"עסקת הטילים עם הודו תתקיים"
שיגור טיל ספייק, ארכיון | צילום:

דיווחים בהודו על ביטול עסקה ביטחונית עם ישראל בשווי כחצי מיליארד דולר: כלי תקשורת במדינה דיווחו היום (שני) כי משרד ההגנה החליט לבטל עסקה עם חברת "רפאל" במסגרתה היה אמור לרכוש כ-8,000 טילים נגד טנקים מסוג "SPIKE" ו-300 משגרים. הסיבה: רצון לחזק את התעשיות הביטחוניות במקומיות. גורם המעורה בעסקה אמר כי לביטולה עלולות להיות השלכות על הביקור הצפוי של נתניהו בהודו בינואר.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

גורם בהודו, שמכיר היטב את פרטי העסקה, אומר שכדי להוציא אותה לפועל חברת רפאל התחייבה להקים מפעל הרכבה מקומי כדי לספק עבודה בהודו. הדברים היו לקראת חתימה, אבל בעקבות לחץ גדול של תעשיות ביטחוניות מקומיות ושל משרד ההגנה ההודי, הם החליטו לבטל את העסקה כדי לתעדף את התעשיות המקומיות.

מודי ונתניהו, ארכיון (צילום: לעמ)
נתניהו ומיד, ארכיון | צילום: לעמ

לדברי הגורם, בצבא ההודי כבר מותחים ביקורת על החלטת משרד ההגנה, כי שם יודעים שייקח זמן רב עד שיקבלו טילים מתוצרת עצמית, בניגוד לטילים של רפאל - שכבר הוכיחו את יכולתם המבצעית. הוא הדגיש עוד כי ביטול העסקה יכול להעיב מאוד על הביקור המתוכנן של נתניהו בינואר הקרוב בהודו - ביקור גומלין לזה של ראש הממשלה מודי בחודש יולי האחרון בישראל.

גורם ברפאל אמר כי "לא ידוע לנו באופן רשמי על כל שינוי בהחלטה. מערכת טילי ה-'SPIKE', הנמצאת בשימוש בכ-26 מדינות, נבחרה בהודו לאחר תהליך ארוך ומתמשך, שבמסגרתו נבחנה ועמדה בהצלחה יתרה מול מגוון רחב של תרחישים". הוא הוסיף כי "לאחר סיום המשא ומתן אף הקמנו, יחד עם חברת קליאני וחברת BDL, תשתית ייצור, והחל תהליך העברת ידע וייצור כחלק מתנאי make in India. רפאל ממשיכה בשלב זה לפעול כרגיל על פי התכנית".

העסקה המתוכננת - בהיקף 550 מיליון דולר

המגעים לעסקה החלו כבר בשנת 2014 אך הושלמו רק בשנה שעברה לאחר שהצדדים התקשו להחליט על תג מחיר משותף. על פי תנאי העסקה, הודו אמורה הייתה לרכוש מ"רפאל" טילים נגד טנקים מסוג גיל המכונים "SPIKE" בשווי כולל של 550 מיליון דולרים. מדובר במערכת נישאת המיועדת לפגוע בטנקים, והחידוש בה היא שהיא ננעלת על המטרה עוד לפני שיגור הטיל.

"מועצת הרכישות הביטחוניות (של הודו) העדיפה לרכוש את המערכת הישראלית, בהמשך לכך שהביטחון הלאומי שלנו הוא בראש סדר העדיפויות של הממשלה", אמר אז המקור הביטחוני לסוכנות רויטרס. "נפעל להאיץ את הרכישות ולשפר את החלקים הפגיעים יותר בצבא שלנו ללא דיחוי".

ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי, שביקר השנה בישראל במסגרת ההתקרבות בין המדינות, קיבל את ההחלטה כחלק ממדיניותו לחזק את הצבא של המדינה השנייה באוכלוסייתה בעולם, לנוכח המתיחות הנמשכת בין הודו לפקיסטן ומחשש להתלקחות מחדש של סכסוך הגבולות של הודו עם סין העממית.