שחרור האסירים בדרך (צילום: רויטרס, חדשות)
תמונת אילוסטרציה | צילום: רויטרס, חדשות

פרסום ראשון: היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט יגיש היום (שלישי) חוות דעת שמכשירה משפטית את הצעת החוק של השר לביטחון הפנים גלעד ארדן להבחין בין מחבלים שכלואים בכלא בישראל לבין יתר האסירים שכלואים בשל עבירות פליליות.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

חוות הדעת המשפטית הועברה בין היתר בתגובה לזעם של משפחות שכולות, שיצאו נגד האפשרות שיקוצר עונש מאסר של מחבלים בכלא בשל קביעת בג"ץ כי יש לשחרר אסירים עקב שטח מחייה קטן במתקני הכליאה ולביקורת המשפטית שנמתחה על כך שההבחנה מנוגדת לחוק הבין לאומי. הצעת החוק של ארדן אמורה להבטיח שמחבלים לא ישוחררו מהכלא, גם לא בגלל היעדר מקום.

ארדן (צילום: יונתן סינדל / פלאש 90, חדשות)
השר ארדן, ארכיון | צילום: יונתן סינדל / פלאש 90, חדשות

בחוות הדעת שנמסרה לשר ארדן, קבע היועמ"ש כי האבחנה בין מחבלים ליתר האסירים אינה בלתי חוקתית - וניתן להגן עליה בבג"ץ. "החרגה מעוררת קשיים במישור החוקתי, אך לא ניתן לומר כי היא בלתי חוקית", קבע מנדלבליט. הוא הוסיף כי "ניתן לערוך הבחנה בין כלל האסירים הפליליים ובין האסירים הביטחוניים, בהתבסס על מאפייניה המיוחדים של הפשיעה הביטחונית". עוד נמסר בחוות הדעת של היועמ"ש, שנשענה על "חוק המאבק בטרור" שאושר לפני כשנתיים וקבע ענישה מחמירה למחבלים ולחברים בארגוני טרור, כי "לאסירים אין זכות קנויה לשחרור מנהלי".

כך יצומצמו תנאי האחזקה של האסירים הביטחוניים

השר ארדן בירך על חוות הדעת: "מחבלים בזויים חייבים לשלם מחיר כבד על מעשיהם ולכן התנגדתי לכל קיצור של תקופת מאסר של המחבלים והמסייעים להם ודרשתי להכניס לחוק החרגה שלהם. אני שמח שהיועץ המשפטי לממשלה מגבה עמדה זו".‎

היום תדון ועדת הפנים של הכנסת בראשות ח"כ יואב קיש (הליכוד) ב"חוק השחרור המנהלי", שמקצר תקופות מאסר של אסירים שנידונו לעונשים של עד 4 שנות מאסר, של שהשר ארדן והגיע כעת לשלב הסופי באישורו בוועדה.‎ בשבוע שעבר פורסם במהדורה המרכזית כי ועדה ציבורית שמינה השר תגיש לו בקרוב שורה של המלצות דרמטיות שנועדו לצמצם את תנאי האחזקה של האסירים הביטחוניים, והפוטנציאל שעולה מהן הוגדר אז נפיץ מאוד.

היועמ"ש אביחי מנדלבליט, ארכיון (צילום: פלאש 90, חדשות)
יכשיר את הצעת החוק. היועמ"ש מנדלבליט | צילום: פלאש 90, חדשות

תנאי האחזקה של האסירים הביטחוניים יגיעו על פי המלצות הוועדה עד למינימום שמתחייב בדין הבין לאומי:
• יצומצמו ביקורי המשפחות של האסירים הביטחוניים עד למינימום האפשרי.
• תבוטל ההפרדה על פי ארגוני המחבלים: ההמלצה מדברת על אחזקת אסירים ביטחוניים באגפים מעורבים, כלומר אסירים של הפתח יוחזקו יחד עם אסירים של החמאס והג'יהאד האסלאמי באותם תאים.
• איסור קניית מוצרי בשר, דגים, פירות וירקות מחוץ לבתי הכלא.
• לא יותר עוד לאסירים הביטחוניים לבשל ארוחות באגפים ובתאים, ובהמשך לכך - כלי מטבח כמו מטחנות ומערבלים יוצאו מהתאים.
• יוגבלו ערוצי הטלווויזיה שכלל האסירים הביטחוניים יורשו לצפות בהם.
• יבוטלו הקנטינות באגפים.
• יבוטל מעמד "דובר האגף": רק בנושאים מסוימים ומועטים יותר לנציג האסירים הביטחוניים לדבר בשמם.

מדובר בהמלצות דרמטיות ובשירות בתי הסוהר תידרש התארגנות מיוחדת לתגובות הצפויות של האסירים הביטחוניים - אם אכן יוחלט לאמץ את ההמלצות. אין ספק שהתגובות במקרה כזה יגלשו גם מחוץ לבתי הסוהר אל הרחוב הפלסטיני.