בנוער התל-אביבי דבקה הסטיגמה לפיה הם אינם רוצים לשרת בצה"ל, אך מסתבר כי הדעה הקדומה הזו רחוקה מן האמת. בכירים בצבא ובפוליטיקה טענו בשנים האחרונות כי "אין הרבה משפחות שכולות" בתל אביב, ושתושביה הם "אנשי יין וגבינות" ולא אנשי קרב וצבא, אך למרות הדעות הקדומות, במהלך מבצע "צוק איתן" נוספו שמותיהם של שלושה לוחמים לרשימת החללים של העיר.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

גם בסוף השבוע האחרון, כמו בכל סוף שבוע, התכנסו חניכי עמותת "אחרי" בחוף הים בתל אביב. הם רצו, קפצו והתאבקו בחול. בני הנוער הללו, בגילאי 16-17, מתאמנים על החוף ומתכוננים לקראת השירות הצבאי, בזמן שבני גילם המבלים בים מביטים בהם ומגלגלים סיגריה נוספת להנאתם. לכלל החניכים מטרה משותפת אחת - שירות קרבי בצה"ל.

"אני בעיקר רוצה להתגייס לקרבי בשביל להגן על העם שלי ועל המשפחה שלי", מכריז שלומי בעודו מתנשף אחרי זחילה מעייפת בחול הים. "אני רוצה להמשיך את המסורת של החברים שלי והמשפחה שלי".

אלעזר שטרן, ארכיון (צילום: חדשות 2)
שינה את דעתו. שטרן | צילום: חדשות 2

לפני שמונה שנים, בשיאה של מלחמת לבנון השנייה, התראיין ראש אכ"א דאז האלוף אלעזר שטרן לתוכנית הבוקר של רזי ברקאי בגלי צה"ל. ברקאי חילץ משטרן אמירה שנויה במחלוקת לפיה הנוער של תל אביב אינו מתגייס לשירות קרבי. שטרן הוא לא היחידי שהדביק לנוער התל-אביבי סטיגמה של משתמטים: גם השר עוזי לנדאו כינה אותם בעבר "אנשי היין והגבינות", וח"כ אלי ישי שביקש להסיט את האש מהציבור החרדי הציע לשלוח את המשטרה הצבאית לחפש את המשתמטים של תל אביב.

נדמה שבשש השנים שחלפו עמדתו של שטרן השתנתה: "אין לי ספק כי בשמונה השנים שחלפו מאז, החברה הישראלית התעשתה בהיבטים החברתיים והשיתופיים והסולידריות שאנחנו רואים היום היא מרשימה וחשובה מאוד", ציין הח"כ ממפלגת "התנועה".

על פי נתוני הצבא, כשמשווים את נתוני הגיוס ביישובים השונים בארץ, תל אביב אכן מתמקמת בחצי התחתון של הרשימה עם כ-75% גיוס. חשוב לציין כי מודיעין, ראש העין ויהוד, שנמצאות בראש עם כ-90% גיוס, הן ערים הומוגניות, חזקות ובעלות רוב יהודי מוחלט. בתל אביב לעומת זאת, ישנם אחוזים גדולים יותר של תושבים ערבים וחרדים שאינם מתגייסים לצה"ל. אם בודקים את ממצאי הגיוס העירוניים רק בקרב בוגרי התיכונים, עולה שממוצע הגיוס בקרב הבנים מתל אביב עולה על 90% מתוכם כמעט 40% מתגייסים לקרבי.

תל אביבי שנהרג בקרב. ליאור וישינסקי ז"ל (צילום: באדיבות המשפחה)
תל אביבי שנהרג בקרב. ליאור וישינסקי ז"ל | צילום: באדיבות המשפחה

"הצבא הוא גם שלי"

סמ"ר ליאור וישינסקי, תל אביבי ולוחם בצוות המנהרות של חיל ההנדסה, נהרג במאי 2004 בפיצוץ הנגמ"ש על ציר פילדלפי יחד עם עוד שניים מחבריו. תמונות החיילים שנשלחו לחפש אחר שרידים מגופות הלוחמים, נצרבו בתודעתם של רבים. "אני אמרתי לו - תגיד אתה לא נורמלי? תשאיר את זה לחבר'ה עם הכיפות הסרוגות", נזכר השחקן והבמאי שלמה וישינסקי כיצד ניסה להניא את בנו משירות מסוכן בצבא וזה השיב לו - "הצבא הוא גם שלי".

ליאור וישינסקי הוא רק דוגמה אחת. מאז תחילת מבצע "צוק איתן" נוספו לרשימת הנופלים גם סמל שון מונשיין, סגן רועי פלס וסמ"ר גיא אלגרנטי ז"ל - כולם תושבי תל אביב. בבית הספר אליאנס ברמת אביב, בו למד אלגרנטי ז"ל, לא מוכנים לקבל את התפיסה לפיה ישנה בועה תל אביבית. לדידם זוהי דעה קדומה שהודבקה להם ותו לא. כולם רוצים להתגייס לצבא ורובם רוצים שירות קרבי. ואם הרצון לא יתממש, הם שואפים להגיע ליחידות אחרות בהן יוכלו לתרום מכשרונם למען המדינה.