זירת תקרית הירי בי-ם, אמש (צילום: מדברים תקשורת)
זירת תקרית הירי בי-ם, אמש | צילום: מדברים תקשורת

התקרית הקשה שלשום (רביעי) בירושלים בה נורה למוות תלמיד הישיבה שמחה חודדטוב, לאחר שהתעמת עם חיילים ונחשד כמחבל, מצטרפת לאירועים נוספים שבהם טעות בזיהוי הובילה להרג אדם חף מפשע. המתיחות הביטחונית גורמת לערנות שיא של כוחות הביטחון, ובצידה לעתים הפעלת כוח מופרז שלא לצורך.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

במרבית המקרים התגובה המהירה של אנשי הביטחון הוכחה כחיונית וכמצילת חיים. כל עוד היה מדובר בהרג מחבל שביקש לפגוע באזרחים הדיון נותר בשוליים, אך השילוב של יד קלה על ההדק עם טעויות בזיהוי שגרמו למות חפים מפשע עוררו דיון ציבורי סוער.

"בוא לא נאמר ישר 'יד קלה על ההדק'", אמר לחדשות 2 Online קצין בכיר במשטרת ישראל הבקיא בפרטי האירוע האחרון בירושלים. "ישנם מקרים שבעינינו הם בעייתיים. מבחינתנו, כל אדם שאוחז בנשק יש לו אחריות כבדה, כשהוא מגיע להחלטה ליטול חיים אין דרך חזרה".

"כל ויכוח יכול להיראות אירוע חבלני". צור (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
"כל ויכוח יכול להיראות אירוע חבלני". צור | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

"זה מחייב אותו 20 אלף פעם לראות שהשימוש הוא בצורה נכונה, יעילה ומקצועית", הדגיש קצין המשטרה. "צריך לזכור שאנחנו עובדים במתארים אורבניים. אלו מקומות שאתה יכול לגרום יותר נזק מתועלת".

עוד הוסיף הבכיר כי "זו תקופה רגישה מאוד. כולם במתח, כל ויכוח או קטטה אקראית יכולים להיראות כאירוע חבלני. זו עת לגלות ערנות גדולה, האחריות פה כבדה מאוד, אנחנו פרוסים בכל הארץ ומטפלים מידית בכל אירוע".

חשוב להדגיש שמחקירה ראשונית של האירוע עולה כי החייל שירה למוות בשמחה חודדטוב פעל כנדרש - הוא הגיב בירי רק לאחר שהיה משוכנע כי מדובר במחבל ולאחר שחודדטוב ניסה לחטוף את נשקו של חברו, ועשה זאת מהנשק האישי שלו ולא מהנשק האוטומטי.

"יהיו טעויות, אנחנו במצב נפיץ"

השאלה ששואלים כעת במשטרה היא האם קדם לירי מאבק. במידה וכן, אולי ניתן היה להבחין כי חודדטוב לא היה חמוש וכך למנוע את האסון. עדויות נוספות מעידות על כך שהצעיר התנהג בצורה משונה בימים האחרונים, ובמיוחד בנסיעה שקדמה לאירוע הטראגי.

"זה מחיר שאנחנו משלמים, אנחנו נמצאים בסיטואציה מאוד מורכבת. יהיו טעויות, אנחנו במצב נפיץ, יקרה גם בעתיד שאנשים יזהו לא נכון ויפעלו לא נכון", אמר ניצב בדימוס וח"כ לשעבר דוד צור. "עם זאת, יש מה לעשות - חידוד של הוראות פתיחה באש וסינון של כוחות מיומנים לאירועים כאלו. לא הייתי חסיד של הכנסת חיילים לנקודות חיכוך וממשק עם אזרחים. זו עבודה לשוטרים ולמג"ב, זה מצריך מיומנות. החיילים הם יותר בפוקוס של אויבים, של עוינים, ופחות בעבודה מול אוכלוסייה אזרחית, אבל זה יכול לקרות גם לשוטרים במתח הקיים".

ניצב בדימוס עמית (צילום: חדשות 2)
"אסור להיבהל מתקלה או שתיים". עמית | צילום: חדשות 2

גם מפקד מחוז ירושלים לשעבר ניצב אריה עמית מאמין שהיד אינה קלה על ההדק. "ללא כל ספק זה מחיר שאנחנו משלמים", הוא אמר. "אנחנו רואים את זה במבחן התוצאה, זה לא המקרה הראשון ולדאבוני זה גם לא יהיה האחרון, אבל אין ברירה אלא לשלם אותו".

"אנחנו נמצאים בתקופה שכולנו מתוחים", הסביר עמית. "אסור להיבהל מתקלה אחת או שתיים. בסך הכל עד כה אנו רואים שמעורבות, גם של אנשי הביטחון וגם של אזרחים, הובילה לכך שהמחבל נוטרל עד נהרג. כאשר הטעות נעשית על ידי כוחות ביטחון זה יותר מטריד אותי כי זו תקלה מקצועית".

"הלוואי שהייתי יכול להגיד שכולם בוגרי ימ"מ, אבל אני גם מאוד לא אוהב את הרעיון שחיילים מציפים את הרחובות", הוסיף עמית. "בניגוד למה שחושבים זה לא משרה ביטחון אלא יוצר יותר פאניקה. חלק נוסף בבעיה היא שהציבור לחוץ מאוד וכך גם כוחות הביטחון. לדעתי למנהיגות יש חלק בזה, היא לא עושה עבודה טובה כדי להרגיע את הציבור".

"יותר נשקים יעלו את רמת הביטחון"

כחלק בלתי נפרד מהדיון עולה החשש שלאור ההקלות האחרונות באישור רישיונות הנשק, יגברו האירועים בהם ישנו שימוש מופרז בנשק, או טעויות בזיהוי. על כך אומר קצין בכיר במשטרת ישראל: "באופן טבעי ככל שיש אוחזי נשק בקרב הציבור, אתה מקווה שמי שקיבל רישיון יפעל באחריות. השימוש בנשק הוא רק כשאין שום אמצעי אחר ואתה חייב להשתמש בנשק כדי לנטרל, וגם פה רק בסכנת חיים ברורה, ודאית ומוחשית".

"אבל ברגע שנטרלת, האירוע נגמר", הדגיש הקצין. "פה נעצר הכל. אין צורך בשימוש נוסף, אין את הבעיטות אחרי זה - האירוע נגמר. המחוקק קבע בצורה ברורה, לאדם, קמה לו החפות והזכות לעשות את הכל כדי להציל את חייו ואת חיי אחרים, אבל הכוונה היא למנוע, לנטרל ולא להרוג".

ניצב בדימוס דוד צור סבור שהקריאה לאזרחים לשאת נשק בצורה מבוקרת היא נכונה. "הרגולטור יקבע את הזכאות", הוא ציין. "אפשר להקל בקריטריונים לרישיון אבל במקביל להחמיר בכשירות, לראות שהמבקש הוא כשיר לשאת נשק, בדגש על הכשירות הנפשית".

ניצב בדימוס אריה עמית תומך גם הוא במהלך ואומר כי הביקורת נגדו לא מוצדקת. "כל הצעקה סביב רישיונות הנשק, זה סיפור של פאניקה של כל מיני ארגונים שצועקים עד לשמים", הוא טען. "אם תבדוק, תראה שרוב מקרי הרצח במשפחה הם בנשק צבאי, בסכין או בגרזן או בכלל נשק של מאבטחי חברות פרטיות. מקרים בודדים בלבד הם של נשק פרטי ברישיון. יותר נשקים בידי אנשים מיומנים רק יעלו את רמת הביטחון".