אילוסטרציה - למצולמים אין קשר לנאמר (צילום: ניר גל, דובר צה"ל, חדשות)
אילוסטרציה | צילום: ניר גל, דובר צה"ל, חדשות

הבן של אילנית (שם בדוי) עומד לפני גיוס ליחידה קרבית. כשהתקשרה לברר למה יזדקק בנה בשטח, קיבלה רשימה של "המלצות" - ביגוד טרמי וציוד חם במיוחד כי הבסיס בדרום ובלילות קר. אילנית הלכה לאחת החנויות שמוכרת ציוד לחיילים והזדעזעה לגלות שהחשבון שלה הסתכם בקרוב ל-1,500 שקלים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"עדיף לך לקנות לו את זה, את לא רוצה שהוא יקפא בלילות", כך לטענתה אמרו לה בצבא. מכיוון שהיא אם חד הורית ומפרנסת יחידה לילדים נוספים בצה"ל, נאלצה אילנית לפנות לעמותות לקבלת תווים. בכל חודש היא מוציאה אלפי שקלים על בניה החיילים כי המשכורת הצבאית, אותה היא מכנה "בדיחה", לא מספיקה.

ביום שישי האחרון הורה שר הביטחון משה (בוגי) יעלון להעלות את השכר החודשי של חיילי צה"ל. "שר הביטחון אישר העלאה משמעותית בדמי הקיום", מסרו מלשכתו והדגישו כי מדובר בעלייה דרמטית. הסכום שגיבשו בצבא למשכורת חודשית ללוחמים עומד על 1,100 שקלים. תומכי לחימה וחיילים עורפיים יקבלו ככל הנראה פחות. כיום משתכר לוחם 860 שקלים, כך שעליית השכר הצפויה עומדת על 240 שקלים. תומך לחימה, שמשתכר כיום 682 שקלים בחודש, צפוי לקבל 785 שקלים וחייל עורפי שמשתכר 433 שקלים יקבל לאחר ההעלאה 541 שקלים.

שר הביטחון יעלון התחייב כי השכר יעלה כבר החל מחודש ינואר הקרוב, אבל בעיני רבים הסכום עדיין אינו מספיק, ואף נמוך מזה שגובש בוועדה של אכ"א. מחר ייערך דיון בנושא בבג"ץ.

האיום הגדול: חמאס בעזה. ארכיון (צילום: רויטרס)
"למה לא דואגים לציוד". אילוסטרציה | צילום: רויטרס

"מוציא על הבן 1,800 שקל בחודש"

"זה כאילו מישהו בצבא חי בעולם אחר, במזרח אירופה, שם אולי באמת אפשר להתקיים מהסכום של 1,100 שקלים", אומרת אילנית בכאב. "אני לא יכולה להגיד לבן שלי 'לא', ובטח לא רוצה שיהיה לו קר - אני פשוט מממנת את צה"ל פעמיים. גם במסים שאני משלמת, וגם בכסף שאני נותנת לו וקונה לו ציוד. הצבא לוקח לי את הילד, למה הוא לא דואג לו לציוד?"

רוני, תושב מרכז הארץ ואב ללוחם בצה"ל, זועם בעקבות הסכום החדש שהוצג בוועדה בכנסת. "בעקבות הדברים הסתכלתי בכרטיס האשראי כמה כסף אני מוציא עליו בחודש, וזה יצא משהו כמו 1,800 שקלים, וזה בלי מה שהוא מוציא מהכיס שלו", הוא אומר. "זה אפילו לא דמי קיום".

"המצב שלו עוד טוב", מוסיף רוני. "יש חיילים שלהורים שלהם אין אפשרות להוציא עליהם כסף בכלל, ואז הם לא יכולים לצאת בסופי שבוע לאכול עם חברים". התוצאה היא שרבים מהחיילים נאלצים להסתמך על הוריהם שיוציאו עליהם מאות שקלים בחודש. מי שלא יכול להרשות זאת לעצמו נאלץ לחיות בצמצום או לעבוד בלילות ובסופי השבוע.

עמותת "בית חם לכל חייל" תערוך מחר בבוקר הפגנה מול בית המשפט העליון מחוץ לדיון בנושא שכר חיילי החובה. "מדובר בסכום מגוחך", טוענת מנכ"לית העמותה שפרה שחר. "מדובר בהשלמה ל-1,100 שקלים, אבל אנחנו מדברים על תוספת של 1,000-1,200 שקלים בחודש".

צפו בכתבה המלאה (צילום: דובר צה"ל, חדשות)
"אם להורים יש כסף - יהיה לך חם". אילוסטר | צילום: דובר צה"ל, חדשות

"אם להורים שלך יש כסף - יהיה לך חם"

הדיון בבג"ץ הוא המשכו של דיון שנערך בנובמבר 2013, לאחר שעו"ד אמנון לורך הגיש עתירה בנושא שכר חיילי החובה. במסגרת העתירה תצטרך המדינה להסביר מדוע לא ייקבעו קריטריונים ברורים לקביעת סכום דמי הקיום המשולמים למשרתי שירות חובה בצה"ל. המדינה מנגד תנסה לשכנע את בית המשפט העליון שמדובר ב"דמי כיס" ולכן הקריטריון שרירותי.

"בשנת 1986 חייל קיבל 70 שקלים דמי קיום ואותו סל שווה היום 1,250 שקלים", הסביר עו"ד לורך. "דמי הקיום הבסיסיים עלו פי שישה ותקציב הביטחון עלה פי עשרה ויותר. אין ספק שמערכת הביטחון שחקה את שכר חיילי החובה באופן משמעותי".

לדבריו, ההעלאה שעליה התחייב שר הביטחון היא רק כרבע מההעלאה המתבקשת מעבודת המטה שאגף כוח אדם בצה"ל ביצעו. "1,100 שקל ללוחם זה צפוף, מפני שהצרכים של הלוחם הם הרבה יותר משל חייל - מבחינת מוצרים צבאיים", טוען עו"ד לורך. "אם להורים שלך יש כסף יהיה לך חם במוצב עם ביגוד מתאים, ואם לא - תצטרך לחכות לגטקעס באפסנאות".

מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "צה"ל מספק את הציוד הבסיסי הנדרש לחייל בהתאם לתפקיד אליו הוא מיועד. כמו כן, בהמשך מתבצעת הצטיידות נוספת בהתאם לאופי התפקיד והגזרה כדוגמת חם צוואר, ציוד טרמי וכדומה".

לפניות לכתב: MatanH@ch2news.tv