28 ימים אחרי תחילת המבצע - האם סופה של המערכה מתקרב? אחרי יום שני של מגעים בקהיר, חמאס, הג'יהאד האסלמי, החזית העממית ונציגי הרשות הפלסטינית הכריזו הערב (ב') כי "הפסקת אש צפויה בתוך שעות". אישים במשלחת הפלסטינית דיווחו כי המצרים מדברים בשעה זו עם ישראל על כניסה להפסקת אש למספר ימים. גורם ישראלי אמר כי אם הבסיס למשא ומתן תהיה היוזמה המצרית ובלי תנאים מוקדמים - ישראל תשקול בחיוב הפסקת אש.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

מצרים שבה ומניחה על השולחן את הנוסחה לפיה, ללא נצירת אש של שני הצדדים - לא יוכלו לנהל משא ומתן. "משא ומתן לפי היוזמה המצרית דורש הפסקת אש של שני הצדדים, כדי שיישלחו משלחות לקהיר שימלאו תפקיד בקירוב העמדות ובמציאת פתרון למשבר הזה שיוביל לפתיחת המעברים", הצהיר הערב שר החוץ המצרי סאמח שוכרי.

מקורות פלסטיניים דיווחו כי ראש המודיעין המצרי, הגנרל מוחמד תוהמי, שנכח בשיחות בקהיר היום, הסביר למשלחות כי מצרים רוצה הפסקת אש במהרה. עוד סיפרו אותם מקורות, כי הגנרל ציין שמצרים תתייחס בחיוב לרשימת הדרישות הארוכה לישראל שהגישו הפלסטינים - אך ראשית יש לנצור את האש ל-72 שעות לפחות.  

בשעה 17:00 פגה הפסקת האש ההומניטרית עליה הכריזה ישראל. הירי לדרום נמשך וצה"ל חידש את התקיפות ברצועה. בינתיים המשיכו האמריקנים אף הם במאמצים להשיג הפסקת אש, וגורם מדיני בכיר בישראל ציין כי מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי הציע לצדדים לחזור להפסקת אש בת 72 שעות.

בישראל מחכים לתוצאות נתיבי ההידברות המצריים והאמריקניים ומבהירים, כי לא ישובו לשולחן הדיונים על הפסקת אש - עד שיוצע פתרון מעשי. היעד שמציבה ישראל, לפי שעה, הוא שיקומה של עזה בתמורה לפירוז הרצועה.

גורם צבאי סיפר הערב כי המשבר ההומניטרי בעזה קשה מאוד. באזור יש כ-400 אלף פליטים, תחנת הכוח של עזה נפגעה - ולמרות זאת חמאס מסרב לקבל סיוע ותרומות ישירות מישראל. זו הסיבה, לדבריו, בגינה רק 50 פצועים טופלו בבית חולים שדה שהקימה ישראל.

ארכיון (צילום: ליאור וענונו ורפאל חיון)
חשיפת מנהרה בעזה | צילום: ליאור וענונו ורפאל חיון

עוד, הדגיש הגורם כי לאורך כל הלחימה המעברים היו פתוחים ודרכם נכנסו 1850 משאיות מזון, דלק וציוד. בנוסף, צוותי חברת החשמל עומלים על תיקונם של קווי מתח לבתי החולים, משאבות מים הוכנסו לרצועה, ו-20 רופאים ואחיות מהגדה וממזרח ירושלים הורשו להיכנס לעזה ולסייע בטיפול בנפגעים בבתי החולים. שני מטוסי סיוע מארה"ב ואיטליה צפויים להגיע היום או מחר ולעזור אף הם לתושבים.

"בשעות הקרובות נסיים את הטיפול במנהרות"

בינתיים, הטיפול במנהרות, האיום שהוצב כמטרה המרכזית של מבצע "צוק איתן", עומד להסתיים, כשהכוחות עומלים על נטרולן של שתי המנהרות האחרונות. בו בעת, מתחילים חלק מהחיילים לצאת מאזורי הלחימה כשהם נפרסים מחדש ליד הגדר בצד הפלסטיני ונשארים בכוננות. "בשעות הקרובות נסיים את הטיפול במנהרות", הצהיר היום אלוף פיקוד הדרום סמי תורג'מן. "את כל המנהרות שאיתרנו - השמדנו. אנחנו יכולים להגיד שהשטח מנוטרל בהיקף משמעותי מהמנהרות שקיימות שם".

הבוקר, 28 ימים אחרי תחילת "צוק איתן", הבהיר שר הביטחון יעלון כי המבצע עוד לא הסתיים וכי צה"ל קרוב להשלמת המשימה המוגדרת של הפעולה - הטיפול במנהרות הטרור. "האיום הזה מורכב, אבל מה שאנחנו משיגים במבצע הזה, זה שלקחנו את החמאס חמש שנים אחורה. לקח לארגון חמש שנים לבנות את התשתית הזאת", ציין שר הביטחון. לדבריו, מערכת הביטחון פועלת על מנת להסיר את האיום הזה גם בעתיד, וזאת כדי לאפשר לתושבי היישובים הסמוכים בגדר לשוב לשגרה.

אמש סיימו נציגי חמאס, הג'יהאד האסלמי והרשות הפלסטינית את פגישתם המשותפת הראשונה בקהיר עם בכירי המודיעין המצרי וסיפרו על "אווירה חיובית" במגעים. "אנחנו אופטימיים מאוד. המלחמה נמצאת ברבע השעה האחרונה שלה", טען אתמול נציג הג'יהאד האסלאמי ובכיר חמאס עיזאת אל-רישאק הצהיר: "אנחנו בטוחים כי דרישותינו צודקות".

הירי לישראל נמשך
הירי נמשך | צילום:

לפי הדיווח ברשת הטלוויזיה אל-מיאדין, במהלך הדיונים הציגו הצדדים הפלסטינים את מסמך ההבנות, שגובש מוקדם יותר עם נציגי המודיעין המצרי - וזה עמד במוקד הפגישה. היום שבו הצדדים והתכנסו לשנית כדי לדון בקידום ההבנות.

"שיקום עזה - אינטרס ישראלי". ארכיון (צילום: רויטרס)
"החזרנו את חמאס 5 שנים אחורה" | צילום: רויטרס

חלק מהתנאים אותם דורשים הפלגים הפלסטיניים במסגרת הדיונים הם: הסרה מוחלטת של המצור על עזה, הקמת נמל ימי ושדה תעופה, הרחבת תחום הדיג בעה לטווח של 12 מייל, פתיחת המעברים גם לאנשים ולא רק לסחורות. עוד בתנאים - כינון ועידה של מדינות שיתרמו כספים לשיקומה של הרצועה, כל זאת באמצעות ממשלת הפיוס הלאומית של אבו מאזן.