במהלך דיון שהתקיים היום (רביעי) בוועדת חוץ וביטחון בנושא הריסת בתי מחבלים וגירוש מחבלים לצורך יצירת הרתעה, תקפו בני המשפחות השכולות את צה"ל והרשויות וטענו שהמדיניות הנוכחית לא מרתיעה את המחבלים. במהלך הדיון, שהתקיים בראשותו של יו"ר הוועדה חבר הכנסת דיכטר, נחשף כי רק 45 בתי מחבלים נהרסו בין 2015-2018, המהווים 30% מסך הבתים שהיו מועמדים להריסה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

נציגת משרד המשפטים הבהירה בדיון כי עמדת היועמ"ש היא שלא להרוס את הבית למחבלים של הצליחו לבצע את הפיגוע כפי שתכננו והקורבנות "רק נפצעו". דיכטר תמה על כך ואמר: "אני עוסק בנושא של טרור עשרות שנים. לא ידעתי שהריסות בתים קשורות לתוצאה של הפיגוע. אני לא מכיר בחוק מגבלה כזו. אין שום הבדל בין מחבל שניסה ונכשל או ניסה והצליח".

זירת הרצח של ארי פולד ז"ל (צילום: מתוך הפייסבוק, יוסי ויצמן דוברות מדא, חדשות)
זירת הרצח של ארי פולד ז"ל | צילום: מתוך הפייסבוק, יוסי ויצמן דוברות מדא, חדשות

"אני אלמנה בגלל ששום דבר לא מרתיע את הרוצחים האלה", אמרה בכאב מרים פולד, אשתו של ארי שנרצח בצומת גוש עציון לפני כחודש וחצי. "עבר חודש וחצי מאז הרצח ועדיין בית המחבל עומד על תילו. אנחנו חייבים להרתיע, חייבים להראות שיש מחיר, שלא די בהעמדה לדין של הרוצח כדי להציל חיים ולמנוע רצח. יש צורף בפעולות הרתעתיות נוספות, אני מפצירה - תחזירו את ההרתעה, תהרסו את הבתים, תגרשו אותם - שלא נדע עוד אבל ושכול".

זירת הרצח של עדיאל קולמן ז"ל (צילום: באדיבות המשפחה,TPS, חדשות)
זירת הרצח של עדיאל קולמן ז"ל | צילום: באדיבות המשפחה,TPS, חדשות

בתאל קולמן, גיסתו של עדיאל קולמן ז"ל שנרצח בעיר העתיקה בחודש מרס האחרון, הטיחה אף היא בגורמי הצבא שאין מספיק פעולות הרתעה ראויות. לדבריה, צה"ל מצא את המחבל שרצח את עדיאל כלא שפוי ובשל כך הוחלט לא להרוס את ביתו. אולם, קולמן הקריאה מספר שירים שפרסם המחבל ואף העלה בחשבון הפייסבוק שלו כהוכחה לשפיותו ולכוונותיו הרצחניות. "אין אנחנו מפללים לראות את בננו במשי עטופים", כתב עם הולדת בנו. "בחלומי אני נשבע לראותם לוחמי ג'יאהד מפוארים בזכותם ניחוח הדם יעלה וינעים".

"אין מדיניות, יש זלזול בהרתעה"

קולמן אמרה כי "בשירים אנו שומעים על בן אדם שיודע להתבטא, בעל שאיפות רצחניות וקנאיות וצה"ל מוצא לנכון להכניס אותו לישראל לחפש עבודה ואחר כך מוצא אותו כלא שפוי - האם עד שלא תאובחן מחלת נפש קשה של רצח יהודים הבית שלו ימשיך לעמוד על תילו?". בהמשך דבריה תהתה מדוע הצבא הוא זה שמחליט על דעת עצמו שהמחבל אינו בריא בנפשו. "התחושה הזאת שרואים שפיגוע אחר פיגוע נענה בשתיקה היא שאין מדיניות ויש זלזול בהרתעה ובערך חיי אדם. בבקשה שתעשו כל מה שאתם יכולים כדי שלא ישבו עוד משפחות כמונו בדיונים כאלה".

הלוויתה של קים יחזקאל לבנגרונד ז''ל (צילום: החדשות)
הלוויתה של קים לבנגרונד יחזקאל ז"ל | צילום: החדשות

רפי לבנגרונד, אביה של קים ז"ל, שנרצחה בפיגוע בברקן לפני כשלושה שבועות הוסיף: "הבת שלי נאזקה והוצאה להורג וכשאתם פה אנשי הצבא לוקחים בחשבון מה להרוס למחבל תחשבו על זה. הייתי רוצה שתחשבו על מה היא חשבה בדקות האחרונות כשהיא אזוקה והדבר הזה יורה בה".

ח"כ מיכל רוזין (מרצ), חברה בוועדת החוץ והביטחון, אמרה בדיון: "קשה וכואב לשמוע את המשפחות השכולות של הנרצחים. אבל הריסות בתים לא יעצרו את הטרור, לא יפסיקו את האלימות, אלא רק ילבו אותה. פתרון מדיני זאת הדרך לפעול למיגור הטרור. ההשלכות הבינלאומיות על מעמדה של מדינת ישראל לצד המשמעויות הערכיות על צהל ועל החברה בישראל, צריכות להיות לנגד עינינו".