בני משפחת דוואבשה שנרצחו (צילום: חדשות)
בני משפחת דוואבשה שנרצחו | צילום: חדשות

זו ההתפתחות הדרמטית בחקירת הטרור היהודי: כוחות הביטחון עצרו בימים האחרונים מספר צעירים החשודים במעורבות ברצח שלושת בני משפחת דוואבשה - הפעוט עלי בן השנה, האב סעד והאם ריהאם - בכפר דומא. החשודים נעצרו באמצעות צו מנהלי והועברו לחקירה. הרצח של בני משפחת דוואבשה עורר זעם רב ברשות הפלסטינית, שאף פנתה לבית הדין הבינלאומי בהאג בדרישה לחקור את פשע השנאה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

היום (חמישי) הותר לפרסום כי בימים האחרונים נעצרו לחקירה על-ידי גורמי הביטחון צעירים, החשודים בהשתייכות להתארגנות טרור יהודית ובביצוע פיגועי טרור. "במסגרת חקירות אלה נבדקים חשדות קונקרטיים סביב הפיגוע הקשה שארע בכפר דומא". החקירה מתנהלת תוך שיתוף פעולה בין שירות הביטחון הכללי, משטרת ישראל ופרקליטות המדינה. חלק מפרטי החקירה עדיין אסורים לפרסום בשלב זה.

בית המשפחה השרוף בדומא (צילום: Miriam Alster/FLASH90, חדשות)
הצתת הבית בדומא | צילום: Miriam Alster/FLASH90, חדשות

משפחת דוואבשה על ההתפתחות: "רוצים שיתפסו את מי שעשה את זה"

חוסיין דוואבשה: "אני לא מסוגל לראות את הפרצופים של החשודים"

חוסיין דוואבשה, סב המשפחה שנספתה כמעט כולה בפיגוע מספר כי הוא במצב מאוד קשה וכי הידיעה על מעצר החשודים במעשה לא משפרת את מצב רוחו. "אני גמור, היו צריכים לתפוס אותם כבר לפני ארבעה חודשים ועכשיו הם כבר היו צריכים להיות בכלא", טען הסב.

"אני לא יכול להיות שמח, המצב שלי על הפנים", אמר חוסיין בעצב. הוא הוסיף כי הוא כועס מאוד ולא מסוגל להסתכל על התמונות של החשודים ברצח. "אני לא יכול להסתכל על הפרצופים של הפושעים האלו. זה ממש קשה כי אתה מסתכל על אנשים שאתה לא יכול לעשות להם כלום".

הסב שאיבד את ביתו, חתנו ונכדו בפיגוע ביקר בחריפות גם את השב"כ וטען כי אילו היו מתנהגים לטרור היהודי כפי שהם מתנהגים לטרור הפלסטיני הרצח הנורא היה יכול להימנע.

בנוסף לביקרות זו, מספר חוסיין כי עד עכשיו הוא לא קיבל הודעה מאף גוף רשמי לגבי זהות הרוצחים של בני משפחתו. "עד עכשיו אין כלום, אני רוצה שיפרסמו את זהותו של כל מי שנתפס. אני לא קיבלתי מאף אחד תשובה אם אכן מדובר במי שרצח את המשפחה שלי".

עורכי הדין טענו: "העלימו את החשודים ומנעו מהם ייצוג"

עו"ד איתמר בן גביר, המייצג את אחד החשודים בפרשה, אמר בתגובה לפרסום המעצרים: "המשטרה והשב"כ פוגעים באופן מהותי בזכויותיו של מרשי". לדברי בן גביר, "לאט לאט אנחנו הופכים להיות כמו ארגנטינה. לא מאפשרים לראות אותו , לא מביאים אותו לדיונים בבית המשפט, מסתירים אותו במרתפי השב"כ וזאת לאחר שהסתבר שבמהלך מעצרו הוא הוכה והותקף. ככה לא מנהלים משטר דמוקרטי".

עו"ד ציון אמיר, המייצג קטין שנעצר בפרשה, הוסיף: "קשה מאוד למצוא הצדקה למניעת פגישה עם עו"ד ביחס לעצור, ודאי לעצור קטין, כאשר אינך יודע דבר וחצי דבר על מהות החשדות, על כיצד נראה בכלל הלקוח שלך, כאשר הפרשה נמצאת תחת מעטה של ערפל מוחלט. העצור בנסיבות כאלה מבודד מהעולם ומנותק לחלוטין מכל קשר עם אחרים, לא משפחה, לא הורים ולא עו"ד, ויש בכך פגיעה קשה בלתי מידתית ובלתי נסבלת בזכותו של אדם להליך הוגן וזכותו להיוועץ עם עורך דינו. צריך להביע דאגה וחשש שפגיעה כזו חמורה יכולה להביא לעיוות דין. אני מציע להיות זהירים בהצהרות וקביעות בטרם עת. אני מצוי שנים רבות בהליכים מהסוג הזה והתמודדנו בעבר עם מעצרים כאלו שבסופם עמדת השב"כ לא התקבלה והחשדות הופרכו".

תג מחיר. "משרתים את שונאי ישראל" (צילום: יוסף דירייה, בצלם)
כתובת הנאצה שרוססה במקום | צילום: יוסף דירייה, בצלם

עו"ד חי הבר, המייצג את אחד החשודים, הוסיף: "לאחר שמונה ימים בהם מרשי מצוי עצור מבלי שראה את עורך דינו או את בני משפחתו, ואף שופט, הותר לציבור לדעת כי במדינה המתיימרת להיות דמוקרטית ניתן הלכה למעשה 'להעלים' אנשים מבלי שאף גורם יוכל לבקר את פעילות גורמי החקירה. אני סבור כי ככל שהתמונה תתבהר ניתן יהיה להבין כי הודעות של רשויות החקירה בדבר התקדמות בחקירה כזו או אחרת הן חסרות אחיזה במציאות".

עו"ד עדי קידר, המייצג חלק מן העצורים, הסביר כי בשלב זה "אין לנו אפשרות להתייחס עניינית לחשדות והראיות שיש או אין כנגד החשודים. מה שכן ניתן להגיד בצורה ברורה ומדוייקת הוא שבמהלך השבוע האחרון מדינת ישראל באמצעות כל ראשי רשויות אכיפת החוק, שב"כ, משטרה, פרקליטות וגם בתי המשפט, עשו יד אחת, ובמהלך כל השבוע הזה נעשו הפרות חוק והפרת זכויות אדם מהמדרגה הראשונה, והכשירו כל שרץ אפשרי כדי לאפשר את החקירה הזו. ברגע שיוסר צו איסור הפרסום באופן מלא, ולא משנה מה יהיו תוצאות החקירה, התמונה שהציבור יראה היא תמונה מדאיגה מאוד לגבי רשויות אכיפת החוק ומערכת המשפט".

הלווייתו של עלי דוואבשה (צילום: רויטרס)
הלווייתו של עלי דוואבשה | צילום: רויטרס

אלמונים השליכו בקבוק תבערה - ונמלטו

הלילה נמתחה ביקורת חריפה על ההתנהלות האיטית של ישראל בפרשה: ניקולאי מלאדנוב, המתאם המיוחד של האו"ם לתהליך השלום במזרח התיכון, טען כי החקירה "לא מתנהלת במהירות הרצויה". הוא קרא לרשויות בישראל לפעול במהירות להבאת האחראים לדין.

שלושת בני משפחת דוואבשה נהרגו כאשר אלמונים השליכו בקבוק תבערה לעבר הבית בחודש יולי: מותו של הילד עלי נקבע במקום. האב והאם פונו תחילה על ידי הסהר האדום אך בעקבות מצבם מסוק צבאי פינה את האב לסורוקה ואת האם והילד לתל השומר - שם ניסו להצילם אך הם מתו מפצעיהם לאחר מספר שבועות. אחיו של עלי, אחמד בן הארבע, שרד את השריפה והחל בשיקום ממושך.

דומא (ארכיון) (צילום: FLASH 90)
באו"ם נזפו: החקירה מתקדמת לאט | צילום: FLASH 90

"מדובר בקבוצה קיצונית מאוד של יהודים"

בחודש נובמבר התייחס שר הביטחון משה (בוגי) יעלון להצתת בית משפחת דוואבשה, והבהיר כי ישראל פועלת נגד התשתית שהובילה לפיגוע. "הבנו מי הקבוצה שאחראית לפיגוע, אך עדיין איננו יודעים להצביע על שמות המבצעים", אמר. הוא הבהיר כי ישראל נקטה מאז בשורת צעדים נגד אנשי הארגון, בהם צווי הרחקה ומעצרים מנהליים.

"מדובר בקבוצה קיצונית מאוד של יהודים שרוצים שלטון הלכה והחליטו לעשות מעשה שהוא כבר לא רק פגיעה ברכוש פלסטיני, אלא גם פגיעה בנפש", הוסיף יעלון. "הצעדים שנקטנו מנעו פיגועים נוספים נגד ערבים". קצין בכיר אישר לאחרונה כי מספר פעולות טרור יהודי סוכלו בחודשים האחרונים.

התינוק עלי דוואבשה על רקע ביתו המוצת (צילום: חדשות)
הילד עלי דוואבשה והבית שהוצת | צילום: חדשות

בעקבות פשע השנאה החליט הקבינט לאשר צווי מעצר מנהליים נגד פעילים במחתרות היהודיות. בעקבות ההחלטה, שאושרה על ידי היועץ המשפטי לממשלה יהודה וינשטיין, נעצרו מספר פעילים וכוחות הביטחון פשטו על מאחזים ביהודה ושומרון בתקווה למצוא קצה חוט.

מתן חצרוני ועופר חדד השתתף בהכנת הידיעה.