חוגג 17 שנים ל"שחרור". נסראללה (צילום: רויטרס)
רוצה הסלמה על אש קטנה. נסראללה | צילום: רויטרס

בניגוד לעבר, מאז מלחמת לבנון השנייה חיזבאללה נזהר מלקחת אחריות על פיגועים. היום נטל הארגון אחריות על הפיגוע בגבול הצפון בהודעה רשמית ברדיו "אל מנאר".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לראיית חיזבאללה, יש לו הרבה מאוד "חשבונות פתוחים" עם ישראל: בראייתו, הפגיעה הקטלנית בעימאד מורנייה, רמטכ"ל חיזבאללה ומספר 2 בארגון, נעשתה על ידי ישראל. כך גם הפגיעה בחסן לקיס, בכיר בארגון שנרצח בביירות ותקיפות שיירות הנשק מסוריה ומאירן לחיזבאללה שאיש לא לקח עליהן אחריות - אך הארגון האשים את ישראל בביצוען. איש חיזבאללה נהרג לאחרונה בטיפול באתר שהארגון הגדיר כ"מתקן מודיעין ישראלי".

חיזבאללה, העסוק רוב זמנו במלחמה בסוריה להצלת משטר אסד, זוכה לגינויים חריפים לא רק מהסונים בלבנון אלא גם מבעלי בריתו הנוצרים ואף מהעדה השיעית. לכן הוא מעוניין, אם כי בצורה מבוקרת, להחזיר את מעמדו כ"מגן לבנון מישראל" ולא "טובח הסונים בסוריה" כפי שנתפש בשנים האחרונות. לפיגוע בהר דב-חוות שבעא יש לגיטימציה די גבוהה בלבנון.

צפו בסיפורים המעניינים של 18.6 לאורך השנים (צילום: פלאש 90, חדשות)
אילוסטרציה | צילום: פלאש 90, חדשות

חיזבאללה הוא עדיין הכוח החזק ביותר בלבנון. גם בסוריה, רוב הקרבות שבהם השתתף נגד דאע"ש ואל נוסרה הסתיימו כשידו של חיזבאללה על העליונה. עם זאת, המחיר בנפגעים ששילם הארגון (מאות הרוגים ומאות פצועים) והמחיר הפוליטי פגעו קשות במעמדו בלבנון.

בארגון מעריכים: אחרי העימות בעזה - ישראל תהיה מדודה בתגובותיה

כאמור, חיזבאללה מעוניין בהפניית תשומת הלב ממלחמתו לצד משטר אסד בסוריה ובהתפתחויות השליליות שהביא על לבנון - כמעט מיליון פליטים סורים וכניסת ארגוני הג'יהאד הסוניים ללבנון. עם זאת, הוא לא מעוניין בהידרדרות למלחמה בהיקף מלא. החזית החשובה לו היא במזרח - בסוריה - ולא בדרום מול ישראל.

"זוכר שהיומ חשדות? זה הדבר", ידלין (צילום: קובי גדעון, פלאש 90)
עמוס ידלין | צילום: קובי גדעון, פלאש 90

הארגון מעריך שאחרי העימות הארוך בעזה ישראל תהיה מדודה בתגובותיה. יש כאן בפירוש כרסום מסוים בהרתעה הישראלית שהייתה חזקה מאד בשמונה השנים האחרונות מאז מלחמת לבנון השנייה. נוסף על כך, חיזבאללה מעוניין בהסטת תשומת הלב לתפקידו כ"מגן לבנון" אך לא בעימות בהיקף מלא.

הוא מקווה לשלוט בהסלמה ולהשאירה על אש קטנה. עם זאת, הוא חייב לזכור שכמו בעבר, ב-2006, וכמו לאחרונה בעזה, בקיץ 2014 - שני הצדדים לא רצו בעימות בהיקף מלא. בגלל טעויות מבצעיות או טעויות בהערכת תגובות הצד השני הם נגררו להסלמה והידרדרו לעימות בהיקף מלא.

כעת כולנו צריכים לקוות שנסראללה לא ייאלץ, כמו שעשה אחרי מלחמת לבנון השנייה, להודות שלא קרא היטב את תגובות ישראל למעשי ההתגרות שלו - חטיפת חיילים, הפעלת מטענים קטלניים או ירי רקטות.

עמוס ידלין הוא ראש המכון למחקרי ביטחון לאומי ו‏כיהן בעבר כראש אגף המודיעין בצה"ל.