שידור ישיר מגדר המערכת (צילום: דובר צה''ל, חדשות)
מבצע צבאי יימנע? (ארכיון) | צילום: דובר צה''ל, חדשות

דיפלומטים מערביים ציטטו הבוקר (חמישי) לעיתון "אל חייאת" שישראל וחמאס הגיעו בעזרת מתווך להבנות לפיהן לא יפתחו במלחמה. במקביל לניסיונות הדיפלומטיים, במערכת הביטחון מביטים בדאגה על המצב ההומניטרי ברצועת עזה ובוחנים את הדרכים בהן ניתן יהיה להימנע מעימות צבאי רחב היקף.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

המקור סיפר כי המתווך בין הצדדים פועל על מנת לגרום לחמאס להפסיק את טרור העפיפונים ובמקביל קיבל הבטחה מישראל שלא תצא למלחמה. על פי המקור, חמאס יידעו את המתווך שהם לא יסכימו לקבל עוד את המשך המצור על הרצועה.

הגורם אישר שההודעה של חמאס הגיעה לצד הישראלי שם חזרו על הדרישות להסרת המצור: פירוז הרצועה מנשק, הפסקת חפירת המנהרות ההתקפיות ושחרור הישראלים הנמצאים בשבי החמאס. הגורם אישר גם כי בישראל יש כעת יותר נכונות לפתור את הבעיות ההומניטריות ברצועה והסכימו להפריד בין הנושא ההומניטרי לפוליטי והביטחוני.

בשל המצב הכלכלי: עלייה בשיעור ההתאבדויות ברצועה

כבר שבוע שישראל לא מעבירה לרצועה גז ודלק ובמעברי הסחורות נראים בעיקר ארגזי תרופות וחבילות סיוע הומניטרי. למרות זאת, במערכת הביטחון לא מזהים משבר הומניטרי ברצועה, ומצביעים על כך שאין קריסה של מערכת הבריאות והתברואה. במערכת מציינים כי אין מחסור אמיתי באוכל וכי השווקים מלאים, אך הבעיה היא בכוח קניה נמוך בהיעדר כסף נזיל. כתוצאה מכך, תושבי הרצועה החלו למכור זהב.

"תתאפשר הכנסת דלק לרצועה", כרם שלום (צילום: חדשות)
משאיות הסחורה יחזרו לכרם שלום? (ארכיון) | צילום: חדשות

במערכת הביטחון מבחינים בעלייה בתופעות השליליות בחברה הפלסטינית בשל המצב הכלכלי והחברתי הקשה. תופעות כמו התאבדויות, עלייה בשיעור הפשע ואפילו הרחבה של תופעת הזנות ניכרת ברחובות הרצועה.

המחסור בחשמל ברצועה ידוע ומוכר כבר חודשים ארוכים כשבשבועות האחרונים הממוצע עומד על 4 שעות זרם בממוצע ליום. חמאס שנתן הנחייה שלא למכור גז לתושבים מוכר חשמל באמצעות גנרטורים במחירים מופקעים של 4 שקלים לקילו-וואט (לעומת 58 אגורות של חברת החשמל המקומית).

4 שעות חשמל ביום (ארכיון) (צילום: רויטרס, חדשות)
4 שעות חשמל ביום (ארכיון) | צילום: רויטרס, חדשות

במערכת הביטחון מזהים את הסוחרים ברצועה כנפגעים העיקריים מהמצב, במיוחד כשהרשות הפלסטינית אינה מעורבת ולא משלמת משכורות. אלו שכן מקבלים משכורת מקבלים בממוצע 1800 שקלים בחודש. בזמן שברצועה נולדים מדי חודש כ-3700 תינוקות, אחוז האבטלה בקרב האוכלוסייה הכללית עומד על 49.2% ובקרב האקדמאים על 65%.

נושא נוסף שנבחן על ידי מערכת הביטחון הוא השפעתו של תקציב אונר"א - ארגון הסיוע של האו"ם בעזה. ארצות הברית הודיעה שתקצץ בתקציב הארגון שמעסיק 13 אלף עובדים ותומך בכ-1.3 מיליון בני אדם וכעת נבדק האם הארגון יוכל לפתוח את שנת הלימודים הקרובה.

התפרעויות בצעדת השיבה, היום (צילום: חדשות)
"מנסים למנוע עימות" (ארכיון) | צילום: חדשות

שליח האו"ם לאזור והמודיעין המצרי מנסים כעת להוביל להורדת הלהבות, כשבמקביל חמאס עדיין מנסה לרשום הישג משמעותי לאוכלוסייה ברצועה. כניסת סחורות חופשית לרצועה, הוצאת פועלים לעבודה בישראל וחזרה לשטחי דיג רחבים - ייחשבו כהישג. במידה וניסיונות התיווך לא יצליחו - סביר שיפרוץ סבב לחימה חדש ברצועה.