כיפת ברזל. ניסוי מוצלח בדור החדש (צילום: AP)
ניסוי מוצלח | צילום: AP

משרד הביטחון וחיל האוויר השלימו בימים האחרונים בימים האחרונים בהצלחה סדרת ניסויים במערכת כיפת ברזל המשודרגת בדרום הארץ. מדובר במערכת "דור ב'" של כיפת ברזל שיכולה להתמודד מול רקטות ארוכות טווח דוגמת הפג'ר והזילזל שבידי סוריה וחיזבאללה, רקטות שמאיימות על מרכז הארץ.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הניסוי בוצע באמצעות הסוללה החמישית של כיפת ברזל והיא צפויה להימסר למערך ההגנה האווירית בתוך שבועות אחדים. את כיפת ברזל מייצרים ברפא"ל ובתעשייה האווירית.

בגרסה השנייה והמתקדמת של המערכת, שופרו יכולות היירוט שלה וניתן מענה למגוון רחב יותר של איומים.

אחת הסיבות לצורך בשדרוג המערכת היא המהירות שבה "כיפת ברזל" הפכה למבצעית. המערכת פותחה תוך זמן קצר, על מנת לתת מענה לירי הרקטות על יישובי הדרום. הדגש היה על התוצר ועל עמידה בלוח זמנים צפוף ביותר, מה שגרם להשמטה של פרטים ויכולות שלא היו הכרחיים באותו שלב. במסגרת הפיתוח של בלוק 2, יוכנסו למערכת אותם פרטים אשר הושמטו.

מערכת כיפת ברזל. ארכיון (צילום: AP, חדשות)
סוללת כיפת ברזל | צילום: AP, חדשות

במענה הישראלי לטילים ורקטות עדיין נותר פער משמעותי - זה שבין הטווח המקסימלי של כיפת ברזל לטווח המינימלי של החץ. על הפער הזה נועדה לגשר בעתיד מערכת שלישית, "שרביט קסמים" מתוצרת רפא"ל. אבל שרביט קסמים נמצאת עדיין בפיתוח - וההצטיידות בה צריכה להתחיל רק לקראת 2015.

סוללות "כיפת ברזל" הוצבו בחודשים האחרונים בשורה ארוכה של מרחבים ברחבי ארץ לצורכי התאמה וכיול המערכת. בשנים הקרובות יצטרפו אליהן סוללות חדשות, אשר יוכלו להגן על מקומות נוספים.

שר הביטחון ברק בירך על הניסוי המוצלח. "זהו הישג מזהיר נוסף של כל העוסקים בפרויקט בשדרוג יכולות מערכת כיפת ברזל", הצהיר בהודעה מטעם משרד הביטחון. "מערכת הביטחון משקיעה תקציבי עתק במערך ההגנה הרב שכבתית מפני טילים, שאמור להגן תוך מספר שנים על כל שטח ישראל. הצלחת הניסויים היום היא התקדמות משמעותית לקראת השלמת מערכת ההגנה הרב שכבתית ותידרש המשך הקצאת המשאבים לנושא זה".