יש את האמצעים להתמודד עם האיום (צילום: דובר צה"ל, חדשות)
ארכיון | צילום: דובר צה"ל, חדשות

במקביל להכרה ההולכת וגוברת בקיומו ובתכליתו, מושך אליו מערך הסייבר של צה"ל מדי שנה אלפי מתגייסים צעירים שחולמים להשתלב במערכי ההגנה והתקיפה באגף התקשוב והמודיעין.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

במרוצת השנים הפך השירות במערך הסייבר של צה"ל לאחד השיבוצים הנחשקים ביותר בקרב המתגייסים. הביקוש הרב, שרק הוסיף יוקרה לתפקיד, הפך את סיכויי הקבלה למערך לנמוכים מאוד, כאשר רק אחד מכל עשרה מועמדים אכן מתקבל ליחידה. במטרה להבין את גודל הביקוש לתפקיד, ניסינו במהלך החודש האחרון לעבור את אחד ממבחני הקבלה בשלב הסינון הראשוני. קל - הוא לא היה.

בשלב הראשון זומנו לבסיס אגף התקשוב שבצריפין, שם עברנו תדרוך מאחד ממפקדי הקורס "מגן בסייבר", שמטרתו להכשיר את החיילים לנטרל תקיפות סייבר מצד גורמים עוינים.

אלה השאלות
אלה השאלות | צילום:

לאחר התדרוך נדרשנו לגשת למבחן אמריקני המורכב מ-14 שאלות, כשהזמן שהוקצב למילויו הוא 4 שעות. נציין כי שלב זה משמש סנן ראשוני בתהליך המיון, וכי מרבית הנבחנים אינם עוברים אותו.

יש מי שלא מצליחים להשיב נכונה אף לא על שאלה אחת, בעוד שבודדים מצליחים להעפיל לשלב הבא בתהליך. נדגיש כי אנו דילגנו שלב אחד לפני המיון הראשוני, אך מעבר לכך לא נוכל לחשוף דבר על המבחן שהגשנו, למעט אולי וידוי על כך שאת מרבית התשובות פשוט ניחשנו.

המבחן ואני. עתידי לא בסייבר כנראה (צילום: חדשות 2)
המבחן ואני. עתידי לא בסייבר כנראה | צילום: חדשות 2

הצלחה במבחן אינה מהווה ערובה לצליחת המשך תהליך השיבוץ, הנמשך בריאיון אישי אצל ראש מחלקת הלוחמה האלקטרונית באגף התקשוב של צה"ל. תהליך המיון כולו יוצר את הרושם כי כל אחד מאנשי היחידה נבחר בקפדנות מדוקדקת, באופן כזה שיבטיח את התפתחותו במערך בהתאם ליכולותיו. המועמדים שזוכים להגיע לסוף התהליך הם בעלי הבנה בתחום המחשבים ובתחומי התוכן המשיקים לו, וניחנים ביכולות ניתוח וחשיבה גבוהים במיוחד.

"יש מאות ניסיונות לתקוף את צה"ל בשנה", מודה קצין בכיר באגף התקשוב. "בינתיים אין הצלחות גדולות, היכולות שלנו מאוד גבוהות. רוב התקיפות הם ספורדיות ולא מקצועיות, אך יש גם ארגוני טרור וצבאות שתוקפים".

התשובות
התשובות | צילום:

להלן חלק מהמבחן:

מושגים בסיסיים:

משתנה - שם כלשהו למקום בזיכרון, בו אנחנו יכולים לשמור ערכים. במהלך המשימות הינך יכול להשתמש בכל שם עבור המשתנים שלך, בלבד שיורכב מאותיות בלבד (לדוגמא 'AVI', 'X', 'MISHTANE').
פקודה - פעולה שמבצעת משהו מסוין, כפי שהוגדר עבורה (ראה פקודות בהמשך).
תוכנית - רצף של פקודות שמתבצעות אחת אחרי השנייה.

המשימה:

עליך לענות על שאלות 1 עד 4. בכל אחת מהשאלות עליך לכתוב תוכנית שמבצעת את הנדרש בכמות מינימאלית של פקודות.

פקודות אפשריות:
• _VALUE_SET - פקודה זו נועדה להכנסת ערך אל תוך שם משתנה מסוים. לפקודה צריך לתת שם של משתנה וערך (או ביטוי מתמטי שיורכב מהפקודות שיתוארו בהמשך). במידה וזהו השימוש הראשון במשתנה, הוא יווצר והערך שניתן יכנס לתוכו. במידה והמשתנה כבר קיים הערך יעודכן בהתאם.

• _('=', '<', '>')_IF - פקודה לבדיקה האם תנאי מסוים מתקיים. לפקודה צריך לתת שם של משתנה, לאחר מכן את אחד מהאופורטורים בסוריים, ולבסוף ערך להשוואה. הפקודה שתתבצע במידה והתנאי מתקקיים היא הפקודה שתבוא מיד אחרי פקודת ה-IF, ולאחר מכן הפקודות ימשיכו להתקיים כרגיל. במידה והתנאי לא מתקיים הפקודה המופיעה אחרי פקודת ה-IF לא תתקיים, ולאחר מכן הפקודות ימשיכו להתקיים כרגיל. דוגמה: 5 > IF X.

• _('=', '<', '>')_WHILE - פקודה לביצוע רצף פקודות מספר פעמים (מבנה דומה לפקודת ה-IF). כל עוד התנאי יתקיים, הפקודות לאחר פקודת ה-WHILE יתבצעו ברצף עד לפקודת ה-END, ולאחר מכן תהיה חזרה אל פקודת ה-WHILE. במדיה והתנאי בפקודת ה-WHILE אינו מתקיים, התוכנית תקפוץ ישר לפקודת ה-END.

• END - פקודה המסיימת את רצף פקודות ה-WHILE.

• _PRINT - פקודה המדפיסה את ערך המשתנה שניתן לה.

• פעולות מתמטיות אפשריות, ניתן להשתמש בהן בפקודת ה-VALUE (במקום ערך או משתנה אפשר להכניס ביטוי חשבוני, לדוגמה: 5+ SET X VALUE Y). אין להשתמש בביטוי חשבוני במשתנים שלא ניתן להם ערך קודם לכן.

- '+' - יחסר בין שני משתנים או ערכים
- '-' - יחסר בין המשתנה/ערך ראשון למשתנה/ערך שני.
- '*' - יכפיל בין שני משתנים או ערכים
- '/' - יחלק בין המשתנה/רך ראשון למשתנה/ערך שני. התוצאה שהפקודה תחזיר תהיה המספר השלם בלבד של תוצאת החילוק. לדוגמה: 7/2=3.

שאלות:

הדפס את כל המספרים מ-1 עד 10.
הדפס את כל המספרים האי-זוגיים בין 1 עד 20 בסדר יורד.
הדפס את 10! (מכפלת כל המספרים עד 10), ועוד סכום המספרים בין 1 ל-10.
הדפס את סכום סדרת פיבונאצ'י עד אשר המספר הבא בסדרה גדול מ-200.

התשובות:
1.
SET X VALUE 1
WHILE X < 11
PRINT X
END
2.
SET X VALUE 20
WHILE X> 0
SET Y VALUE X / 2
IF Y = 1
PRINT X
SET X VALUE X - 1
END
3.
SET X VALUE 2
SET Y VALUE 1
SET Z VALUE 1
WHILE X< 11
SET Y VALUE Y*X
SET Z VALUE Z+X
SET X VALUE X+1
END
SET Y VALUE Y+Z
PRINT Y
4.
SET X VALUE 0
SET Y VALUE 1
SET D VALUE O
WHILE Y <200
SET Z VALUE X+Y
SET D VALUE D+Z
SET X VALUE Y
SET Y VALUE Z
END
PRINT D

בסוף קורס ההכשרה מתפזרים החיילים בין חילות הים והאוויר, ואגפי המודיעין והלוחמה האלקטרונית באגף התקשוב. מסלול ההכשרה כולו נמשך כ-15 שבועות והוא מיועד לגברים ונשים כאחד.

ההכנה במסגרתו כוללת הכשרה לתפקידי מנטרים וחוקרי רשתות בתחום הסייבר ההגנתי, ומורכבת ממגוון רחב של תכנים מרתקים – בהם: מערכות תקשורת נתונים, System, חקירת מערכות ועוד. המועמדות לקורס מותנית במיון קדם צבאי, בסיווג ביטחוני ובהתחייבות בוגריו ל-18 חודשי קבע.

לפניות לכתב: Matanh@ch2news.tv