מהו"ת שפועל באופן דיסקרטי. גם בקרב גברים יש תלונות: בשנת 2010 4% מהתלונות היו של גברים, ואילו ב-2012: 9%.

לשאלתנו, ציינה היוהל"ן כי דווקא מספר התלונות על קצינים בכירים נמצאת בירידה, וכי רוב התלונות הן על חיילים בשירות סדיר או קצינים זוטרים.

לפניות לכתב: Matanh@ch2news.tv