סערת "מסמך גלנט" מגיעה עכשיו גם לכנסת: ח"כ צחי הנגבי, יו"ר ועדת החוץ והביטחון של הכנסת, הודיע היום כי הוועדה תקיים ביום ראשון הקרוב דיון דחוף בפגרה לדיון במשמעויות של "מסמך גלנט".

בדיון, בו ישתתף באופן חריג גם יו"ר הכנסת ראובן ריבלין, ייבחן כיצד יכולה הכנסת לסייע להפגת המתח בצמרת הביטחונית. "הכנסת חוששת מהירידה באמון של הציבור בצה"ל. אנו רואים בדיון הזה דיון חשוב שמטרתו להסיט את הסערה מהצבא אל העיסוק הפוליטי בעניין", אמר ריבלין בשיחה עם חדשות 2.

הבוקר פורסם בעיתון "ידיעות אחרונות" כי לא רק הרמטכ"ל אשכנזי ידע על קיום המסמך מזה זמן רב. סגן הרמטכ"ל אלוף בני גנץ ואלוף פיקוד צפון גדי אייזנקוט סיפרו לחוקרי המשטרה כי "מסמך גלנט" הסתובב במערכת הצבאית במשך חודשים, וכי הם ראו אותו אך לא החזיקו בו. גם הם, כמו הרמטכ"ל, חשבו כנראה שמדובר במסמך אותנטי שהופך את המירוץ לתפקיד הרמטכ"ל לקרב מכור.

ערב תחילת סבב השיחות עם המועמדים לתפקיד הרמטכ"ל, ביקש האלוף גנץ להיפגש באופן אישי עם שר הביטחון ברק. "גנץ ביקש את הפגישה", כך לפי הדיווח ב"ידיעות" מפי מקורות במערכת הביטחון, "משום שחש כי מתנהל נגדו קמפיין, חש שהקרב מכור מראש ואולי כדאי לו לוותר על מועמדותו". הרקע לשיחה היה "מסמך גלנט", אולם לא ברור אם הוא העלה בפני השר את עצם קיומו.

אשכנזי מתגונן: לא העברתי את המסמך לפצ"ר

הרמטכל גבי אשכנזי (צילום: רויטרס, חדשות)
אשכנזי. מדוע לא דיווח על המסמך? | צילום: רויטרס, חדשות

רב-אלוף אשכנזי הוא שהעביר את "מסמך גלנט" לידי המשטרה בחקירתו שנערכה ביום רביעי שעבר, זאת למרות שהמסמך היה מצוי בידיו מזה מספר חודשים.

ברשת ב' של קול ישראל דווח אתמול כי הרמטכ"ל העביר את המסמך לטיפול הפרקליט הצבאי הראשי כדי לבדוק אם יש בו היבטים פליליים. אלא ששלשום בערב פנה עוזרו של היועץ המשפטי לממשלה, עו"ד רז נזרי, במכתב לפצ"ר בו נכתב כי איש מהנחקרים עד כה בפרשה לא העיד כי המסמך היה מצוי בידיו של הפרקליט הצבאי הראשי.  

אמש, בעקבות הסערה שהתחוללה בכלי התקשורת, הוציא הרמטכ"ל הודעת הבהרה מיוחדת בזו הלשון: "על פי בקשת מפכ"ל המשטרה וצוות החקירה איננו מוסרים מידע אודות החקירה לא למפקדי צה"ל ולא לציבור. זאת חרף העובדה שבתקשורת מתפרסמים לצערי, חצאי אמיתות ומידע לא מדויק המופץ על ידי גורמים שונים. כלל זה חל גם לגבי וכן לגבי עדותי כפי שניתנה".

"ראייה לפרסומים לא אחראים אלו מהווה המידע הלא נכון והלא רלוונטי, לפיו העדתי כביכול כי העברתי את המסמך לידי הפרקליט הצבאי הראשי, דבר שלא היה ולא נברא וזאת כפי שפירסם הערב באופן חריג היועץ המשפטי לממשלה. מפקדי צה"ל ואני בכללם משתפים פעולה עם המשטרה, על מנת להבטיח
שהחקירה תהיה מהירה ויעילה. צה"ל ואני בראשו נותנים מבטחנו בצוות החקירה, במשטרת ישראל וברשויות אכיפת החוק ואנו משוכנעים כי יגיעו לחקר האמת בהקדם האפשרי. אני מניח כי בתום החקירה יהיה לי ולנו מה לומר".

מדוע הרמטכ"ל לא פנה מיד למשטרה?

גורמים המקורבים לחקירה אמרו אתמול לחדשות 2 כי יש כמה סוגיות המעוררות שאלות באשר לעדותו של הרמטכ"ל. הראשונה היא מדוע הרמטכ"ל העביר את המסמך לידי החוקרים רק כמה ימים לאחר תחילת החקירה המשטרתית ולא מיד בתחילתה. שאלה אחרת היא מדוע הרמטכ"ל לא פנה למשטרה, לשר הביטחון או ליועץ המשפטי לממשלה, כבר לפני כמה שבועות לאחר שהמסמך הגיע לידיו.

שאלה משמעותית נוספת העולה מעדותו של אשכנזי היא מדוע הוא לא זימן את האלוף יואב גלנט לשיחת בירור, שכן שמו "מככב" בפרשה הזו.

עם זאת, במשטרה מדגישים היום כי עדיין לא יודעים מי כתב את המסמך, או מי עומד מאחורי זיוף המסמך - זאת במידה והוא אכן זוייף. אחר הצהריים זימן מפכ"ל המשטרה את כל חוקרי היאחב"ל העוסקים בפרשת המסמך כדי לשמוע מהם על ההתקדמות בחקירה. החוקרים עידכנו כי חקירת המסמך המדובר הגיעה אל "הישורת האחרונה", וייתכן שכבר בשבוע הבא יועבר ליועמ"ש סיכום ראשוני של הממצאים.

המסמך הגיע למטכ"ל כבר לפני שבועות

מוקדם יותר אתמול דווח ברשת ב' של קול ישראל כי הרמטכ"ל אשכנזי העיד שהמסמך, המכונה "מסמך גלנט", הגיע לידי המטה הכללי כבר לפני כמה שבועות. לדבריו, עם הגעתו של המסמך ללשכת המטכ"ל, אשכנזי הוא שהעביר אותו אל הפרקליט הצבאי הראשי (הפצ"ר), כדי שיבדוק אם יש חשד לפלילים או לעבירות משמעת. הפצ"ר טרם מסר את חוות דעתו וגם הוא יידרש להעיד במשטרה.

למרות הדיווח שלשום בערוץ הראשון כי חקירת המשטרה עד כה העלתה שהמסמך מזויף, הרי שעל פי בדיקת חדשות 2, במשטרה מבהירים כי אין עדיין שום קביעה סופית באשר למהימנות המסמך. אמנם הנחת העבודה של החוקרים היא שהמסמך מזויף, אולם היא עדיין לא התבססה ועדיין נבדקת גם האפשרות האחרת.

מהמסמך שתוכנו פורסם כאן לראשונה, עולה תוכנית מקיפה שבסיומה יזכה גלנט בתפקיד הנחשק: יצירת משבר תקשורתי בעצימות נמוכה עם הרמטכ"ל, בעיקר סביב מבצע "עופרת יצוקה", יצירת אפקט היעלבויות מצדו של הרמטכ"ל המכהן רא"ל גבי אשכנזי, מה שכונה "אפקט דוד לוי". בנוסף, מציע אייל ארד אפשרות לפיה ימונה גלנט לתפקיד ראש המוסד או ראש השב"כ באם לא ימונה בסופו של דבר לרמטכ"ל.

בהכנת הידיעה השתתפו יוסי זילברמן, משה נוסבאום, רוני דניאל ואמנון אברמוביץ'

רוצים לקבל עוד עדכונים בפרשת גלנט? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"מסמך גלנט" - סיקור מיוחד:

ברק מתעקש: "ראיתי את המסמך לראשונה בטלוויזיה"

גנץ ואייזנקוט ידעו על המסמך

הרמטכ"ל העיד: נקלתי במסמך לפני שבועות

המשטרה: לא זקוקים ל"מסמך גלנט"

פרשת גלנט: אבי בניהו נחקר במשטרה

ערוץ 2 נדרש למסור "מסמך גלנט"

גלנט מנסה לסכסך בין ברק לרמטכ"ל?

מסמך גלנט - רק קצה הקרחון

מקור המסמך - "אמין, מוכח ופורה"