בעוד פחות משבועיים ינחתו בבסיס חיל האוויר בנבטים שני מטוסי ה-f-35 "אדיר" הראשונים ובעקבותיהם, בהפרש של חודשים בודדים, יגיעו גם יתר המטוסים החמקנים. סך הכל 50 מטוסי קרב מתקדמים יקלטו בצה"ל עד שנת 2021 וירכיבו שתי טייסות. "המטוס הזה אומר שהעתיד כבר כאן", אמר ראש מטה חיל האוויר תת אלוף טל קלמן.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

פרויקט ההצטיידות במטוס החדיש החל לפני למעלה מעשור מתוך הבנה שזהו מטוס העתיד (מטוסי דור 5) היחיד המיוצר כיום. במסגרת ההכנות לקלטית המטוסים החלו בבניעה של מתקנים קרקעיים רבים, וחדרי סימולציה מיוחדים המיועדים ללימוד הטייסים וצוותי הקרקע כיצד לתפעל את המטוס.

בחיל האוויר מגדירים את קליטת המטוס כמהפכה של ממש וכקפיצת מדרגה שלא הייתה כמותה בחיל מזה 40 שנה, עת הגיע מטוס הF-15 לארץ. מטוס ה"אדיר" אמור לא רק לפגוע במטרות ולאסוף מודיעין בעומק שטח האויב, אלא לנהל מערכה שלמה מהאוויר. על המטוס מורכבים חיישנים וסנסורים רבים המסוגלים לקבל מידע רב מהשטח בו הם טסים. מערכות המידע שבו מאפשרות להעביר ולקבל נתונים מהקרקע בזמן אמת ובאופן מוצפן, ובמקביל יכולות החמקנות שלו מגבירות משמעותית את השרידות שלו.

"לתקוף במקומות שלא יכולנו" האדיר
"לתקוף במקומות שלא יכולנו" האדיר | צילום:

"המטוס יפגע במטרות לפני שהן יראו אותו"

מטוס הקרב החדיש בנוי בטכנולוגיה חמקנית המונעת ממכ"מים ומערכות גילוי לזהות אותו בזמן הטיסה. "המטוס הזה יראה ויפגע במטרות, לרבות בסוללות נגד מטוסים, לפני שהן יראו אותו", הסביר סגן אלוף י', מי שיהיה מפקד טייסת "האדיר" הראשונה. "את המטוס הזה קנינו כדי לתקוף במקומות שלא תמיד אנחנו יכולים לתקוף בהם, והמטוס הזה יודע לעשות את זה מצוין, לשם אנחנו מכוונים כשאנחנו קולטים את המטוס הזה".

"האדיר יאפשר לחיל האוויר לעשות משימות שהמטוסים שלו לא יודעים מבחינת איכות או כמות", הוסיף תת אלוף קלמן. "זאת פריצת דרך בתחום כי זה מאפשר לנו לבצע עוד משימות ולעבוד בו זמנית בזירות נוספות, בעידן של היום זו תוספת משמעותית".

מטוס החמקן המתקדם (צילום: אתר חיל האוויר, חדשות)
"פריצת דרך" האדיר ינחת בעוד שבועיים | צילום: אתר חיל האוויר, חדשות

היות שמדובר במערכת נשק מהמתקדמות והחדשניות בעולם, נאלץ חיל האוויר לשינויים מרחיקי לכת במערך הטיפול הקרקעי. קורס טכנאי המטוסים של חיל האוויר כבר שונה והותאם כדי ללמד את החיילים הצעירים את הטיפולים המתאימים למטוס הקרב החדש.

גם קורס הטייס היוקרתי של חיל האוויר יעבור ככל הנראה שינויים שנועדו להכשיר את אנשי צוות האוויר להתמודד עם הדרישות והיכולות המיוחדות שנדרשות כדי להטיס את המטוס החדיש בבטחה. עד כה טייסים ישראלים לא הטיסו את המטוס, על פי הכללים של האמריקנים, רק לאחר הנחיתה בארץ יורשו הטייסים הישראלים להתחיל ולהתאמן עם המטוס.