נתב"ג הושבת לזמן קצר בשל רחפן (צילום: 123rf, חדשות)
אילוסטרציה | צילום: 123rf, חדשות

מבקר המדינה פרסם היום (רביעי) דוח חמור העוסק בהיערכות הלאומית להגנה מפני איום הרחפנים. "זמינות השימוש ברחפנים והשיפור הטכנולוגי המתמיד בהם יוצרים איום מתפתח במישור הביטחוני, הפלילי והבטיחותי", הוא קובע. לדבריו, התגברות האיום טומנת בחובה סיכונים שעלולים להגיע עד כדי פגיעה בחיי אדם ובביטחון המדינה: "ההתמודדות עם האיום מחייבת פעולה לאומית משולבת של גורמי הביטחון וגורמי אכיפת החוק".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

המבקר, השופט בדימוס יוסף שפירא, פתח את הדוח בביקורת חריפה על ההתנערות של צה"ל והמשטרה לאורך השנים מהתמודדות עם איום הרחפנים שמקורם בישראל. על פי הדוח, הגופים לא ראו עצמם אחראים להתמודד עם איום כזה. "גורמי טרור או גורמים פליליים עלולים לנצל מצב זה ולעשות שימוש לרעה ברחפנים", קבע המבקר.

גדי איזנקוט בנימין נתניהו ביבי קבינט (צילום: עמוס בן גרשום, פלאש 90, חדשות)
"ראוי כי הקבינט יקבל החלטה" | צילום: עמוס בן גרשום, פלאש 90, חדשות

עוד עולה כי הקבינט המדיני-ביטחוני טרם קיבל כל החלטה אודות דרכי להיערך לאיום ברמה הלאומית. "עקב כך גדל הסיכון לפגיעה בביטחון המדינה", קבע המבקר. "משכך ונוכח התגברות איום זה, ראוי כי הקבינט יקבל החלטה בעניין זה ללא דיחוי".

לדבריו, על אף שדיונים ראשוניים בנושא החלו כבר לפני כשנתיים וחצי ועם זאת, טרם התקבלה החלטה כוללת ומוסכמת על ידי הקבינט. "עקב כך, קיים למעשה ריק (ואקום) בתחום זה באופן שלא ניתן מענה הולם ברמה הלאומית להגנה מפני איום הרחפנים שמקורם בשטח מדינת ישראל, וגדל הסיכון לפגיעה בביטחון המדינה", טען המבקר.

"שימוש ברחפנים ע"י האויב יישאר ללא מענה מספק"

המבקר קבע גם כי רשות התעופה האזרחית אינה אוכפת ביעילות את חוק הטיס כלפי מפעילי רחפנים, והעיצומים הכספיים שמוטלים על אלו העוברים על החוק אינם משמעותיים ולא מרתיעים מספיק. המבקר קבע כי יש בדבר סיכון משמעותי לתעופה האזרחית הפועלת בארץ.

בנוסף, ציין כי השר לביטחון הפנים לא הסמיך את מפקחי רשות התעופה להפעיל סמכויות חקירה בהתאם לסמכותו בחוק הטיס, ולכן כדי לבצע אכיפה פלילית של דיני הטיס עליו לפנות למשטרה. "על משרד התחבורה, רשות התעופה האזרחית וכן על המשרד לביטחון הפנים ומשטרת ישראל לבחון דרכים להגברת אפקטיביות ההרתעה והאכיפה הפלילית של דיני הטיס", קבע.

מבקר המדינה, השופט (בדימוס) יוסף שפירא (צילום: פלאש 90, חדשות)
מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא | צילום: פלאש 90, חדשות

המבקר התייחס בדוח גם לרחפנים שמקורם אינו בישראל, שהטיפול בהם מצוי תחת אחריותו של חיל האוויר. על פי הדוח, לצבא עדיין אין מענה הולם לאיום ותהליכי בניין הכוח בנושא טרם אושרו. "בשל ההערכה בצה"ל שאיום הרחפנים הוא איום מתפתח, ייחודי ומדאיג, ונוכח העובדה שעדיין אין בידי צה"ל מענה שלם לאיום, גובר הסיכון כי איום השימוש ברחפנים על ידי האויב יישאר ללא מענה מספק", קבע המבקר. "יש חשיבות רבה לכך שצה"ל יפעל ללא דיחוי להשלים את עבודת המטה בנושא".

את הדוח הוא חתם בקריאה לביצוע עבודת מטה מעמיקה שתסדיר את ההתגוננות מפני האיום החדש. "על צה"ל להשלים בהקדם את עבודת המטה הפנימית שלו להגנה מפני איום הרחפנים שמקורם מחוץ לשטח המדינה כדי לקדם את גיבוש המענה, תוך הקפדה על תיאום עם יתר הגופים הרלוונטיים לסוגיית איום הרחפנים ובשיתוף עמם", קבע המבקר. "עבודת מטה מתואמת תסייע גם לגיבוש המענה לאיום הרחפנים שמקורם בתוך המדינה".

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "צה"ל מקדם בברכה את דוח המבקר, ילמד בקפידה את ממצאיו ויפעל ליישום הליקויים. כפי שצוין בדוח, מדובר באיום מורכב המהווה אתגר טכנולוגי המשותף לצבאות רבים בעולם ופתרונות המדף הקיימים אינם מספקים. בחודשים האחרונים האיץ צה"ל את פעילותו באופן משמעותי במטרה להגן על מדינת ישראל מפני רחפנים בתחומי אחריותו".

עוד נמסר כי "עבודת המטה בנושא נעשית בשיתוף הגופים הביטחוניים האחרים ולאחרונה הוקמו שני צוותים משותפים: צוות לבניין הכוח בהובלת משרד הביטחון וצה"ל אשר יעסוק בהיבטי הפיתוח של היכולות הטכנולוגיות וצוות לתיאום תפיסת ההפעלה בין כלל הגורמים. צה"ל יקצה משאבים לקידום דרכי ההתמודדות עם איום הרחפנים בהתאם לסדרי עדיפויות במענה לכלל
האיומים, זאת תוך ניהול סיכונים מושכל. צה"ל ימשיך לפעול בהגנה על מדינת ישראל ושטחה האווירי. יודגש כי בשנה האחרונה הביא חיל האוויר להפלתם של מספר רחפנים כחלק ממשימותיו להגנת שמי המדינה".

מהמשרד לביטחון הפנים נמסר בתגובה: "המשרד לביטחון הפנים באמצעות משטרת ישראל אשר לא טיפלה ולא הוסמכה בעבר לטפל במרחב האווירי פועלים יחד ולחוד בהיערכות הנדרשת לנושא הרחפנים. המשרד ביצע עבודת מטה במהלך השנים האחרונות שמטרתה להגדיר את תחומי האחריות והמשאבים הנדרשים לטיפול באיום החדש. רשות התעופה האזרחית לא פנתה מעולם למשרד להסמיך מפקחים לביצוע חקירות פליליות בתחום ועל כן, ולטענתה אין לה כלל כח אדם למשימה והנושא טרם הוסדר".

ממשרד ראש הממשלה נמסר בתגובה: "סוגיית הרחפנים מוכרת ומטופלת ומדינת ישראל היא מהחלוצות בעולם במתן מענה לבעיה. ב-14.5.17 קיים רה"מ נתניהו דיון בנושא, וב-28.6.17 התקיימה ישיבת קבינט, זאת בנוסף לדיונים מקצועיים במסגרת המל"ל. רה"מ נתניהו הנחה את המל"ל יחד עם משרד הביטחון והמשרד לביטחון הפנים לקדם מוכנות לאומית לסוגיית הרחפנים. רה"מ נתניהו כבר פנה למדינות אחרות שעומדות מול אותה בעיה".