הריסת בית המחבל שרצח את מיכאל מרק (צילום: דו"צ, חדשות)
חיילי צה"ל מתכוננים להריסת בית מחבל | צילום: דו"צ, חדשות

שר הביטחון אביגדור ליברמן הודיע הבוקר (ראשון) כי הנחה לבחון את הרחבת מדיניות הריסת בתי מחבלים, ולאפשר את ביצוע ההריסה גם בעקבות פיגועים שהסתיימו בפציעה קשה ולא רק ברצח. זאת בניגוד להנחיה המקובלת היום, לפיה כוחות הביטחון הורסים את בתיהם של מחבלים שרצחו אזרחים בלבד.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

ההנחיה החדשה של ליברמן הגיעה בימים האחרונים ליועץ המשפטי של מערכת הביטחון ולצה"ל, ובשלב זה הרעיון נבדק. שר הביטחון הסביר את המניע להנחיה החדשה בכך ש"אין הבדל בין פיגוע שהסתיים ברצח, לבין פיגוע שהסתיים בפציעה קשה. בשני המקרים בתי המחבלים חייבים להיהרס".

לדברי ליברמן, "המאבק בטרור דורש מאתנו להיות נחושים ולפעול בדרכים שונות וביד קשה כלפי מי שמנסים לפגוע בנו, המבצעים ושולחיהם. הריסת בתי מחבלים שביצעו מעשי רצח היא כלי אפקטיבי מוכח במאבק בטרור ובהרתעה של כאלו המתכננים לבצע פיגועים". עוד הוסיף השר כי "כחלק מהמאבק הבלתי מתפשר הזה, אני סבור שצריך להרוס גם בתי מחבלים שביצעו פיגועים בהם הייתה פציעה קשה של אזרחים".

בניגוד לטענת ליברמן, ועדה שמינה משה (בוגי) יעלון בעשור הקודם לבחינת מדיניות הרס הבתים בשטחים, דווקא המליצה להפסיק את ההריסות. בראש הוועדה עמד האלוף אודי שני, ומסקנותיה העלו כי מדיניות זו אינה מגשימה את מטרתה - הרתעת מחבלים מביצוע מעשיהם בשל החשש לבית משפחתם. למעט מקרים מועטים, קבעה הוועדה, ההרתעה אינה אפקטיבית ואינה שקולה לשנאה שהצעד מעורר בקרב הפלסטינים.

בשלב זה לא ברור גם אם ההנחיה החדשה של ליברמן יכולה לצלוח את המשוכות המשפטיות. בג"ץ אסר להרוס את בתיהם של מחבלים שלא היו מעורבים במעגל הראשון של רצח אזרחים במהלך פיגועים, ועל כן הריסת בתי מחבלים שפצעו אזרח ולא רצחו אותו עשויה לעבור קשיים עד שתאושר.