הנה תמונה שלא מסתדרת בראש: דן חלוץ, רמטכ"ל לשעבר, מוכר מכוניות יוקרה. לפעמים נדמה שגם לחלוץ עצמו קשה עם התמונה הזו.

"מצאתי שבתחומים מסויימים הטכנולוגיה העילית של רכבים נותנות לך תחושה של טכנולוגיה עילית של מכונות שהפעלתי בעברי הצבאי", מתרץ בחיוך רא"ל (במילואים) חלוץ, אבל במשרד החדש שלו עדיין שולטות התמונות מימיו בחיל האוויר.

"תמיד אתה שואל את עצמך אם היה אפשר לעשות את זה בדרך שתתבע מחיר נמוך יותר", משיב חלוץ לשאלה על המחיר הכבד מנשוא של הרוגי המלחמה עליה פיקד. "אבל לחשוב שאפשר לעשות את זה ללא מחיר – זו מחשבה שגויה. הקושי לקבל את זה אצלנו בתוך החברה הלך והתגבר. אם לרגע נראה סימני עייפות כחברה, אנחנו נגדיל את המחיר שאנחנו משלמים. עוד לא הגיע הזמן שננוח".

"מה שהושג בלבנון זה עניין של תחושה"

165 חיילים ואזרחים נהרגו במלחמת לבנון השניה, שעליה קבעו חברי ועדת וינוגרד: הדרג המדיני והדרג הצבאי – כשל. אבל האם ההתפטרות של חלוץ באמת מוצדקת? "כשהתראיינתי בפעם הראשונה אחרי המלחמה, אמרתי שהחמצנו משהו", אומר חלוץ. "נטיתי כנראה לזרום עם הדעה הקולקטיבית שהתגבשה, שאיני מבטל אותה, כי מה שהושג זה עניין של תחושה".

"אבל לא הייתי משנה דבר מההמלצות העקרוניות שהמלצתי", חוזר חלוץ להתגונן. "אם אני מסתכל היום, לבנון שקטה. זו התקופה הכי ארוכה שהגבול הלבנוני שקט במידה שהוא שקט היום, וזה שקט מוחלט".

"בעזה היו הרבה יותר פלזמות - וטוב שכך"

"אני לא רוצה לשפוט את עופרת יצוקה", אומר חלוץ. "הצבא עשה את כל מה שעשה על פי מצוות הדרג המדיני. אבל העובדה שיום אחרי שהכרזנו על סיום עופרת יצוקה המשיכו לירות רקטות – אגב, בניגוד למה שקרה בלבנון – שמה סימן שאלה על העיתוי שבו הפסקנו את הלחימה בעזה. לאחר סיומה של מלחמת לבנון לא נורתה אף רקטה מצד חזבאללה לכיוונה של ישראל".

"בעופרת יצוקה היו הרבה יותר פלזמות, וטוב שכך. טוב שהטכנולוגיה תופסת את מקומה בקדמת הכוחות הלוחמים, ולא כאיזה סרח עודף - כי זה בדיוק הערך המוסף שיש לישראל על פני מדינות הסביבה".

האם ישראל ניסתה לחסל את נסראללה במהלך המלחמה? "אם היינו מספיק קרובים לחסל את נסראללה – הוא לא היה", אומר חלוץ בכנות. "ניסינו להגיע אליו, ולא מצאנו אותו. אני באופן אישי לא סובל שהוא ממשיך להסתובב בין מנהרה לבונקר. אני מעריך שהוא סובל קצת יותר. אין ספק שאם הוא לא היה קיים בסוף המלחמה, ברמת התחושה זה היה הישג אדיר, אבל אין אדם שאין לו תחליף".

"על אולמרט אני יכול להגיד שאני אוהב אותו"

מתוך השלושה שהובילו את ישראל למלחמה בלבנון - אולמרט, פרץ וחלוץ, הרמטכ"ל לשעבר הוא היחיד שהתפטר מיוזמתו מהתפקיד בעקבות המלחמה. אבל לחלוץ אין ביקורת על רה"מ ושר הביטחון לשעבר. "לפי תפיסת עולמי, שר ביטחון יכול להיות גם מי שלא היה איש צבא", הוא אומר על עמיר פרץ.

הרמטכ"ל לשעבר דן חלוץ - ארכיון (צילום: רויטרס)
רא"ל חלוץ במהלך מלחמת לבנון | צילום: רויטרס

"גם בעתיד: חד משמעית, המחשבה שהשכל מצוי רק אצל מי שהיה איש צבא היא מחשבה מיושנת. אין גם מניעה שמפקד חיל האוויר יהיה שוב רמטכ"ל". ומה הוא חושב על ראש הממשלה לשעבר? "על אולמרט אני יכול להגיד שאני אוהב אותו", משיב הרמטכ"ל לשעבר. "הוא היה ראש ממשלה מצוין. הוא איש טוב".

על הרמטכ"ל הנוכחי אומר חלוץ: "אשכנזי הוא רמטכ"ל מצוין. אני לא יודע עד כמה הוא שונה ממני, אף פעם לא עשיתי מחקר על זה. כל אחד פועל לפי הבנתו".

"האיום המרכזי על ישראל - אנחנו בעצמנו"

בתשובה לשאלה האם הוא מתנשא ויהיר, כפי שנראה מהתדמית שהתקבעה לו בציבור הרחב, אמר חלוץ "אני בדיוק ההיפך ממה שהרבה אנשים חושבים עלי. אין לי מושג מאיפה הדבר הזה בא".

ומה דעתו של הרמטכ"ל לשעבר על אפשרות של תקיפה עתידית באירן? "אין לי ספק שכל מה שנעשה צריך להיות מוסכם על האמריקנים. צריך להתפכח מהרעיון שאנחנו יכולים לעשות כל דבר, אבל כל דבר – לבד", אומר חלוץ.

"האיום המרכזי על ישראל הוא אנחנו בעצמנו, החברה הישראלית", מסכם חלוץ את הראיון בנימה פסימית משהו. "הפערים, חוסר הפרגון, הביקורתיות, ההלקאה העצמית – כל אלה ביחד הם האיום הכי גדול על ישראל".  

הווידאופדיה: מלחמת לבנון השניה

הווידאופדיה: חסן נסראללה