ארכיון (צילום: AP)
חיילי מילואים. ארכיון | צילום: AP

14 ימי מאסר והורדה לדרגת טוראי - זה העונש שקיבל סמ"ר במילואים, שהורשע פי הודאתו בפני בית הדין, בעבירה של היעדרות מן השירות שלא ברשות, לאחר שערק משירות מילואים בצה"ל במשך 404 יום - כשעזב את היחידה לאחר שגויס למילואים במסגרת מבצע "עמוד ענן".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

על פי עובדות כתב האישום, נעדר הנאשם מיחידתו מיום 20/11/2012 ועד יום 28/12/2013. הוא זומן לשירות מילואים פעיל ליום 18/11/2012 ללא מועד סיום, בצו 8, במסגרת מבצע "עמוד ענן". מערכת חייגן הופעלה לכלל החיילים שזומנו, במסגרתה הועברה הודעה טלפונית מוקלטת. הנאשם הקשיב להודעה, התייצב לשירות המילואים ביום 18/11/12, ועזב, ללא אישור יומיים לאחר מכן.

עשרה ימים לאחר מכן, ביחידה יצרו איתו קשר והוא טען כי קצין בדרגת רס"ן שיחרר אותו לביתו, ואמר לנאשם כי אין לו מה לעשות שם. הנאשם לא ידע למסור את שמו של הקצין. נמסר לנאשם כי עליו להגיע ליחידתו על מנת להישפט, ובתגובה לכך השיב הנאשם כי מבחינתו "זה בעייתי להגיע עד לשם". בהמשך קצינת הקישור ערכה בירור עם כלל הקצינים ביחידה, וממנו עלה כי לא נמצא קצין אשר שיחרר את הנאשם משירות המילואים.

התובעת הצבאית, סגן אנטוניאן, הדגישה את חומרת מעשיו של הנאשם, כאשר מדובר בהיעדרות משירות מילואים בזמן לחימה, אליו זומן הנאשם בצו 8. התובעת ציינה כי הנאשם עשה דין לעצמו, עזב את שירות המילואים ללא רשות, ולא קיים את חובתו כדין. בנוסף לכך, סירב הנאשם להתייצב לדין משמעתי ביחידה, לאחר שנוצר עמו קשר.

מבצע "עמוד ענן" (צילום: רויטרס)
מבצע "עמוד ענן" | צילום: רויטרס

"קשה לי עם המצב אליו נקלעתי"

הסנגור הצבאי, קמ"ש ליאור עייש, ציין כי לצד חומרת מעשיו של הנאשם, יש להתחשב בעובדת סיום היעדרותו של הנאשם בהתייצבותו, והעובדה כי יתר יחידתו שוחררה לאחר 3 ימים מיום תחילת היעדרותו. בנוסף לכך, ציין הסנגור כי מדובר בנאשם אשר השתחרר משירות חובה אך 3 חודשים לפני מועד קריאתו לשירות מילואים.

בדבריו האחרונים, ציין הנאשם כי הוא מצטער על מעשיו, וכי מדובר בפעם הראשונה בה זומן לשירות מילואים. הוא ציין כי קשה לו עם המצב אליו נקלע וכי אין הוא רוצה כי לימודיו יפגעו.

אין תמונה
עו"ד בני קוזניץ

"התנהגותו של הנאשם מצביעה באופן חד משמעי, כי הנאשם עזב את שירות המילואים בידיעה צלולה כי הדבר הינו ללא אישור", צוין בבית הדין. לבסוף החליט כאמור בית הדין לגזור עליו 14 ימי מאסר, 30 ימי מאסר על תנאי למשך שנתיים והורדה לדרגת טוראי.

עו"ד בני קוזניץ, מומחה למשפט צבאי, הסביר כי "רבים מאנשי המילואים סבורים שהיעדרותם מפסיקה להימנות עם סיום תקופת המילואים אליה זומנו ולא כך הדבר, עליהם לדעת כי ימי ההיעדרות ממשיכים להיערם עד לחזרתם לצבא ותקופה זו, ומה שאירע במהלכה, משפיע על רמת הענישה".

לפניות לכתב: Matanh@ch2news.tv