מי זכתה באליפות? (צילום: דובר צה"ל)
מי זכתה באליפות? | צילום: דובר צה"ל

היום (ה') התכנסו לראשונה מיטב היחידות המובחרות במתקן אדם, על מנת להתחרות אחת בשנייה בתואר "אלופת הלוחמה בטרור". במסגרת המקצים השונים, מתחרים הלוחמים בצליפה, פריצה והשתלטות על מחבלים המחזיקים בבני ערובה. במקום הראשון באליפות הגיעה הימ"מ, למקום השני יחידת "מצדה" של שב"ס ובמקום השלישי שייטת 13.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מדובר בתחרות שנחשבת ליוקרתית והמקצועית ביותר בקרב היחידות המובחרות, שמנוהלת על ידי בית הספר ללוחמה בטרור. משתתפות בה כל היחידות המובחרות והסיירות של הצבא יחד עם הימ"מ של מג"ב, יחידות מיוחדות של המשטרה ויחידת "מצדה" של השב"ס.

פעם בשנה זה קורה במתקן אדם, באתר אימונים שנבנה במיוחד. על פי התסריט שנרקם במיוחד עבור התחרות, "התבצרו" מחבלים במספר מבנים בני שלוש קומות ואף הוקם אתר לחימת פרט ובו מטרות קופצות המדמות אויב.

הלוחמים התחרו ביניהם בחמש קטגוריות: צליפה, פריצה, יכולת פרט, יכולת צוות והתמודדות עם אירוע "צבא שמיים" - השתלטות על מחבלים המחזיקים בבני ערובה. את התחרות ליוו אנשי בית הספר ללוחמה בטרור של צה"ל והם אלה שניתחו את התוצאות והכריזו על המנצחים.

תחרות עם הרבה אגו - ולא סתם (צילום: דובר צה"ל)
המטרה: לחלץ את בני הערובה | צילום: דובר צה"ל

המטרה: לפגוע במחבלים בזמן הקצר ביותר

היחידות שהשתתפו באליפות הן שלדג, ימ"מ, שייטת 13, לוט"ר אילת ומצדה. יחד עמן היו גם סיירות גולני, צנחנים, נח"ל, גבעתי, רימון, דובדבן ומגלן.

"היחידות מחולקות לשתי קבוצות", הסביר סא"ל ארז, מפקד בית הספר ללוחמה בטרור. "ישנן היחידות המשתלטות, אלה שתפקידן וייעודן לפרוץ ולהשתלט במקרה של תפיסת בני ערובה, ויחידות מתערבות - כאלה שיוקפצו לאירוע ותפקידן לבודד את הזירה עד בואן של היחידות המשתלטות, ויפעלו רק במקרה שהמחבלים פותחים באש".

הלוחמים במהלך התחרות (צילום: דובר צה"ל)
הלוחמים במהלך התחרות | צילום: דובר צה"ל

בקטגורית היחידות המתערבות זכתה במקום הראשון יחידת דובדבן, במקום השני סיירת צנחנים ובשלישי סיירת גבעתי. אז מה נדרש מהלוחמים? בקטגוריית צליפה, נבחנת היכולת לפגוע בזמן הקצר ביותר בכמה שיותר מחבלים המחזיקים בבני ערובה, מה שיאפשר בהמשך לכוח הפורץ להגיע לחטופים, לשחרר אותם ולחסל את המחבלים שעוד נותרו, אם נותרו.

הקטגוריה השנייה היא פריצה - הלוחמים צריכים לפרוץ שלוש דלתות בזו אחר זו בתוך המבנה, מבלי שיידעו באיזה סוג דלת מדובר, עובייה וסוגי המנעולים באמצעותם היא נעולה. הלוחמים נעזרים באמצעי פריצה שונים כמו מטענים, ירי וציוד מכני כדי לפרוץ את הדלתות. במקביל, בוחנים את צעדיהם אנשי בית הספר ללוחמה בטרור, עם סטופרים ביד, ומודדים זמנים.

בקטגוריה השלישית נבחנת יכולת הפרט: לוחם בודד שצריך לעבור מסלול ובו מטרות המדמות מחבלים ובני ערובה. תוך כדי תנועה הלוחם צריך לברור את האויב מתוך הדמויות ולפגוע רק בו - כמה שיותר מהר. מבחן הצוות נועד לבדוק כיצד פועל צוות לוחמים בפריצה לבית. לשם כך, נבנה מבוך ייחודי שבתוכו נלחמים הלוחמים וצריכים לפגוע במטרות שונות, זזות וקופצות, וגם כאן תוך מדידת זמנים, רק שכאן נמדדת גם עבודת הצוות ולא הצלחה של כל לוחם בנפרד.

איזו יחידה ניצחה בתחרות היחידות המובחרות? (צילום: דובר צה"ל)
הצלפים בפעולה | צילום: דובר צה"ל

היחידות לומדות זו מזו

במהלך הלילה הוקפצו הצוותים מן היחידות השונות, כשהמשימה היא לקבל "תיק מבצע" בו מוגדר אירוע "צבא שמיים" - שם הקוד בצבא למצב בו מחזיקים מחבלים בבני ערובה. לאחר ההקפצה, היה על הלוחמים להכין מבצע פריצה תוך תכנון כל הפרטים כמו מודיעין, תנאי השטח, הכנת הכוח הפורץ ולבסוף הפריצה עצמה. כל דבר נבדק, כל תזוזה נרשמת ונמדדת בדרך לקביעת הטובים ביותר.

זו לא רק תחרות כדי להאדיר את שמה של היחידה המנצחת. בשנים האחרונות זיהו במפקדת קצין חיל רגלים וצנחנים ראשי דעיכה באיכות ורמת תחום הלוחמה בטרור בצה"ל. בשנתיים האחרונות, השתנו התנאים ברחבי המזרח התיכון ואיום הטרור החל לובש פנים חדשות: לא עוד רק טרור לשם מיקוח, אלא טרור מתוחכם וראוותני, שלא תמיד ייחפש בני ערובה. ייתכן כי יהיו אלה מחבלים שייתבצרו במלון או קניון, או קבוצת טרור שתחטוף מספר אוטובוסים, רכבת או ספינת תענוגות.

האלופים: לוחמי הימ"מ (צילום: דובר צה"ל)
האלופים: לוחמי הימ"מ | צילום: דובר צה"ל

ייתכן שבמקרה שכזה, יוציאו המחבלים להורג אזרחים תמימים, ללא שאלות ובתוך זמן קצר מרגע התחלת האירוע. בתנאים אלה לא בטוח שיהיה זמן לנהל משא ומתן, והכוחות יצטרכו לפעול מהר וביעילות.

תא"ל איתי וירוב הוביל כקצין חי"ר וצנחנים ראשי את המהלך לשדרוג יכולות הלוחמה בטרור של הסיירות. וירוב גיבש בניית תורות לחימה חדשות והתאמה של היכולות הן בשיטות לחימה והן בציוד מתקדם ליחדות המיוחדות, כדי להתאים עצמן לאיום החדש.

כך החלו היחידות להתאמן לפעמים גם יחד, כדי ללמוד זו מזו ולשפר את היכולות של הלוחמים ללא מגבלות סודיות או אגו. כך גם נולדה התחרות הזו - לא מדובר רק בתחרות כדי לאתגר את היחידות, אלא גם כדי לשים את התחום בראש סדר העדיפויות ולדרוש מהלוחמים להיות תמיד מוכנים ותמיד נחושים לנצח.