יעלון בסקירה ראשונה בוועדת חוץ וביטחון (צילום: אריאל חרמוני)
יעלון וליברמן בוועדת החו"ב, היום | צילום: אריאל חרמוני

שר הביטחון משה (בוגי) יעלון הגיע היום לראשונה מאז מונה לתפקידו לדיון בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת. במהלך הדיון התייחס יעלון למצב בסוריה והתריע מפני האפשרות שמערכת ההגנה המתקדמת מפני טילים S-300 תועבר לידי משטרו של אסד.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"המשטר לא יודע להכריע את האופוזיציה והאופוזיציה לא יודעת להכריע המשטר", אמר יעלון. "המצב כעת הוא שסוריה מפוצלת, אסד שולט ב-40 אחוז מהשטח, בעיקר בעלוואי, בחלק מדמשק. 80 אחוז מחלב בידי האופוזיציה, ולכן אין לו שליטה מלאה. יש קווי חיתוך של מובלעת עלוואית אבל לא נראית הכרעה באופק".

יעלון האשים כי רוסיה נותנת רוח גבית לאסד - הן מדינית והן צבאית והזכיר גם את בני בריתו של אסד שמסייעים לו במלחמה במורדים. "אסד נתמך על ידי איראן וחיזבאללה. איננו מתערבים במלחמת האזרחים כל עוד לא פוגעים באינטרסים שלנו, או כשיש ניסיון להעביר אמצעים נשק מדויקים בעיקר על ידי חיזבאללה, ניסיון להשתלט על נשק כימי או חימום הגבול וזליגה של אירועים וירי לעבר שטחנו", הבהיר שר הביטחון.

"לא ניתנה כל הוראה בנושא". S-300 (צילום: AP)
מערכת S-300 | צילום: AP

"עוקבים בדאגה אחרי מערכת ה-S-300"

במהלך הסקירה הבטחונית שהציג, התייחס יעלון גם לשאלת אספקת מערכת ההגנה מפני טילים S-300 שבכוונת רוסיה להעביר לשלטונות סוריה: "המתח קיים בשאלת אספקת S-300 ואנו עוקבים אחר העניין בדאגה. בשלב זה, לפי דיבורים רוסיים, המערכת לא עברה לסוריה".

"היו התבטאויות מתואמות ולא מתואמות בעניין הזה, ולכן ראש הממשלה העיר לשרים לתאם את אמירותיהם. ההתבטאות שלי הייתה מתואמת עם ראש הממשלה", הסביר יעלון.

"אנחנו שומרים על פרופיל נמוך כי איננו מעוניינים לפתוח מחנות פליטים על הגבול כפי שקורה בטורקיה או ירדן. הדבר היחידי שאנחנו עושים הוא הענקת סיוע הומניטארי, מאחר שברמה האנושית איננו יכולים להתעלם ממה שקורה", הוסיף.

"אתגרי הביטחון - מהגדולים שהתמודדנו איתם"

יו"ר הוועדה ח"כ אביגדור ליברמן דיבר בפתח הדיון על שאלת החיים במזרח התיכון ואמר כי זו השאלה המרכזית שמדירה שינה מעיני בכירי מערכת הביטחון: "עצם זכותנו להתקיים פה בשלום וביטחון היא השאלה המרכזית. מי שרואה מה שקורה מסביבנו מבין שהאתגרים בתחום הביטחון הם מן הגדולים שהתמודדנו איתם מאז קום המדינה. אנחנו עדיין נלחמים כדי לחיות".

השר יעלון וח"כ ליברמן שוחחו ביניהם לפני תחילת הדיון והגיעו להבנות אודות אופן שיתוף הפעולה ביניהם ואופן הפיקוח הפרלמנטרי בין מערכת הביטחון לכנסת. השר יעלון אמר כי הוא רואה חשיבות גדולה להופעתם של נציגי מערכת הביטחון לפני הוועדה והצהיר כי נכון בעיניו שיהיה פיקוח על מערכת הביטחון: "אין ויכוח באשר לצורך בפיקוח. הוועדה תזכה לשיתוף פעולה מלא לטובת בטחונה של מדינת ישראל".