ממשיכים את תר"ש גדעון (צילום: דובר צה"ל, חדשות)
"נעמדים לצד אחינו". ארכיון | צילום: דובר צה"ל, חדשות

גם ביחידת הקומנדו העילית תומכים במחאת העדה הדרוזית: עמותת בוגרי סיירת מטכ"ל, בה חברים אלפי לוחמים לשעבר, פרסמה הודעת תמיכה בעדה הדרוזית, שמוחה על חוק הלאום. "עמותת בוגרי סיירת מטכ"ל מביעה את תמיכתה באחינו בני העדה הדרוזית, וביתר בני המיעוטים אזרחי ישראל שפועלים למען ביטחונה וחוסנה החברתי של המדינה", נכתב בהודעה שפורסמה מטעם בוגרי היחידה - בה שירת גם ראש הממשלה נתניהו.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

גורמים בעמותת הבוגרים מותחים ביקורת חריפה עוד יותר על החוק: בשיחה עם החדשות אומרים הבכירים שחוק הלאום הוא "שערורייה ואבסורד". הגורמים מציינים כי בסיירת מטכ"ל לאורך השנים שירתו לוחמים דרוזים רבים בתפקידים הכי רגישים ובמקומות הכי מסוכנים. עוד מדגישים בעמותת הבוגרים כי בני העדה הדרוזית משרתים בגופי ביטחון מיוחדים נוספים בישראל: "לכאן הם טובים ולכאן הם לא טובים? מדובר בחוק מפלה ומסוכן".

קרוביו של סא"ל מ' ספדו לו. ארכיון (צילום: Yahav Trudler/IDF Spokesperson, חדשות)
תרגיל של סיירת מטכ"ל, ארכיון | צילום: Yahav Trudler/IDF Spokesperson, חדשות

בשל כך, הוחלט בעמותת הבוגרים להיעמד לצידם של בני העדה: "אנחנו נילחם יחד איתם כמו שהם נלחמים איתנו ביחידה", מסבירים הגורמים בעמותה. במוצאי שבת מתכוונת העדה לערוך עצרת המונית בכיכר רבין בתל אביב במחאה על החוק.

בימים האחרונים חתמו בוגרי יחידת גולני על מכתב משותף נגד החוק והתייצבו לצד בני העדה הדרוזית במאבקם. "אנו מבקשים לתמוך ולכאוב את כאבם של אחינו ואחיותינו הדרוזים וכל העדות המשרתות בכוחות הביטחון", נכתב. בין החתומים היה גם הרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי. לוחמי עבר בחטיבת הצנחנים פרסמו בשבוע שעבר מכתב דומה בו התנגדו לחוק: בימים האחרונים חתמו גם בוגרי יחידת דובר צה"ל - וגם בכירים לשעבר במשטרה, בהם שמונה מפכ"לים, חתמו על עצומה בנושא.

גם עמותת בוגרי יחידת "מגלן" חתמו על מכתב המביע תמיכה בעדה הדרוזית במחאתה נגד חוק הלאום: "מאמינים ששוויון בחובות יש שיתבטא בשוויון זכויות, במיוחד במקרה בו מדובר באזרחים עתירי זכויות שתורמים כה רבות למדינה".

 

 

 

אמש התפוצצה פגישה בין ראש הממשלה נתניהו לראשי העדה הדרוזית. תא"ל במיל' אמאל אסעד, שהתפרץ לעבר נתניהו, הבהיר אמש כי בניגוד לטענות לא צעק את המילה "אפרטהייד" במהלך הפגישה. "אני כתבתי לפני שבוע שמדינת ישראל עלולה להפוך למדינת אפרטהייד בגלל חוקים כמו חוק הלאום. הפיתרון למשבר הוא בידי ראש הממשלה ואני בטוח שיוכל לפתור אותו אם רק ירצה. אני וראשי ההנהגה הרוחנית של הדרוזים מאוחדים", הסביר.

במקביל, במהלך טקס הענקת מלגות לחברי העדה הדרוזית בכרמיאל נרשם אמש אירוע חריג נוסף. ח"כ אבי דיכטר, אחד מיוזמי החוק, נכנס לאולם ולאחר מכן שרר שקט מתוח במקום. לאחר זמן קצר יו"ר פורום המאבק בחוק הלאום, ד"ר אמיר חניפס, קרא לעבר דיכטר: "גזען, כלב לך הביתה". בנוסף כינו הפעילים את דיכטר "נאצי". חניפס נהדף על ידי השוטרים במקום ואמר: "לא המשטרה ואיש לא יעצו אותנו מלמחות נגד החוק הגזעני המכונה חוק הלאום".

ח"כ דיכטר התייחס בנאומו לתקיפה: "דבר אחד לא יעבור בשקט. לי לא יקראו "נאצי"! - לא יהודי, לא ערבי, לא מוסלמי, ולא דרוזי. אני את המשפחה שלי איבדתי על ידי הנאצים שרצחו את המשפחה של אימא שלי ואת המשפחה של אבא שלי. זה לא סיפור ביני לבין העם הדרוזי. זה ביני לבין האיש עצמו".

נתניהו וראשי העדה הדרוזית, ארכיון (צילום: קובי גדעון לע"מ, חדשות)
נתניהו ובכירי העדה, ארכיון | צילום: קובי גדעון לע"מ, חדשות

השבוע הציג מ"מ מנכ"ל משרד ראש הממשלה יואב הורוביץ למנהיג העדה הדרוזית בישראל השייח' מוואפק טריף את המתווה החדש שגיבשה ועדה מיוחדת שהוקמה בעקבות המחאה שהתעוררה לאחר שחוק הלאום השנוי במחלוקת עבר באופן סופי בכנסת, זמן קצר לפני שיצאה לפגרת הקיץ.

המתווה מנסה להציג מהפך במעמד החוקי של בני המיעוטים המשרתים בכוחות הביטחון עם דגש על בני העדה הדרוזית. למעשה מדובר בשלושה חוקים שונים, אותם רה"מ כבר התחייב להעביר.

הראשון כולל עיגון מעמדם של בני העדה הדרוזית ובני העדה הצ'רקסית בחוק. השני כולל את עיגון זכאותם להטבות של בני המיעוטים מכל הדתות והעדות המשרתים בכוחות הביטחון בחוק. והחוק השלישי כולל עיגון של ההכרה בתרומה של גורמים מכל העדות והדתות הלוקחים חלק בהגנת המדינה.

צמרת מערכת הביטחון, בכירי מערכת אכיפת החוק, אמנים מובילים וגיבורים מעוררי השראה - וכולם Live על במות בנייני האומה. ועידת המשפיעים של חברת החדשות ב-3 בספטמבר 2018 בבנייני האומה בירושלים | הבטיחו את מקומכם והירשמו: https://newsevent.co.il/

השתתפה בהכנת הכתבה: לי נעים