מחיר העסקאות העתידיות: נשיא בית המשפט העליון בדימוס השופט מאיר שמגר מגיש בשעה זו את הדוח שהכינה הוועדה בראשותו לקביעת עקרונות לניהול משא ומתן לפדיון שבויים. את הגשת הדוח במשרד הביטחון בקריה בתל אביב העברנו בשידור חי כאן בחדשות 2 באינטרנט.

שמגר הגיש את הדוח הסופי והמלצות הוועדה לשר הביטחון אהוד ברק, שמינה את חברי הוועדה, שהורכבה מפרופ' אסא כשר ומאלוף עמוס ירון. "הוועדה עסקה בבדיקת הלקחים העולים מגמר המשא ומתן והשחרור של רב סמל גלעד שליט, כי הלקחים הללו הם חלק מהחומר שעזר לנו לגבש את המסקנות שלנו", אמר השופט שמגר. 

"אחרי עסקת שליט נשנה את הכללים" (צילום: חדשות 2, דו"צ)
"אחרי עסקת שליט נשנה את הכללים" | צילום: חדשות 2, דו"צ

"הדוח כולל התייחסות רחבה לסוגייה כולה, ולכן אני רוצה להבהיר שלא עסקנו רק בשאלה איך להביא משא ומתן לידי סיומו, אלא האם לקיים בכלל משא ומתן. בין היתר כללנו בהמלצותינו את ההמלצה שהריכוז של נושא הטיפול בנושא פדיון החטופים תהיה מרוכזת בידי שר הביטחון, ראש הממשלה וחברי הממשלה", הוסיך שמגר. "אנחנו צריכים להבטיח שארגוני אויב לא יהיו חלק מהדרך שבה מתנהלת מערכת צבאית, ולא להיות ספק אינפורמציה לגורמים עוינים", סיכם שמגר.

"לעצור את המדרון החלקלק של עסקות השבויים"

שר הביטחון התייחס לחשיבות הדוח, שיסדיר לדבריו "את הטיפול בנושא ויעצור את המדרון החלקלק שאנחנו מוצאים את עצמנו עליו עוד מימי עסקת ג'יבריל, דרך עסקת טננבאום ועד שובו של שליט".

ברק בטקס הגשת הדוח, היום (צילום: עזרי עמרם, חדשות 2)
ברק בטקס הגשת הדוח, היום | צילום: עזרי עמרם, חדשות 2

"באזור שאנחנו חיים בו, מדינה חפצת חיים לא תוכל לפעול בצורה יעילה ולהבטיח את האינטרסים של המדינה אם לא נשנה את הכללים ואת המציאות או התוצאות כפי שהיו בעסקות ההחלפה ב-25 השנים האחרונות", אמר ברק.

בימים תדון מערכת הביטחון בדוח, שמתפרס על פני כ-100 עמודים, כשעל פי ההערכות, המסקנות ממליצות על הקשחה משמעותית בעמדות הישראליות, באופן שימנע עסקאות שבהן ישוחררו המוני אסירים ביטחוניים, כפי שנהגה ישראל עד היום, כמו במקרה האחרון של עסקת שליט.

הצטרפו ל-200 אלף החברים של דף חדשות 2 בפייסבוק