הותר לפרסום: דורון זהבי בן ה-53 מאזור המרכז הוא האיש המכונה "קפטן ג'ורג'". זהבי, נשוי ואב לשלושה ילדים היה חוקר צבאי ביחידה 504 של המודיעין ועליו הוטלה המשימה לחקור את מוסטפא דיראני, האיש שישראל חשבה שיודע היכן נמצא הנווט השבוי רון ארד. דיראני תובע ממדינת ישראל פיצויים בטענה כי בוצע בו מעשה סדום בזמן החקירות על ידי החוקר ג'ורג', שזהותו לא פורסמה עד עתה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

זהבי פנה לבית המשפט ביוזמתו וביקש לאפשר לחשוף את זהותו, למרות התפקיד הרגיש שאותו מילא בשירות המדינה. הוא טען כי במקום מגוריו ובמקום עבודתו יודעים כי הוא החוקר שמפורסם.

מאחר והמדינה לא התנגדה לחשוף את זהותו, בית המשפט המחוזי בתל אביב נעתר הערב לבקשה. הבקשה הוגשה לקראת ריאיון בלעדי ראשון בפנים גלויות של זהבי לכתב "עובדה" עמרי אסנהיים, שצולם בחודשים האחרונים וישודר בקרוב בתכנית.

נציג המדינה, עו"ד גיל בילבסקי מפרקליטות מחוז ת"א, העביר את עמדת משרד הביטחון שלפיה אין התנגדות לפרסום שמו. עם זאת, הוא ציין כי "נוכח הצהרת התובע כי בכוונתו להתראיין לכלי התקשורת בפרשה זו, מבקשת המדינה להזכיר לתובע את הברור מאליו ולפיו עליו להימנע מחשיפתו של כל מידע מסווג או חסוי".

"הוא שמח שהשופטת קיבלה את בקשתו", סיפר עורך דינו של זהבי, עו"ד אפי נווה, לחדשות 2 Online. "הוא הגיע למסקנה שכולם כבר יודעים את זהותו, יש לו ערעור בעליון בנוגע לתביעת הפיצויים, ועל כן הוא רוצה להציג את סיפורו בפנים גלויות".

חברו מאיר סוויסה, שעוסק בייעוץ תקשורתי, ומכיר את זהבי אישית כבר מספר שנים, סיפר:"בירושלים יודעים היום להעריך מקרוב את הפעילות המדהימה של דורון בקרב ערביי מזרח ירושלים, הוא הצליח בדרך חכמה ונבונה לשקם את מערכות היחסים בין הקהילה המזרח ירושלמית לגורמי השלטון והממסד. בפעילותו כיועץ לענייני ערבים של מפקד מחוז ירושלים הוא הביא להישגים חשובים, ולא מעט אנשים ניצלו בפעילות החכמה שלו".

זהבי: "נמאס לי להסתתר"

בריאיון מקיף ל"עובדה" שטרם שודר, מסביר בין השאר זהבי מדוע החליט להיחשף. "אני יושב מולך , מול המצלמה ולא מאמין עדיין שאני עושה את זה. אבל קיבלתי החלטה. נמאס לי להסתתר מאחורי הכינוי קפטן ג'ורג'. הבנתי שהציבור צריך לראות את הפנים שלי, לשמוע את הקול הטבעי שלי, ולהבין שהייתי בנאדם שמילא תפקיד. והתפקיד שלי היה בשליחות המדינה".

במסגרת המאבק שהוא מנהל, החליט דורון זהבי להתייצב חשוף מול המצלמה. בשעות של ריאיון הוא מספר כיצד הפך לחוקר ביחידה 504, איך רכש את המיומנויות המיוחדות בחדר החקירות, מי היו הנחקרים שלא יצאו לו מהראש גם כשחזר הביתה, ואיך זכה למוניטין השנוי במחלוקת של החוקר הכי קשוח בצה"ל.

"אם אתה יודע שנחקר מסוים שהוא למעשה בורג מרכזי בחקירה מתעקש אתך בעזות מצח על משהו שהוא עקרוני וחשוב, ובישיבה הקודמת שעשית נותנים לך אישור להכות, אז הסטירה שתיתן לו תשנה את ההתנהלות ותשפיע על המשך החקירה גם שלו וגם של אחרים", מסביר זהבי. "עד אותו רגע לא עשית לו שום דבר, רק דיברת איתו. והוא הלך לישון כשהוא הבין שמותר לו לשתוק. אתה חייב שמה להביא את זה למקום אחר. שהוא יבין שמבחינתך אתה קובע את המשחק. אתה מתחיל שם. הוא לא יודע איפה אתה מסיים".

זהבי מתאר בהרחבה בריאיון את חקירת דיראני, מהרגע בו קיבלו הוא וחבריו את משימת החקירה ועד הפרשה שטלטלה את מערכת הביטחון. "כבר בתחילת הפרשה הבנתי שאני הולך קדימה ומאחורי אין אף אחד", הוא אומר, "כולם העדיפו להתרחק מהסיפור הזה. ככל שזה התרחק מכולם והפך להיות הסיפור של דורון, של קפטן ג'ורג', ככה היה טוב לכולם".‎

"שמר מידע על רון ארד", דיראני בחקירה (צילום: חדשות 2)
חקירת מוסטפא דיראני, 1992 | צילום: חדשות 2

שירת יותר מ-20 שנים בתפקידים רגישים

דיראני הגיש את התביעה נגד המדינה ערב חזרתו ללבנון במסגרת עסקת טננבאום בסתיו 2003, לאחר ששלוש שנים קודם לכן הוא התלונן על עבירות מין שבוצעו בו לכאורה בחקירות בישראל. זהבי שירת בצבא במשך למעלה מ-20 שנים בתפקידים רגישים שונים בחיל המודיעין.

בשנת 2002 הוא שוחרר מהצבא, בעקבות מה שהגדירו במערכת הביטחון כקיצוצים. הוא טען כי מדובר בתירוץ, והוא למעשה הפך שעיר לעזאזל של מערכת הביטחון. בית המשפט טרם פסק בעניין התביעה למרות שזאת מתנהלת יותר מעשור, בגלל שאלה משפטית עקרונית שהשופטים מתחבטים בה - האם לדיראני ולאסירים אזרחים זרים שכמותו יש זכות תביעה נגד מדינת ישראל.