הכור בדימונה. "בנוי כך שהכל כלוא בתוכו" (צילום: רויטרס, חדשות)
מעצמה גרעינית מ-66? ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

עיתון הגארדיאן הבריטי מדווח היום על מספר עדויות שנאספו המראות כי ישראל ערכה את הניסוי הגרעיני הראשון שלה ב-2 בנובמבר 1966. הניסוי, לכאורה, ההוא נערך בדימונה והגרדיאן מתייחס אליו כאל היום בו הפכה ישראל למעצמה גרעינית.

על פי העיתון, מי שעמד בראש "רפאל" באמצע המאה שעברה כתב בזיכרונותיו את השורות הבאות: "בשניים בנובמבר 1966, ערכנו ניסוי חשוב מאוד. משמעותו - סופה של תקופת הפיתוח וצעד שהביא ליצירת אחת ממערכות הנשק הראשונות, לשלבים האחרונים של הפיתוח והייצור ברפאל. הניסוי היה מוצלח לחלוטין, הצלחנו לקבל הוכחה שאינה משתמעת לשתי פנים לכשירותה של המערכת שפיתחנו ברפאל, תוצאה לה חיכינו במשך שנים רבות".

ארגון ה-CIA האמריקני, שקיבל עדכון לניסוי מעריך בדו"ח שנכתב ב-17 בפברואר 1967 ש"בלי קשר למה שנוסה באמת... ישראל ממשיכה לייצר רכיבי פצצה". על פי ההערכות, ישראל יכולה להשלים את הייצור תוך 6-8 שבועות.

העיתונות העולמית למדה על הניסוי מאוחר יותר

ב-27 בפברואר 1967 העיתון אל חייאת הלבנוני דיווח שבסתיו 1966 ישראל ביצעה ניסוי גרעיני "קטן". המידע על הניסוי ב-1966 מעיד על השינוי במעמדה הגרעיני של ישראל - זהו היום, על פי ההערכות בלבנון של שנות השישים, בו ישראל הפכה למעצמה גרעינית.

מסמך בריטי שחובר ב-1979 טוען: "הממשלות בישראל מאז 1966 טוענות שישראל היא לא המדינה הראשונה שמחזיקה בנשק גרעיני במזרח התיכון... אנחנו מאמינים שישראל יכולה להרכיב לפחות 12 פצצות".

רוצים לקבל עוד עדכונים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק