מסגד אל -אקצה. חשש ממהומות (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90)
צילום: יונתן סינדל, פלאש 90

במשטרה ממליצים הערב (שבת) לפתוח מחר מחדש את מתחם הר הבית בהדרגה לכניסת מתפללים ומבקרים, זאת לאחר שהמתחם נסגר אתמול בשל הפיגוע בו נרצחו שני שוטרים. במקביל, המשטרה עצרה שלושה אנשי הווקף המוסלמי בחשד שידעו על הפיגוע הרצחני מבעוד מועד או שסייעו למחבלים. בנוסף אליהם נעצרו ארבעה חשודים נוספים, תושבי אזור ירושלים, בחשד שהיו מעורבים בהסתה ובגילויי תמיכה בפיגוע.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

המעצרים מגיעים בתום יומיים של חיפושים חסרי תקדים שמעולם לא בוצעו על הר הבית. במסגרת החקירה נכנסו השוטרים למשרדי אנשי הווקף, למסגדים ולמבנים אחרים במתחם. במהלך החיפושים נמצאו כמה אמצעי לחימה וחומרי הסתה.

במקביל, בהנחיית השר לביטחון הפנים גלעד ארדן ייבדקו כמה התבטאויות של השייח ראאד סלאח, מנהיג הפלג הצפוני של התנועה האסלאמית, אם יש בהן משום הסתה שהובילה או תרמה לפיגוע אתמול. אם יימצא שאכן הייתה הסתה כזאת, הדברים יועברו להחלטת היועמ"ש שייקבע אם להורות על פתיחה בחקירה נוספת נגדו.

לצעד צעדים אלה, בכוונת הדרג הפוליטי הבכיר ביותר לדחות עד הודעה חדשה את חידוש ביקורי הח"כים בהר הבית. מדובר בהחלטה שהתקבלה לא מכבר על ידי ראש הממשלה לחדש בעוד שבוע את ביקורי החכים היהודים והערבים בהר, זאת למשך תקופת ניסיון. עם זאת, בעקבות הפיגוע, לא ברור מתי יתחדשו הביקורים.

למרות החלטת הקבינט - הוצב רק מגנומטר אחד

בסוף שנת 2014 אישר הקבינט המדיני-ביטחוני שורת המלצות שהעביר צוות מיוחד של המשטרה בראשות סגן המפכ"ל דאז, ניצב ניסים מור. ההמלצות התגבשו במסגרת עבודה מיוחדת שהכין הצוות תחת הכותרת "תפיסת הביטחון של ירושלים". בין הממצאים שהוצגו לראש הממשלה נתניהו ולחברי הקבינט: 61% מכלל הפיגועים בישראל מתבצעים בירושלים. עוד נכתב בעבודה של הצוות שרמת האבטחה סביב הר הבית דומה לזו שמונהגת בקניון ממוצע.

אחת ההמלצות שהוגשה ואושרה לבסוף על ידי הקבינט קבעה כי יש להתקין שערים מגנטיים בכל תשע הכניסות להר הבית. הנימוק להמלצה הייתה שיש בהתקנת השערים משום הרתעה וכי אין צורך בהכרח בבדיקה הרמטית של כלל הנכנסים להר הבית, אלא ניתן להסתפק בבדיקות מדגמיות או אם השוטרים מזהים מישהו שנראה חשוד.

עוד נאמר בהמלצה כי לאור ההתנגדות הצפויה מצד הירדנים, אנשי הווקף והרשות הפלסטינית להציב שערים מגנטיים בשערי הכניסה להר הבית, יש למקם את השערים המגנטיים במרחק של 20-40 מטרים משערי הכניסה על פי התנאים בשטח, ושם לבצע את הבדיקות הסלקטיביות. בעקבות אישור ההמלצה הוקם בסופו של דבר רק שער מגנטי אחד - במעלה המוגרבים - שמשמש שער כניסה ליהודים ולתיירים בלבד. בכל שמונת השערים האחרים, שמשמשים את המתפללים המוסלמים, לא נעשה דבר.

מהומות במזרח ירושלים, ארכיון (צילום: דוברות המשטרה, חדשות)
צילום: דוברות המשטרה, חדשות

אחר הצהריים התקיים דיון הערכת מצב בנקודת המשטרה בהר הבית, בהשתתפות מפכ"ל המשטרה, מפקד מחוז ירושלים וקצינים אחרים בפיקוד המשטרה, שבה נשמעו סקירות על פעולות החקירה של השב"כ והמשטרה בנושא הפיגוע, ובהצעות המתגבשות לשינוי אמצעי הבדיקה והאבטחה בכניסות למתחם ההר. ביממה האחרונה נעצרו כמה חשודים, בהם גם בני משפחות המחבלים שביצעו את הפיגוע, בחשד להסתה ולתמיכה בפיגוע.

מפקד משטרת ירושלים, ניצב יורם הלוי, אמר אתמול כי "העובדה היא שאנחנו אומרים שמי שיבוא לפגוע בנו ייהרג ולא ייצא מהמקום, וזה מה שקורה". לדבריו, "כל הזמן מדברים על מניעה, כאילו אנחנו חיים בעולם סטרילי".

תחקור ראשוני של מפכ״ל בהר הבית (צילום: חדשות 2)
אלשיך בהר הבית, אתמול | צילום: חדשות 2

"אחרי שנה וחצי של שקט, מישהו החליט שיש יותר מדי שקט וזה לא מצא חן בעיניו, הוא רוצה ללבות את האש ולהדליק את הגזרה - ועושה את זה דרך המקום שהוא הכי רגיש לנו", הסביר הלוי. "מישהו החליט להחזיר את הר הבית למקום שממנו יוצאות המהומות".

הלוי הסביר כי אופי הבידוק בכניסה להר הבית עלול להיות הסיבה שהמחבלים הצליחו להכניס למקום את הנשק באמצעותו ביצעו את הפיגוע. "רמת הבידוק בשנים האחרונות היא ברמת זיהוי, תוך עירנות של שוטרים שנמצאים בכל שער ושער וצברו הרבה ניסיון", המשיך. "בודקים כל תיק ותיק, אבל לא מבצעים הפשטה או בידוק טכנולוגי. מעכשיו יהיה בידוק אחר - יש לזה משמעויות אדירות, יש תקופות בהן נכנסים אלפי בני אדם להר".

הלוי הודה כי הוא מתוסכל מהביקורת הרבה המופנית כלפי המשטרה בעקבות האירוע הקשה. "זה מקצוע שהוא בחלקו כפוי טובה", אמר. "אנחנו בני אדם, ואנחנו שומרים על החיים של כל האזרחים במדינה הזו. זה מתסכל - אבל גם נותן לנו הרבה מאוד כוח לתת את הביטחון שמגיע למדינת ישראל".