עונשים מקלים
אחד הבתים שהושחת, הבוקר | צילום:

חשד לפשע שנאה באזור רמאללה: לפנות בוקר (שלישי) התקבל במשטרה ובמנהל האזרחי דיווח על השלכת רימונים לתוך בית פלסטיני בכפר ביתילו. במקום נגרם נזק, אך למרבה המזל המשפחה הפלסטינית ששהתה בבית - זוג הורים ובנם התינוק - לא נפגעו. האירוע נחקר כעת כמקרה של פשיעה לאומנית.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

כוחות ונציגי המנהל האזרחי הגיעו למקום בעקבות הדיווח, ומצאו כי נגרם נזק לשני בתים סמוכים: על גבי אחד מהם רוססה כתובת "נקמה ד"ש עצורי ציון". לתוך הבית השני הושלכו שני רימוני גז דרך חלון הבית שנופץ.

בבית שהו זוג הורים ובנם התינוק בן תשעה חודשים. "לשמחתנו, האירוע הסתיים ללא נפגעים", הדגישו במנהל האזרחי. חקירת האירוע הועברה למשטרת ישראל.

אב המשפחה סיפר הבוקר בריאיון לניב רסקין בגל"צ כי "זאת הפעם השנייה שזה קורה בבניין הזה - לשכנים שרפו אוטו". לדבריו, "ב-1:30 בלילה באו מתנחלים ורשמו על הבית מבחוץ, שברו זכוכית וזרקו שני בקבוקי גז".

אחד הבתים שהושחת, הבוקר (צילום: אהוד אמיתון / TPS)
אחד מחלונות הבית שנופץ | צילום: אהוד אמיתון / TPS

בארגון "יש דין", שעוקב אחר הפשיעה באזור, הדגישו כי ישנה עלייה במספר העבירות המבוצעות בתוך הכפרים הפלסטיניים. בין אוגוסט 2014 לאוגוסט 2015 תיעד הארגון 44 אירועים בתחומי היישובים הפלסטיניים, ולדברי אנשי הארגון "לאירועים אלה השפעה מרחיקת לכת על קורבנות העבירה ועל שכניהם ובבני משפחתם החשים חסרי אונים". עוד טענו כי רק ב-7.3% מתיקי החקירה של פגיעה מצד ישראלים ברכוש פלסטיני שנפתחו בעשור האחרון הוגשו כתבי אישום, בעוד 85% מהתיקים נסגרו.

במחנה הציוני גינו את המעשה בכפר ביתילו והבהירו: "טרור הוא טרור הוא טרור". עוד הוסיפו במפלגה כי "יש לתפוס ולהעניש את המחבלים שפגעו הבוקר בבית בכפר פלסטיני. אנו מחזקים את ידי אנשי כוחות הבטחון בכלל והשב"כ בפרט על עבודתם הבלתי פוסקת להגן על אזרחי ישראל, ומצפים שגם ראשי ממשלת הימין-ימין נתניהו ובנט יגנו בכל פה את ההתקפות הפרועות וההסתה נגד אנשי שירות הבטחון והעומדים בראשו".

חדר הבית שהוצת (צילום: אהוד אמיתון / TPS)
חדר הבית שהוצת | צילום: אהוד אמיתון / TPS

נחקר בפרשת דומא משחזר: "לא נתנו לי לישון"

האירוע הנוכחי מגיע ככל הנראה על רקע חקירת החשודים ברצח שלושה מבני משפחת דוואבשה בכפר דומא - חקירה שזכתה בימין לכינוי "עצורי ציון". בשב"כ טוענים להתקדמות משמעותית בפרשה שאף תאפשר הגשת כתבי אישום, אך במקביל נמשכת הביקורת על התנהלות השב"כ בפרשה.

אמש פורסמו ברשתות החברתיות איומים על חייו של שופט בית משפט השלום בפתח תקווה ארז נוריאלי, שדן בעניינים של חלק מהחשודים בפרשת הטרור היהודי ואף האריך את מעצרם. בעקבות האמירות הקשות נגד השופט, שהוגדר כ"בוגד" על ידי פעילים מהמין, הוצבה שמירה על ביתו.

ההחלטה על הגברת האבטחה התקבלה גם בעקבות המסרים האלימים ברשת וגם בעקבות מידע מודיעיני. גם אמש הפגינו פעילי ימין מול ביתו של השופט, הניפו שלטים כגון "שופט חסר לב", "נאצי" ו"ציוני ארור".

אמש העניק י', אחד העצורים, ריאיון בלעדי לחדשות 2 בו סיפר על מאחורי הקלעים של החקירה. י', בן 24, עלה מברית המועצות לבדו. אתמול הוא שוחרר למעצר בית באזור השפלה. לדבריו לאחר מספר ימי חקירה שבהם שתק, הבהירו לו החוקרים שהוא עצמו אינו חשוד ברצח, אולם להערכתם הוא מחזיק במידע על מי שיכולים לעמוד בימים הקרובים בפני כתבי אישום. הוא טען שחלק ניכר מהחקירות כללו גם אמצעים פיזיים של טלטולים וסטירות.

בית המשפחה השרוף בדומא (צילום: Miriam Alster/FLASH90, חדשות)
הצתת הבית בכפר דומא | צילום: Miriam Alster/FLASH90, חדשות

"מהרגע שהגעתי לחקירה, חקרו אותי בסביבות שש פעמים, כמעט לא נתנו לי לישון", טען י'. "מה שאני זוכר שהיה זה חקירות ארוכות, במשך שלוש ארבע שעות, עם רגליים קשורות מאחורי הכסא שמחובר לרצפה. הם בעטו בי ברגליים, סטרו לי, הרימו לי את הראש בכוח, טלטלו אותי".

משב"כ נמסר בתגובה: "לנוכח האיום הביטחוני המשמעותי הנשקף מפעילותם בשטח של חברי ההתארגנות והחובה לסכל מבעוד מועד את כוונתם להמשיך ולבצע פיגועי טרור חמורים העלולים להוביל לפגיעות בנפש, נעצרו לחקירה מספר פעילים מרכזיים בהתארגנות הטרור, ואלה נחקרו באופן אינטנסיבי. שירות הביטחון הכללי הינו ארגון ממלכתי וכל פעולותיו מבצוצעות על פי דין. חקירות השב"כ מתנהלות בהתאם להוראות החוק והפסיקה ונותונות ללפיקוח היועמ"ש, פרקליטות המדינה ובתי המשפט".

בתגובה לטענות נגד שב"כ, פנתה שרת המשפטים איילת שקד לראש הממשלה נתניהו לכנס דיון דחוף בוועדת השרים לענייני השב"כ, שם היא מבקשת לברר אם הטענות נכונות ששב"כ משתמש בסטירות ובטלטולים. קריאתה של שקד מבוססת על פסיקת בג"ץ משנת 1999, לפיו שימוש באמצעים אלימים בחקירות מותר רק במקרים של 'פצצות מתקתקות' ולא בחקירת אירועי עבר.