צעדות השיבה בעזה (ארכיון) (צילום: חדשות)
הפגנות בגבול עזה. מי רוצה הסלמה? | צילום: חדשות

מה הוביל לסבב ההסלמה הנוכחי? בחמאס מנסים לייצר בשבועות האחרונים משוואה חדשה, לפיה כל מתקפה ישראלית - גם כזו שנעשית בתגובה לטרור העפיפונים - תיענה בתגובה פלסטינית. קיים מדרג הסלמה, כאשר על פי ההערכות ברצועה אינם מעוניינים בהסלמה קיצונית ומבצע צבאי קרקעי.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

דובר הג'יהאד האיסלמי אמר מוקדם יותר היום כי הארגון אינו מעוניין בהסלמה. לדבריו, הירי לעבר ישראל נעשה כחלק "מזכות ההגנה העצמית",  ואין לפרשו כרצון לצאת למלחמה. ההסלמה הורגשה במישור נוסף, כאשר אתמול הושלך רימון יד מקבוצת מפגינים לעבר קבוצת חיילים - אירוע בו נפצע קצין צה"ל. מדובר באירוע חריג שכמעט ולא נראו כמותו בהפגנות ימי הישי - וגם בחמאס יש רבים החוששים ממנו.

בתך כך, משלחת בכירי חמאס, בהם גם יחיא סינוואר, הגיעה השבוע לקהיר בדיוק כדי לדון במתרחש ברצועה, כשהמטרה של המעורבים - ובראשם המצרים והקטארים - הוא  גיבוש משוואה של הקלות כלכליות תמורת שקט פלסטיני. ישראל אינה מעורבת במגעים הללו באופן ישיר, כמובן, וממשיכה להתבצר בעמדה לפיה כל עוד ארבעת הישראלית - אברה מנגיסטו, הצעיר הערבי-ישראלי שחצה את הגבול וגופותיהם של הדר גולדין ואורון שאול ז"ל - וחזקים בידי חמאס, לא יינתנו הקלות.

אילו ספרים קרא בכלא? יחיא סינוואר (צילום: רויטרס, חדשות)
סינוואר. הגיע לקהיר | צילום: רויטרס, חדשות

רק ביום ראשון פורסם לראשונה במהדורה המרכזית כי חמאס החזיר חלק מכוחותיו סמוך לגבול עם ישראל, לראשונה מאז תחילת ההפגנות בגבול הרצועה בסוף חודש מרס. מדובר במהלך שעשוי לאותת על ניסיון להחזרת השקט באזור. מדובר בכוח ייעודי של הארגון המשמש לשמירת השקט בגבול בשנים האחרונות, שבמקרים מסוימים אף מנע ירי רקטות לעבר ישראל מצד ארגונים סוררים ברצועה. בחודש מרס, עם תחילת ההפגנות, הרחיק חמאס את הכוח מהמקום - אולם ביום ראשון נפרס מחדש לפחות בשתי נקודות לאורך הגבול.

על פי הערכות, ייתכן והדבר נובע מחילוקי דעות שהתגלעו בין חמאס לג'יהאד האיסלאמי: ביום שישי שעבר נהרג מפגין חמאס ואחרים נפצעו לאחר שפעיל ג'יהאד יידה לעברם, בטעות, רימון יד. לכן, ייתכן והמהלך הנוכחי נועד להחזיר לחמאס את השליטה בגבול עם ישראל.

שיפור כלכלי יוביל ליציבות, פלסטינים בעזה (צילום: SKY NEWS, חדשות)
ההפגנות בעזה. אלפי פצועים | צילום: SKY NEWS, חדשות

מאז תחילת ההפגנות נהרגו כ-135 פלסטינים, רובם המכריע בעלי זיקה כזו או אחרת לארגוני טרור, ונפצעו אלפים במסגרת ההפגנות. במקביל, נזק עצום נגרם לשדות חקלאיים ושטחים פתוחים ברחבי עוטף עזה כתוצאה מעפיפוני ובלוני תבערה ששוגרו לשטח ישראל מהרצועה - שהובילו לשריפתם של מאות דונמים. בנוסף, נורו עשרות רקטות לעבר יישובי עוטף עזה. האירועים הובילו לגינויים רבים של ישראל ברחבי העולם, ומועצת הביטחון של האו"ם אף קראה לחקור את האירועים בגבול הרצועה. עם זאת, ארה"ב נעמדה לצדה של ישראל, וגינתה את חמאס על פעולותיו.