תרגיל הרס של פיקוד העורף (צילום: דובר צה"ל)
מתרגלים מלחמה כל שבוע | צילום: דובר צה"ל

בצל החשש מתקיפה אירנית ומתכנית הגרעין של טהרן, בפיקוד העורף מתאמנים לכל התרחישים של נפילות טילים בערי הארץ ובפרט במרכז. מפקד יחידת החילוץ הארצית, תת-אלוף במילואים שלום בן אריה סיים בימים אלה את תפקידו ביחידה לאחר שנים רבות בהן פיקד על מבצעי חילוץ בארץ ובעולם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בריאיון עם חדשות 2 באינטרנט הוא מביע את חשש מנפילות טילים בישראל, אך מזהיר כי הסכנה האמיתית היא דווקא - רעידות אדמה. "אני חושב שכל הסיפורים על נפגעים רבים במלחמה לא יתממשו במציאות, ועל פי הערכתי חלק גדול מהטילים לא יפלו באזורים מאוכלסים", מדגיש בן-אריה ומרגיש: "אני חושב שמצבנו הרבה יותר טוב ממה שנדמה ואנו נדע להתמודד עם האויב. בן-אריה התייחס גם לאיום רעידת אדמה בישראל: "היקף הנפגעים ברעידת אדמה יהיה גדול הרבה יותר ממספר הנפגעים בעת מלחמה שתפרוץ בעתיד, וצריך לדאוג יותר מזה".

"תל אביב לא תיחרב, אל דאגה"

בצה"ל וברשויות מנסים להיערך גם לתרחיש של רעידות אדמה אבל בינתיים יש בתים רבים שלא יעמדו בפני מצב כזה. "מה שהורג זה בתים שמתמוטטים ולא כולם לצערי ערוכים", הזהיר בן-אריה. "יש במדינת ישראל מיליון ומאה אלף מבנים ו-200 אלף מהם בנויים לא על פי תקן". במערכת הביטחון מעריכים כי במקרה של רעידת אדמה, קרוב ל-20 אלף בתים ייפגעו או ייהרסו. "תל אביב לא תיחרב, אין מה לדאוג - מי שאומר שהכל יהרס קורא מאגדות - יש הרבה מה לעשות בעניין אך אנו במגמה של שיפור".

מזהיר מרעידת אדמה, תא"ל במיל' בן-אריה (צילום: דובר צה"ל)
מזהיר מרעידת אדמה, תא"ל במיל' בן-אריה | צילום: דובר צה"ל

את שירותו החל בן-אריה בן ה-59 בחטיבת הנח"ל, שם עלה בסולם הדרגות עד שמונה למפקד גדוד - לימים הגיע לפיקוד העורף והחל לעסוק בחילוץ והצלה. במסגרת תפקידו הוא היה שותף למבצעים הומניטארים רבים בעולם ביניהם בתי חולים שדה שהוקמו בהודו והאיטי, הפיגוע בשגרירות ארה"ב בניירובי (1998), רעידות האדמה בטורקיה, מבצע החילוץ במלון בטאבה ועוד.

"רעידת אדמה תשקם היחסים עם טורקיה"

"מדינת ישראל חרטה על דגלה להעניק סיוע הומניטארי למדינות העולם וכשיש אסונות כתוצאה מרעידות אדמה ופיגועים היחידה שלנו יודעת להתגייס ולצאת תוך 6 שעות מהארץ", הסביר. היחידה מורכבת מאנשי מילואים ומתנדבים אשר מתחייבים להגיע תוך 3 שעות. "עד כה מהקמת היחידה ועד היום הצלנו חייהם של 75 אנשים שהיו קבורים תחת ההריסות".

רעידת האדמה בטורקיה (צילום: AP)
רעידת האדמה בטורקיה | צילום: AP

למרות היחסים הבעייתיים עם טורקיה, המפקד היוצא מאמין כי בעת אירוע ישראל תתייצב לצד אנקרה ותעזור לה בחילוץ ובהצלת אזרחיה. "אם תהיה רעידת אדמה בטורקיה אנו נגיע לשם מיד והיחסים יחזרו להיות כפי שהיו", הוא הבטיח.

יחידת החילוץ וההצלה שהוקמה בשנת 1984, עוסקת בטיפול ב"מגה פיגועים" וטיפול באסונות מבנים כתוצאה מתאונות או פגיעה של טילים וכן כתוצאה מטרור. בנוסף, היא גם הכוח הישראלי לסיוע בינלאומי בעת אסונות.