סנונית ראשונה לגזירות הסכם הסיוע עם ארה"ב: תאגיד הנשק "לוקהיד מרטין" הכריז על שיתוף פעולה עם חברת רפאל הישראלית לשיווק פצצות אוויר-קרקע מדויקות מהמתקדמות בעולם. במסגרת שיתוף הפעולה, ששוויו נאמד במאות מיליוני דולרים, רפאל תקים קו ייצור של מערכות ה-SPICE 1000 ו-SPICE 2000 (ספייס) בארה"ב, מהלך שיאפשר לה למכור בישראל את המערכות לשימוש חיל האוויר תוך שימוש בכספי הסיוע הביטחוני שמגיעים מהממשל האמריקני.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

הסכם שיתוף הפעולה נועד להתגבר על השלכות הסכם הסיוע האמריקני שנחתם בשנה שעברה, שמבטל בהדרגה את האפשרות של משרד הביטחון לרכוש נשק וציוד מהתעשייה הביטחונית המקומית באמצעות כספי הסיוע. בגלל שרפאל תעבור לייצר את המערכות על אדמת ארה"ב, היא תוכל לממן את הייצור באמצעות כספי הסיוע האמריקני.

הייחוד של מערכת פצצות ה"ספייס", שמסוגלות לתקוף מטרות ממרחק של יותר מ-100 קילומטרים, הוא היכולת שלהן לנווט ולהתביית על מטרה באופן אוטונומי, ללא תלות במערכת ניווט (GPS). באמצעות מערכת ביות אלקטרו-אופטי, המתבססת על אלגוריתם מתקדם שמשווה את תמונת המטרה למה שהוא מזהה בזמן אמת, הפצצות מגיעות לרמת דיוק גבוהה במיוחד, עם טווח סטייה של עד שלושה מטרים בלבד.

"המאפיינים הייחודיים של 'ספייס' מגדילים את אפשרויות הפעולה של ארה"ב באזורים מאוימים", אמר יובל מילר, סמנכ"ל בכיר וראש חטיבת מערכות אוויר ומודיעין ברפאל. "אנו שמחים על שיתוף הפעולה עם לוקהיד מרטין שיאפשר לייצר את הטילים כמערכות המיוצרת בארה"ב ועומדת ומותאמת לסטנדרטים האמריקניים בצורה מלאה".

דן נורטון, סגן נשיא לאסטרטגיה ופיתוח עסקי בחטיבת הטילים ובקרת האש בלוקהיד מרטין, הסביר: "שיתוף הפעולה עם רפאל יאפשר לנו לחלוק עם לקוחותינו את יכולות ההנחיה המדויקות של החימוש על גבי המטוסים שאנו מייצרים, ובכך להגדיל את הגמישות המבצעית".

בדיון שנערך בוועדת הכלכלה בכנסת בחודש מאי, הציג משרד הביטחון תמונת מצב מדאיגה להשלכות הסכם הסיוע האמריקני. המשרד תקף את ההסכם וציין שהוא יביא לפגיעה ניכרת בתעשייה הצבאית המקומית - וגם ביכולות הצבאיות של ישראל, זאת משום שהוא עלול להביא לסגירה של כ-130 מפעלים ברחבי הארץ - 40% מהם ממוקמים בפריפריה. המשמעות היא שכ-9,000 עובדים צפויים לאבד את מקום עבודתם.