נפל הרקטה בת"א, הבוקר (צילום: רונה נאמן)
נפל הרקטה בת"א, הבוקר | צילום: רונה נאמן

רבים בתל אביב ובגוש דן התעוררו הבוקר (ה') למשמע אזעקה והדי פיצוצים, ובדרום העיר אף נפלו רסיסים מהיירוט וגרמו לנזק. ככל הנראה מדובר ברקטת פאג'ר 5, שזו לא הפעם הראשונה שמשוגרת לעברנו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מדובר ברקטה מקורית מאירן עם טווחים שיכולים להגיע כמובן למרכז הארץ לאזור של 70 ק"מ בערך מרצועת עזה. משקל טיל הראש הקרבי שלה בינוני יחסית - משקלו עשרות קילוגרמים ויכול להגיע עד ל-90 ק"ג.

"אני לא יכולתי לגעת בנפל ולדעת אם זה מקורי או ייצור עצמי אבל בעזה מייצרים גם רקטה שהם קוראים לה M75, שמקבילה לפאג'ר 5", הסביר הבוקר לחדשות 2 Online טל ענבר, ראש המרכז לחקר הטילים והחלל במכון פישר. "מבחינת דיוק הוא פחות טוב וכך גם מבחינת הראש הקרבי. אני מעריך שיש להם מאות בודדות של פאג'ר 5 או עשרות רבות מאוד, זה ברור שאין להם אלפים".

המאגר של החמאס (צילום: חדשות 2)
המאגר של החמאס | צילום: חדשות 2

רקטה נוספת ששוגרה אתמול לכיוון הצפון וזיכרון יעקב נקראת בפי הפלסטינים R160, היא כינוי לרקטות ממשפחת M302, כמו אלה שנתפסו על ידי צה"ל באונייה "קלוס סי" במרס השנה.

"אלה רקטות סוריות והן מבוססות על רקטה סינית בשם WS-1, שיש להן כל מיני דיגומים מבחינת משקל ראש הנפץ וטווחי הרקטות", מסביר ענבר. "אנו מדברים על סדר גודל שמתקרב ל-150 ק"ג שהוא די משמעותי. על האונייה האירנית נתפסו שני דגמים: אחד שמגיע ל-90 ק"מ ויש כאלה שמגיעים גם ל-150 ק"מ". ההנחה כי לחמאס יש מעט רקטות מהסוג הזה.

טיל פאג'ר 5, ארכיון (צילום: AP)
הפאג'ר 5 | צילום: AP

מה הנזק האפשרי?

אי אפשר לקבוע בוודאות מה הנזק שנפילת רקטה כזו יכול לגרום, שכן זה תלוי במשתנים כמו זווית הנפילה וכמובן מיקומה. "זה יכול ליפול באמצע הכביש ולעשות בור ולגורם לחלונות להישבר, אך זה יכול גם ליפול על בניין ולחדור כמה תקרות", מבהיר ענבר. "פוטנציאל הנזק יכול להיות מאוד גדול".

טיל מאוניית קלוס סי, השנה (צילום: דובר צה"ל)
נשק שנמצא על הקלוז סי | צילום: דובר צה"ל

מה שונה ממבצע "עמוד ענן" מבחינת הרקטות של החמאס? "פרט לעובדה שיש יותר ירי לטווחים רחוקים ורצון לפגוע גם בתל אביב, אין שינוי מיוחד מבחינת גודל המטחים או ריבוי הירי", אומר ענבר. "זהו נשק אסטרטגי מבחינת חמאס וזה מראה את הלחץ בו הארגון נתון ולכן הם מטפטפים אותן לאט לאט ואנחנו לא רואים מטח של 40-30 רקטות. קשה להם לייצר מטח כזה. הם גם רוצים לשמור לעצמם תחמושת לא רק לעימות הנוכחי אלא גם לאלה שיבואו בעתיד".