רס"ן דגן ורטמן ז"ל הקדיש את כל חייו הבוגרים לצבא, עד שנהרג מאש כוחותינו במהלך מבצע "עופרת יצוקה". רס"ן ורטמן, בן 32 בנופלו, לא נישא מעולם ולא הביא ילדים לעולם. אך מאז שנפל, תשעה תינוקות נקראו על שמו כמחווה של חברים וקרובי משפחה.

השבוע פגש אביו של דגן ז"ל, אלי, שניים מהתינוקות יחד עם הוריהם. "כשאוריאל צלצל אליי אחרי הברית שערך לבנו, אמר שהוא נתן לבנו את השם רון דגן, חשבתי שהנה, הדגניות יותר גדולה מהדגן". הראל לבובי, שהיה חברו לישיבה של דגן ז"ל, סיפר כי הוא מקווה שהתכונות שהכיר אצל דגן יהיו חלק מאישיות בנו: "מסירות בלי גבול, טוב לב נדיר, אני מקווה שמשהו מזה יהיה אצל אהרון דגן".

מבחינת חבריו של דגן, אין זה מקרי שהם בחרו להמשיך את חייו ולהעניק את שמו לתינוקות שלהם. דגן היה דמות להערצה מבחינתם. אביו של דגן סיפר כי יום אחד, בעת שאמו של דגן, דבי, סידרה את חדרו, היא גילתה תעודת הצטיינות מהרמטכ"ל, שאותה הסתיר דגן ז"ל מהוריו במשך שנים. "כיבדנו את זה, הוא עשה את הדברים כדי לעשות ולא כדי להגיד שהוא עושה", הסביר אביו.

"דגן היה מלאך על פני האדמה"

סרן דגן ורטמן ז"ל (צילום: דובר צה"ל)
רס"ן דגן ורטמן ז"ל | צילום: דובר צה"ל

בזמן תחילת מבצע "עופרת יצוקה", דגן היה בחופשה כדי להשלים את לימודיו, אך הגיע מיד לגדוד מבלי שאפילו קראו לו. "לפני הכניסה לעזה קודם כול, הוא התקשר אליי, כמובן, והתנדב", סיפר סא"ל אורן כהן, מפקד הגדוד שנפצע קשה בתקרית בה נהרג דגן. הוא שחזר את התקרית: "שמעתי בום בתוך החדר, ואז עוד בום, אחד מהמ"פים שלי כתב לי על פתק ששלושה נהרגו, בהם דגן".

"יש אנשים שהיו פשוט מלאכים על פני האדמה", כך הגדירה אותו מרים שטיין, קרובת משפחה. "אנחנו מקווים שכמו שאנחנו שמחנו תמיד לפגוש את דגן, כך אנשים יהיו שמחים לפגוש את דגן שלנו". "לא רצינו שהמשפחה תתרחב בצורה כזו, תמיד יהיה חסר. אפילו לאחיינו של דגן שנפל אנחנו לא קוראים לבד דגן, אלא דגן יאיר, זה גם שמו, וגם תפילה אותה אנחנו נושאים", סיכם אלי ורטמן, אביו של דגן ז"ל.