איך בכירי מערכת הביטחון לשעבר ממליצים לבלום את גל הטרור? הרמטכ"לים לשעבר גבי אשכנזי, דן חלוץ ובני גנץ - יחד עם ראש השב"כ לשעבר יובל דיסקין - נפגשו היום (שישי) ודנו במצב הביטחוני. הבכירים הסכימו כי הצמרת המדינית צריכה לפעול להרגעה לצד צעדי בלימה בשטח - והזהירו מהסלמה נוספת. גם סביב התנועה האסלאמית הייתה תמימות דעים: "צריך להוציא את ההסתה שלהם מחוץ לחוק".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק 

"המציאות היא שיש גל של טרור, היה כזה לפני כשנה ויש אחת לכמה זמן", הסביר ראש השב"כ לשעבר דיסקין. "האם זה יהפוך למה שאנחנו אוהבים לקרוא אינתיפאדה? זה מאוד תלוי מה אנחנו נעשה ומה ההנהגה הפלסטינית תעשה. אני חושב שפה צריך הרבה שיקול דעת. לא להתלהם, לא לאפשר לטרור להצליח בשום מקום. זה לא קל עם הטרור של הבודדים אבל התפרצויות כאלה הן לא תופעה חדשה - היו תקופות הרבה יותר קשות מהתקופה הנוכחית".

דיסקין הוסיף כי "אין גוף מודיעין בעולם שיכול להיכנס למחשבות של האנשים ולכן אי אפשר לבלום מקרה בו אדם מחליט לקחת את המברג שלו ולצאת ולדקור את היהודי הראשון שהוא רואה. הבלימה היא על ידי תגובה בשטח ועל ידי הרגעת המצב".

"איפה שיש פיגוע צריך לטפל ביד הכי קשה ומחבל צריך לנטרל ולהרוג ולא לחשוב פעמיים, בטח כל זמן שיש לו אמצעי וכוונה לפגוע באנשים - על זה אין ויכוח", הוסיף דיסקין. "בתקופות של מתח ביטחוני טוב שאזרחים יישאו נשק ובלא מעט אירועים אזרחים מצליחים לנטרל ולהכיל אירועים מהר ולמנוע התרחבות לכן אני לא נגד זה. מצד שני, אם זה יבוא עם אווירה של אצבע קלה על ההדק זה בעייתי. החוק לא מתיר כל כך בקלות אצבע על ההדק, אז ראשי העיר צריכים להיזהר לא לסבך את האזרחים".

מואשם ב-4 ניסיונות לרצח. זירת האירוע בדימונה
"להימנע ממעגל נקם". פיגוע הנקמה בדימונה, | צילום:

"הציבור צריך למלא הוראות ולהימנע מהיסטריה"

ראש השב"כ לשעבר אמנם קרא לאזרחים לשאת נשק ולהיערך, אך קרא לזהירות ולמניעת שפיכת דמים מיותרת: "הדבר שהכי גורם להידרדרות הכי מהירה הוא שאזרחים מתחילים להיהרג ואז מתחיל מעגל הנקם". דיסקין הזכיר כי בשל יחס ההרוגים, שעמד בשלב מסויים על 15 הרוגים פלסטינים על כל הרוג ישראלי, הוביל בין השאר להתמשכות האינתיפאדה השנייה לשנים רבות של מתיחות.

הרמטכ"ל לשעבר בני גנץ אמר כי האזרחים צריכים להפגין עירנות כפי שהיה במבצע צוק איתן - "למלא הוראות כמו שעפים טילים. הציבור הוא חלק מהמאבק גם אם הוא דרוך ומודאג - שיפעלו בשיקול דעת ולא ישלפו אקדחים ויהרגו סתם אנשים. צריך לצנן את האווירה, מנהיגים משני הצדדים. מהצד שלנו אני רואה שמנסים להרגיע". גנץ קרא לציבור להימנע מהיסטריה והדגיש כי עיקר הבלימה תלויה במנהיגים.

אשכנזי טען כי "חלק מהצעדים שננקטים בצד שלנו פועלים לכיוון הרגעה, מצד שני הניסיון מלמד שלא ניתן להשתלט על כל אירוע. האווירה והמציאות מאוד רגישה, צריך כבוד משני הצדדים, כולל השתלטות על גורמים קיצוניים. לפעמים מקרה קיצון יכול לדרדר את המצב. השאלה הבסיסית חוזרת להנהגות - כשהם מבינים שהדרדרות לא משרתת אף אחד, יהיה אפשר להכיל את הדבר הזה".

בכירי מערכת הביטחון דיברו במפגש שנערך לרגל ציון 409 חללי צה"ל הדרוזים ביוזמת תא"ל במיל' אמל אסעד, לקראת אירוע עמותת "בשביל הבנים" שיתקיים בסוף החודש.