ארכיון (צילום: רויטרס)
60% קבילות מוצדקות. חיילים, אילוסטרציה | צילום: רויטרס

נציב קבילות החיילים במשרד הביטחון האלוף במיל' יצחק בריק חושף את הדוח השנתי המכסה את פעילותו בשנת 2012. בשנה זו הוגשו 6,800 קבילות לנציב, שליש מהן נגעו ליחסים שבין מפקדים וחיילים ובמקום השני - הרפואה הצבאית. הנציב גם מבקר את התנאים הפיזיים של בסיסי כיפת ברזל ואומר כי הם לא ראויים למגורי חיילים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הנציב כותב בדוח כי החליט לעסוק השנה בין השאר בתופעת "קשר השתיקה" - חיפוי על מעשים אסורים ביחידות צה"ל, כולל מפקדים וקצינים (בעיקר במעשי "זובור" אסורים). הנציב מדגיש את ההתנהגות שהוא מצפה ממפקדים ומקצינים, ומציין בכמה קבילות שהתגלו כמוצדקות כי גם במקרים בהם חיילים מתנהגים בצורה לא ראויה, הוא מצפה מהמפקדים שלהם להתנהגות אחרת.

בדוח יש התייחסות רחבה למצב הפיזי הירוד בחלק מבסיסי הצבא. הנציב כותב כי יש יחידות בהם תנאי השירות ירודים ומראים הזנחה מתמשכת במגורים ובמטבחים. יש מקומות, על פי הנציב, שתנאי החיים אינם עומדים בקריטריונים שקבע חוק יסוד כבוד האדם וחירותו אשר כל ישראלי זכאי לקבלם.

"התנאים בבסיסי כיפת ברזל מסכנים חיים"

הנציב בעצמו הגיע למספר ביקורים בבסיסי כיפת ברזל, ושוחח עם החיילים על התנאים שלהם. הוא מציין כי בחלק מהבסיסים יש תנאי שירות מחפירים שלא מאפשרים לחיילים לשרת בכבוד. הוא מציין כי יש התעלמות, עצימת עיניים וזלזול בכל הנוגע לתנאי השירות של החיילים - בניגוד גמור להערכה ולכבוד שהמערכת והחיילים המתפעלים אותה מקבלים מהציבור.

תנאים מסוכנים. מפעילי כיפת ברזל (צילום: רויטרס)
תנאים מסוכנים. מפעילי כיפת ברזל | צילום: רויטרס

העובדה שיש חיילים שאינם מתקלחים שבועות, שתאי השירותים שלהם אינם תקינים ושהשירות הרפואי שהם מקבלים אינו סביר גרמה לא רק לתדהמה אצל הנציב, אלא גם לסכנה של ממש לחיילים - שכן בעיה מתמשכת של עבירות רכבים יכולה לעכב טיפול רפואי מציל חיים בעת הצורך. את היציאה של החיילים להפניות רפואיות, לדוגמה, הם מבצעים באמצעות קרובי משפחה וחברים שמתגוררים בסמוך למוקדי פריסת הסוללות.

אחת הקבילות המצוינות בדוח היא קבילה של חייל שמפקדת בבסיס הדרכה במרכז הארץ סירבה לאפשר לו לישון בבסיס למרות שהוא גר רחוק ממנו, והוא נאלץ לישון בלילה בתחנת רכבת סמוכה. המפקדת שסירבה לאפשר לו לצאת הבייתה או לישון בבסיס סיימה את תפקידה כמפקדת פלוגה בבה"ד.

התעללות בחייל עד פגיעה בבריאותו הנפשית

קבילה נוספת נוגעת לחייל שנכבל באזיקים לפני משפט - למרות שלא השתולל או גרם נזק לדבר. הוא נכבל לחייל אחר, ולאחר מכן נכבל לכיסא בלשכת המפקד שלו למרות שלא איים לברוח והפעולה היחידה שלו הייתה סירוב להישפט על ידי מפקדו. הנציב מציין כי שלילת חירותו של חייל צריכה להיעשות כמוצא אחרון, ולא כפי שהיה במקרה הזה.

דף פייסבוק (צילום: חדשות 2)
פיגועי פייסבוק - גם בצבא | צילום: חדשות 2

"פיגועי פייסבוק" גם הם הגיעו לדוח הנציב: נגד וקצין בגדוד חי"ר נכנסו לפרופיל של חייל חובה שהיה תחת פיקודם ברשת החברתית, וערכו בו שינויים שתכליתם הייתה לפגוע בחייל ולהשפילו, בין היתר הוחלפה תמונת הפרופיל שלו בתמונה פורנוגרפית. הנציב מציין כי מפקד הגדוד ומפקד הפלוגה לא הבחינו בחומרת המעשה, ולא פעלו כדי להעניש את האחראים לכך.

קבילה אחרת נגעה למפקד בסיס שהתעלל בחייל עד כדי דרדור מצבו הנפשי. המפקד ביקש ממנו לאסוף שאריות ביוב בידיו, והעניש את החייל ענישה מוגברת וחסרת פרופורציה לעתים קרובות. הנציב מצא כי המפקד דיבר לחייל בשפה שאינה ראויה, והוחלט להעביר את המפקד מתפקידו.