עוד שעת שינה. טייס בח"א, ארכיון (צילום: חדשות 2)
מטוס ה-F15i. הזרוע הארוכה של צה"ל | צילום: חדשות 2

מטוסים של חיל האויר הישראלי ביצעו אימונים בשמי מיצר גיברלטר בים התיכון - כך מדווח השבועון הצרפתי "ל'קספרס". על פי הדיווח, במוקד התרגיל ביצעו מטוסי חיל האוויר תדלוק אווירי בטווח המרחק בין ישראל לגיברלטר, בגובה רב במיוחד - דבר המעיד אולי על כוונותיה של ישראל להיערך לתקיפה באירן.

רק לפני שבועיים פרסם העיתון הלונדוני "טיימס", כי ישראל מתכוננת לתקיפה על מתקני הגרעין של אירן. "הצבא הישראלי מתכונן לתקיפה מסיבית על מתקנים גרעיניים באירן - בתוך ימים, באישור הממשלה החדשה", דווח אז בעיתון. על פי הדיווח, שני תרגילים גדולים של פיקוד העורף להכנת האזרחים מפני מתקפה, קשורים לכוונה לתקוף באירן ואמורים להכין את תושבי ישראל למה שעלות לקרות.

"אם יהיה אור ירוק - נתקוף תוך שעות"

לדברי גורם ישראלי ביטחוני בכיר "ישראל רוצה לדעת שבהינתן האור הירוק, הצבא יוכל לפגוע באירן בהתראה של ימים ואפילו שעות", דווח. "הם מתכוננים בכל הרמות לאפשרות הזו והמסר לאירן הוא שהאיום הישראלי אינו מילולי בלבד".

הבכיר הדגיש כי יתכן וישראל תצטרך לפגוע ביותר מתריסר מטרות, כולל "נאתנז", מקום בו אלפי צנטריפוגות מפיקות אורניום, מתקן באיספהן בו מאופסנות 250 טונות של גז מתחת לקרקע, ואתר המים הכבדים בארק, שמייצר פלוטוניום. לפי העיתון, את המרחק מישראל לאירן כבר חצו טייסות F-15 ו-F-16 בעת שתירגלו את המתקפה בשנה שעברה. באותו תרגיל השתתפו גם מסוקים ומטוסי תדלוק.

"לא נאיים על אירן בלי שיהיה לכך גיבוי", ציין בכתבה גורם מודיעיני בישראל. "הייתה לאחרונה תזוזה וכמה פעולות הכנה על הקרקע, שמאותתות על הנכונות הישראלית לפעול, אבל לא סביר שהמתקפה תצא לפועל בלי אישור מארצות הברית, אישור מרומז לפחות".

הצצה נדירה לזרוע הארוכה של חיל האוויר

צפו בסיפורים המעניינים של 31.5 לאורך השנים (צילום: רויטרס, חדשות)
ישראל תתקוף את מתקני הגרעין? | צילום: רויטרס, חדשות

בסוף השבוע ניתנה לנו ההזדמנות להציץ לזרוע האוויר הארוכה של צה"ל - הטייסת האסטרטגית בה נמצאים המטוסים הכי יקרים של מדינת ישראל. כשמדברים על היכולת האסטרטגית של חיל האוויר, מטוסי ה-F15i הם אותה "זרוע ארוכה". אם ישראל תחליט בעתיד לתקוף את מתקני הגרעין של אירן - הטייסת הזו תהיה הזרוע המבצעת.

"אנחנו יודעים להגיע בכל נקודה שהיא בזמן ובכל מקום שהוא בעולם, ולבצע כל משימה שנידרש לעשות אותה", מספר אחד הטייסים. "זו יכולה להיות כל משימה שהדרג המדיני מחליט שנבצע. תקיפות, הפלות מטוסים, כל דבר אחר שדרוש כדי להבטיח את ביטחון המדינה".

תקיפה באירן? "כל משימה היא אפשרית"

אתרים מסוימים באירן, בסוריה, ועל פי פרסומים זרים, גם בסודן, לא ממש זרים להם. "המטוס הוא מאד ייחודי בזה שהוא יכול לקחת מגוון רחב של פצצות, וכמות מאוד גדולה של פצצות ושל דלק", הם חושפים קצת מהנסתר. "יש משימות שאתה מטוס בודד, יש משימות שאתה זוג ויש משימות גם שיותר מזוג. כל משימה עם הייחודיות שלה".

ומה הם עושים כל היום? בעיקר מתאמנים. כ-200 גיחות בשנה צריך כל טייס כדי לשמור על כשירות מבצעית גבוהה, תעשו לבד את החשבון. תדלוק אווירי, קרבות אוויר, והעיקר - תקיפה בעומק. כמה עמוק? אלפי קילומטרים מישראל.

"כל משימה היא אפשרית", הם עונים כששואלים אותם על אפשרות של משימה באירן. המילה אולי המתאימה ביותר כאן היא האחריות - זו שמונחת על כתפיהם של האנשים הצעירים האלה, שהצלחתם היא במידה רבה מאוד הצלחה של כל מדינת ישראל.

הווידאופדיה: תקיפת הכור בסוריה