מאז ומעולם נחשבו אסירים פלסטינים ל"חוד החנית" במאבק מול ישראל: בשנות השיא של האינתיפאדה היו בבתי הסוהר בארץ יותר מ-11,000 אסירים, שחלקם היו אחראיים לפיגועים רצחניים. אלא שבשטחים הם נחשבים דווקא כמי שהקריבו קורבן גדול, ובהתאם לכך - גם התמורה שלה הם זוכים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על פי חוק האסירים והאסירים המשוחררים שנחקק ב-2003, כל מי שנמצא בכלא בישראל על רקע השתתפותו במאבק נגד הכיבוש - כך נכתב - זכאי למשכורת. מי שישב בכלא עד חמש שנים זכה למשכורת של 1,000 שקלים, 25 שנים בכלא זיכו את חשבון הבנק שלו בסכום של 4,000 שקלים בחודש.

אלא שהחל מראשית השנה שעברה תוקן החוק, מהלך שבעקבותיו זכו האסירים להעלאה ניכרת - בשיעור שהגיע לעתים לכדי 300%. במסמך רשמי של הרשות הפלסטינית שהגיע לידי חדשות 2, ועליו חתום ראש הממשלה סלאם פיאד, עודכנו התגמולים החודשיים.

כך למשל, קבע העדכון כי אסיר שישב בכלא הישראלי לתקופה של עד שלוש שנים יזכה למשכורת בסיס בגובה 1,400 שקלים בחודש. מי שמרצה שלוש-חמש שנים ייזכה ל-2,000 שקלים - כמעט כמו משכורת ממוצעת ברשות.

הזכאות לקבלת הכסף היא לכלל האסירים, ללא קשר לחומרת העבירה שביצעו או לשיוכם הארגוני. לאסירי פת"ח, לצד אנשי חמאס וג'יהאד איסלאמי, משולמות משכורות - שלעתים אינן נמוכות כלל.

מהשנה הבאה: רב המחבלים יקבל יותר משכר מינימום

רב-המחבלים עבדאללה ברגותי, מי שזכה לתואר "המהנדס" של חמאס שאחראי לרצח 67 ישראלים - זוכה מדי חודש לשכר בגובה 4,000 שקלים. בעוד פחות משנה, כשיחל לרצות את שנתו העשירית בכלא, ישולמו לו 6,000 שקלים בחודש.

עבדאללה ברגותי, בעוד שנה יקבל 6,000 ש"ח (צילום: חדשות 2)
עבדאללה ברגותי, בעוד שנה יקבל 6,000 ש"ח | צילום: חדשות 2

מי שכבר כיום זוכה לסכום כזה הוא חברו של ברגותי, עבאס א-סייד, שנשלח ל-35 מאסרי עולם על תכנון הפיגוע במלון "פארק" שבנתניה.

את הרשימה חותמים האסירים שמרצים את עונשיהם כבר יותר מ-30 שנה - הם כבר זוכים ללא פחות מאשר 12,000 שקלים בחודש. מי שנשוי מקבל תוספת 300 שקלים בחודש, ו-50 שקלים נוספים על כל ילד.

עדות לחשיבות שרואים ברשות לאסירים המזרח-ירושלמים ואלו המשייכים לערביי ישראל ניתן לראות בתוספת 300 שקלים לאלו המתגוררים בבירה, לעומת 500 שקלים לאלו המתגוררים בישראל.

פרט לאסירים, משולמות למשפחות השהידים משכורות חודשיות. נכון למאי אשתקד, העבירה הרשות כמעט 18 מיליון שקלים למשכורות האסירים, ויותר מ-26 מיליון שקלים בחודש למשפחות השהידים - למעלה מ-6% מתקציבה.