כבר לא מסתפקים באבנים (ארכיון) (צילום: רויטרס)
"גדלים בפחד", עימותים במזרח ירושלים | צילום: רויטרס

הירי ביהודה גליק מתנועת נאמני הר הבית וסגירת המתחם אתמול בעקבותיו הביאו לשיאה את המתיחות הרבה שגם ככה שוררת בירושלים מאז רצח הנער מוחמד אבו חדיר. ההתפרעויות בשכונות הערביות לא מפסיקות ומבחינת הצעירים שיוצאים להתעמת עם כוחות הביטחון, המצב הנפיץ גם לא הולך להשתנות.

 רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

כתבת סוכנות הידיעות הצרפתית שוחחה עם נערים וצעירים ממזרח ירושלים ושמעה מהם על התסכול הגובר מ"הכיבוש הישראלי", ההשפלה במחסומים והאיום על מסגד אל אקצא.

הישאם, בן 14 משועפט שנולד בסביבות תחילת האינתיפאדה השנייה, חולם על התקוממות חדשה כדי שיוכל לקחת חלק בהגנה על אל אקצא. שמו של המסגד שממוקם בלב העיר העתיקה מהווה מושג מפתח עבור הישאם וחבריו, בסבב העימותים הנוכחי, כי המסגד הפך שוב למוקד הקונפליקט הישראל-פלסטיני בעיר.
מתחם הר הבית שבו מסגד אל אקצא מסמל לצעירים הערבים במזרח ירושלים את הכיבוש הישראלי והדיכוי שהוא מביא עמו.

צפו בדברי ראש הממשלה (צילום: רויטרס)
נכנסים ויוצאים מהכלא על בסיס קבוע | צילום: רויטרס

"כל הצעירים נכנסים ויוצאים מהכלא על בסיס קבוע"

עבור הישאם, העלייה במספר הביקורים של יהודים במתחם הקדוש היא אותו דבר כמו המספר הגדל של מעצרים שמבצעים כוחות הביטחון הישראלים באזור ביתו במחנה הפליטים שועפט. "ב-3:00 בלילה החיילים הגיעו למחנה, הטילו עוצר, ערכו סריקות ואז פרצו לבתים של האנשים שחיפשו", הוא מתאר את הנעשה סביבו. "התרגלנו לזה. כל הצעירים נכנסים ויוצאים מהכלא על בסיס קבוע".

לאחרונה, גם הישאם שהה בבית מעצר לראשונה למשך שבוע לאחר שנעצר במהלך עימותים עם כוחות הביטחון והוא צפוי לעמוד למשפט בעוד כחודש.

מוחמד בן ה-20, שרק לאחרונה סיים לרצות ארבעה חודשי מאסר, מכריז כי כליאתו לא תרתיע אותו. "אין שלום בירושלים, זאת אינתיפאדה", הוא אומר. "אני מוכן לחזור ולהתעמת עם החיילים הישראלים. אני לא יכול לראות את היהודים נכנסים למתחם הר הבית כשלמוסלמים אסור להיכנס".

האם נחזור לראות תמונות כאלה בי-ם? (צילום: משטרת ישראל)
"הלחץ והמצוקה התגברו" | צילום: משטרת ישראל

"רוצים לשלוט בנו"

וואל מחמוד, עובד סוציאלי, מסביר כי הסיבות לזעם של צעירי מזרח ירושלים עמוקות ושורשיהן במה שהם תופסים כהשתלטות של "מתנחלים יהודים" על אזורים ערביים במזרח ירושלים ושיתוף הפעולה שלו הם זוכים מהרשויות. "הלחץ והמצוקה התגברו עם השנים. אחוזי האבטלה בקרב צעירים גבוהים וגם אלה שעובדים מתקשים להתמודד עם יוקר המחייה", אומר מחמוד.

סאלח, תושב עיסאוויה בן 23, נשמע פסימי ולוחמני: "אני לא מאמין בדיאלוג או פתרונות של שלום. ישראל רוצה לזרוק את הפלסטינים מירושלים. זה עימות דתי-דמוגרפי. הם תוקפים בתים ואת מסגד אל אקצא".

הרס בתחנת הרכבת הקלה
הרס בתחנת הרכבת הקלה | צילום:

טאלב מונצר ממחנה הפליטים שועפט אומר כי "הישראלים רוצים לשלוט בנו, לחייב אותנו ללכת עם תעודות זהות ביומטריות ומקימים עוד מחסומים. הריטואל היומי של ההשפלה הכרוכה בלעבור במחסומים, כשעורכים עליך חיפוש, נותן את אותותיו".

צעיר אחר, אבו מוסא, מספר כי הוכה לאחרונה באחד המחסומים: "אתה צריך להיות כנוע כמו כבשה ושלא יהיו בעיות עם החיילים". הוא מאשים כי "אף אחד לא מגן על הפלסטינים - לא בתי המשפט בישראל ולא מוסדות הרשות. יש לנו רק את אלוהים בצד שלנו".

ומחמוד מצטרף לדבריו ואומר: "ילדים גדלים בפחד להיות מוחמד אבו חדיר הבא".