מגמות מדאיגות. העורף במבצע צוק איתן (צילום: AP)
יש סיכוי להפסקת אש אמיתית? ארכיון | צילום: AP

תושבי עוטף עזה והדרום לא היו מופתעים מקריסת והפרת הסכם נוסף להפסקת אש זמנית, שהייתה אמורה להימשך 72 שעות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"אני לא מאמין לשום הפסקת אש", חוזר ומדגיש חיים ילין, ראש המועצה האזורית אשכול. "המציאות לימדה אותנו שאחרי כל הפסקת אש לא רק שהירי על עוטף עזה מתגבר, אלא שנכנסים לשאננות חוטפים".

ילין קורא לקבינט להחליט בצורה ברורה: "שיגדירו אם אנחנו במלחמה או במלחמה להפסקת אש. הלהט לסיים מהר גובר על כל דבר אחר, וזה לא נכון. לכן אנחנו בכוננות שיא ולא נרפה מזה גם בשישי שבת. יש ביקורת ביישובים כלפי הפסקות האש הללו, ואם הקבינט היה שומע את הדברים, הוא היה מבין איזה נזק הוא גורם. במזרח התיכון צריך להיות מאוד נחוש גם למלחמה וגם להפסקת אש - לא לגמגם".

"אם נעצור באמצע הדרך לא נמצא פתרון"

כמו כן, מדגיש ראש המועצה שהטיפול במנהרות הטרור טרם הסתיים. "שלא יספרו סיפורים", הוא אומר. "כל יום יש פיר חדש, ועדיין סוגרים את היישובים עקב חשש לחדירות. הם לא סיימו את העבודה על המנהרות, וגם החמאס מאוד עצבני. מי שמכיר את המנטליות של חמאס, יודע שזה פוגע בבטן הרכה של המחבלים.

גם חגי, עובד מחלבה בקיבוץ סעד, מגלה סקפטיות. "אני לא מאמין. זה כבר כמה פעמים שהייתה הפסקת אש ונמשך הירי", הוא אומר. בסוף השבוע, מספר חגי, עזבו מספר חברים את הקיבוץ ונשארו רק בעלי תפקידים חיוניים ומבוגרים יותר: "יש אנשים שאומרים שהם לא רוצים לחזור, אבל רובם רוצים להישאר ואוהבים את המקום".

אחרי יותר מ-20 יום של לחימה סבור חגי שיש להמשיך. "אם יעצרו באמצע הדרך לא נמצא פתרון. אם משאירים את חמאס עם הנשק זה לא ייגמר, אחרת לא עשינו כלום", הוא טוען.

לעומת זאת, חושב אלון שוסטר, ראש המועצה האזורית שער הנגב, כי הגיע הזמן דווקא להרגיע את הרוחות. "חשוב לזכור", הוא אומר, "שהמטרות הן לחסל את המנהרות, ואנחנו בדרך לזה, וגם להיכנס לתהליך משמעותי לפירוז ולפיתוחה הכלכלי של הרצועה. אני מקווה שמדינת ישראל נמצאת על ספה של תקופה אחרת. הירי והמנהרות הם לא לגיטימיים, מה שלגיטימי זה לפתח את סביבת החיים ברצועת עזה ואצלנו בתנאי אחד: פירוז של רצועת עזה מנשק התקפי".

שוסטר מדגיש כי נושא המנהרות צריך לעמוד בראש הפרק: "חייבים למצוא כיפת ברזל למנהרות. אנחנו מדשדשים בעניין הזה, וצריךל להשקיע בזה כדי למצוא פתרון לבעיה".

אלון דוידי, ראש עיריית שדרות, מבהיר כי ההנחיות לתושבי העיר לא השתנו וכי יש לשהות במרחק של 15 שניות ממרחב מוגן. "הממשלה עומדת בפני צומת דרכים", הוא מוסיף. "האחת, כניסה למתווה של הפסקת אש והשנייה, העמקת הלחימה עד להשגת המטרות, ובראשן השמדת כל מנהרות התופת, פגיעה משמעותית באמל"ח של החמאס ובהנהגתו".

עוד מוסיף דוידי כי הוא סבור שעל ממשלת ישראל להפיק את לקחי 'עופרת יצוקה' ו-'עמוד ענן' ו"לפעול באופן מפוקח, מתוך אחריות והבנת עומק הסכנה".